Zimski sportovi

Marcel Hirscher: "Na Olimpijskim igrama nije bitno koliko pobjeda, globusa ili medalja imaš, to je nova utrka"

Slavko Boldin • četvrtak, 04.01.2018.
Marcel Hirscher: "Na Olimpijskim igrama nije bitno koliko pobjeda, globusa ili medalja imaš, to je nova utrka"
Foto: EPA

S današnjom četvrtom pobjedom Trofej Snježnog kralja postala je najuspješnija utrka za velikog Marcela Hirschera. Nakon tri naslova u nizu, prošle godine krunu je prepustio Talijanu Manfredu Moelggu, no samo do danas...

Sjajni Austrijanac danas je ostvario svoju pedesetu pobjedu u Svjetskom kupu, čime je preskočio Alberta Tombu. Sunarodnjak Hermann Maier bježi mu za četiri, a Annemarie Moser Proll dvanaest slavlja: "Teško je shvatiti što znači pobijediti 50 utrka. Dug je put od jedne do 50, ponosan sam na to i zahvalan što sam u ovih deset godina bio zdrav i što um i tijelo surađuju. Mislim da je to nešto jedinstveno. Kad razmišljam o rekordima, gledam posebno muške i ženske, tako da imam četiri utrke do Hermanna Maiera, no treba te četiri utrke pobijediti."

Ovo je treća slalomska pobjeda za Marcela Hirschera u sezoni, uz dvije veleslalomske. "Ne mislim da sam nepobjediv, kad pobijediš za pet stotinki to je sreća. Prošle sezone ponekad nisam imao sreće sa stotinkama pa su mi govorili da će se to vratiti i sada se to obistinilo."

Dakako, velika su očekivanja od Hirschera na Olimpijskim igrama, s kojih dosad ima "samo" srebro u slalomu iz Sočija 2014. godine: "Svakako je bolje biti u ovoj poziciji nego nekome gledati u leđa, no na Olimpijskim igrama nije bitno koliko pobjeda, globusa ili medalja imaš. To je nova utrka i štoperica teče sve dok ne prođeš ciljnu crtu. Izvjestan je nastup u alpskoj kombinaciji, veleslalomu, slalomu i team eventu, no moguće je i da ću nastupiti samo u tehničkim disciplinama."

Drugi Austrijanac Michael Matt zaostao je samo pet stotinki za svojim momčadskim kolegom, no bio je zadovoljan postignutim rezultatom: "Gornji dio druge vožnje bio je dobar, no u srednjem dijelu sam izgubio puno vremena. Također, posljednjih pet ili šest vrata nisam skijao nisam napadao dovoljno. Radnici su napravili sjajan posao, uvjeti su bili idealni čak i s brojem 30. Prvi put kad sam skijao ovdje nisam poznavao padinu, a prošle sezone sam bio peti ovdje. Sada sam zadovoljan s drugim mjestom."

Norvežanin Henrik Kristoffersen prilično burnim reakcijama je popratio ulazak u cilj pobjednika utrke: "Nisam razočaran s trećim mjestom, razočaran sam svojom pogreškom u ravnom dijelu, gdje sam izgubio previše vremena. Iako sam imao najbrže vrijeme sa startnim brojem 28, ta greška me razljutila. Mislim da se sportaši ne bi trebali bojati pokazati ljutnju. To nema nikakve veze s mojim poštovanjem prema Marcelu, ja sam napravio pogrešku i krivim samo sebe."

Henrik u dosadašnjoj sezoni ima već pet drugih mjesta i dva treća te još uvijek čeka na prvo slavlje: "Danas sam odskijao najbolji slalom u ovoj sezoni i ide na bolje. Ovo ljeto sam odlučio više trenirati veleslalom i možda sam zbog toga bio malo lošiji u slalomu do sada", rekao je mladi Norvežanin.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!