Rukomet

Skupina C: Njemačka favorit u "ex-Yu društvu", Slovenija i Crna Gora značajno oslabljene

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • utorak, 09.01.2018.
Skupina C: Njemačka favorit u "ex-Yu društvu", Slovenija i Crna Gora značajno oslabljene
Foto: EPA

U skupini C Europskog prvenstva u Hrvatskoj, koja bi se trebala igrati u Zagrebu, Njemačka je apsolutni favorit. Društvo joj prave Slovenija i Makedonija kao glavni konkurenti te Crna Gora koja se ne predaje i probat će poremetiti planove favoritima...

Moćna Njemačka priznaje samo odličje

Branitelj naslova dolazi u Hrvatsku kao jedan od glavnih kandidata za zlatno odličje. Nijedna reprezentacija nema takvu širinu kao Njemačka, slabe pozicije nemaju i izbornik Prokop bio je na mukama kada je morao skratiti popis. Najbolji pokazatelj koliko je Njemačka široka i jaka je Europsko prvenstvo u Poljskoj gdje je unatoč brojnim problemima s ozljedama i prije i tijekom Prvenstva, Njemačka na kraju otišla do zlatnog odličja.

Njemačka

Vratari: Silvio Heinevetter (Füchse Berlin), Andreas Wolff (THW Kiel)

Lijevo krilo: Uwe Gensheimer (Paris St. Germain HB)

Lijevi vanjski: Maximilian Janke (SC DHfK Leipzig), Julius Kühn (MT Melsungen), Paul Drux (Füchse Berlin)

Srednji vanjski: Steffen Fäth (Füchse Berlin), Philipp Weber (SC DHfK Leipzig)

Desni vanjski: Kai Häfner (TSV Hannover Burgdorf), Steffen Weinhold (THW Kiel)

Desna krila: Patrick Groetzki (Rhein-Neckar Löwen), Tobias Reichmann (MT Melsungen)

Pivoti: Jannik Kohlbacher (HSG Wetzlar), Patrick Wiencek (THW Kiel), Hendrik Pekeler (Rhein-Neckar Löwen), Bastian Roscheck (SC DHfK Leipzig)

To zlato potpisao je Dagur Sigurdsson koji više nije na klupi reprezentacije, ali i s novim izbornikom Njemačka izgleda moćno što je pokazivala i kroz kvalifikacije. Osjetili su to Slovenci, Portugalci i Švicarci koji redom nisu imali šanse protiv Njemačke i ostali su iza nje na kraju kvalifikacija.

Kada među 16 ne mogu ući igrači poput Bittera, Lichtleina, Dahmkea, Schillera, Lemkea, Kneulea, Wiedea, Hornkea, jasno je koliko je jaka konkurencija i koliko je moćan tek onaj dio koji je u konkurenciji za nastup.

Sam Prokopov popis nije donio nikakva iznenađenja. Tu su uglavnom svi oni koji nose najveći dio zasluga za titulu prvaka Europe, ali i za dobre nastupe posljednjih godina. Profil igrača omogućuje Prokopu za implementaciju različitih postavki igre, može igrati čvrsto i strpljivo s jakom obranom, a opet može ući i u jurnjavu s protivnikom i prilagoditi se za brži način igre.

Velika snaga Njemačke i na ovom prvenstvu bit će vratari Andreas Wolff i Silvio Heinevetter, obojica su svjetske klase i Prokop ne bi smio imati nikakvih problema na toj poziciji. Čak i ako jedan od njih dvojice bude imao lošiji dan, drugi uvijek može uskočiti i spasiti stvar. Obojica su na visokim prosjecima obrana, nerijetko ih skupe 15-20 i samo nastavljaju priču o tradicionalno odličnim vratarima te reprezentacije.

Obrana je vrlo neugodna, visoka, čvrsta i pokretljiva, drže ju Pekeler i Wiencek, pivoti koji su visoki i dosta pokretljivi te nimalo nježni. Svi njemački šuteri također su dosta visoki, te nije nimalo lako probiti tu njemačku obranu šutevima izvana, a lopta i ako prođe, posljednja prepreka su vratari koji su iz same europske elite. Upravo iz tog razloga mnogi smatraju kako je lijek za Njemačku igrati što brže i što manje na postavljenu obranu, ali to ostavlja opasnost pogrešaka koje Nijemci jako dobro kažnjavaju.

Krilni igrači Gensheimer, Groetzki i Reichmann sjajni su u istrčavanju kontranapada, nerijetko na liniji dodavanja, a i na postavljenu obranu imaju visok postotak realizacije. S vanjskih pozicija također prijeti niz opasnih šutera i stvarno je teško procijeniti otkud kod Njemačke prijeti najveća opasnost.

Možda je najveći problem za protivnike ta njemačka širina, Prokop na svakoj poziciji ima nekoliko vrhunskih igrača, može rotirati i odmarati, a da se to ne osjeti na rezultatu. Jedina pozicija na kojoj u biti nema zamjenu je ona lijevog krila gdje je Uwe Gensheimer, no on je kroz cijelu karijeru naviknuo igrati svih 60 minuta i to mu ne predstavlja problem.

U svakom slučaju Njemačka ima vrlo jake adute u borbi za zlatno odličje, svi igrači izuzev Gensheimera (PSG) nastupaju u najjačoj svjetskoj ligi, konstantno su na jakim ispitima i jako dobro se poznaju. Sve ispod polufinala za ovu Njemačku bio bi podbačaj.

Prognoza: Top 4

Prva sedmorka: Wolff - Gensheimer, Groetzki - Kühn, Fäth, Häfner - Pekeler

Embed from Getty Images

Opasni Makedonci s visokim ciljevima

Iako su mnogi predviđali pad makedonskog rukometa nakon odlaska Kire Lazarova, takvo što neće se dogoditi. Lazarov je od ove sezone u ulozi u kakvoj se dosad nije nalazio, u Nantesu se ne očekuje od njega deset golova po susretu, ima dovoljno odmora i igra koliko je potrebno. Na reprezentativne akcije nerijetko je dolazio iscijeđen, a onda su se očekivala čuda od njega i u reprezentaciji.

Makedonija

Vratari: Nikola Mitrevski (Constanta), Borko Ristovski (Barcelona), Zlatko Daskalovski (Timisoara)

Lijevo krilo: Dejan Manaskov (Veszprem), Goce Ojleski (Rabotnik)

Lijevi vanjski: Velko Markoski (Constanta), Filip Taleski (RN Löwen), Filip Lazarov (Bešiktaš), Filip Kuzmanovski (Metalurg)

Srednji vanjski: Ace Jonovski (Ratingen), Nemanja Pribak (Bešiktaš), Filip Mirkulovski (Wetzlar)

Desni vanjski: Kiril Lazarov (Nantes), Martin Velkovski (Metalurg)

Desna krila: Goce Georgievski (CSM Bukurešt), Martin Popovski (Vardar)

Pivoti: Stojanče Stoilov (Vardar), Žarko Peševski (Metalurg), Nikola Markovski (Oroshazi)

Nosio je dugo Makedoniju, bio alfa i omega reprezentacije, ali sada je dobio i pomoćnike, igrače koji mogu od njega preuzeti teret i održati Makedoniju na visokoj razini. Upravo zato Makedonija će biti vrlo opasna, ne ovisi o raspoloženju isključivo Lazarova i nikome neće biti lagan protivnik.

Dodatni plus za Makedonce je dolazak na klupu Raula Gonzalesa koji je s Vardarom osvojio naslov prvaka Europe, sjajan je stručnjak i znat će posložiti ovu reprezentaciju. Vidjelo se već i u pripremama da se na Makedonce treba ozbiljno računati, posebno dobro odradili su dvoboj sa Srbijom u kojem su upisali pobjedu 32:29.

Osim snažnih pivota Stoilova i Peševskog, svi najjači makedonski aduti igraju u inozemstvu. Dvojac pivota nastupa u dresu Vardara i Metalurga, a Stoilov je ujedno i kapetan one Vardarove momčadi koja je osvojila Ligu prvaka.

Na vratima će sve biti na leđima Borka Ristovskog, sjajnog vratara Barcelone koji je i ove sezone u niz susreta u Ligi prvaka pokazivao klasu. U Barceloni ravnopravno dijeli minutažu s Gonzalom Perezom de Vargasom, a sam poziv iz ovog kluba već je bio pokazatelj visoke kvalitete.

Lazarov će s vanjskih pozicija i dalje uzeti svoju kvotu šuteva, ali sada protivnička obrana više ne može fokusirati isključivo na njega, opasnost vreba i s drugih pozicija, posebno s lijeve strane gdje će ordinirati na vanjskoj poziciji vrlo talentirani mladi Filip Taleski iz Rhein-Neckar Löwena i Dejan Manaskov, krilo Veszprema.

Razigravača i dalje igra Filip Mirkulovski koji je imao problema na prošlom Prvenstvu, no sada je spreman i igrat će važnu ulogu. Uz Lazarova na desnoj strani je brzo i spretno krilo Goce Georgievski koji zatvara tu prilično neugodnu sedmorku Makedonije.

Gonzales se sigurno ne bi bunio da na raspolaganju ima još kojeg rotacijskog igrača više kako bi mogao pružiti više predaha pojedinim igračima, a da rezultat ne trpi. Ovako bit će ključno da Makedonci dođu u Hrvatsku fizički što spremniji, njihov rukomet troši puno energije, nemaju tako veliku širinu i neće im biti nimalo lako zadržati svježinu. Posebno u drugom krugu kada neće biti laganije utakmice.

Prognoza: Drugi krug

Prva sedmorka: Ristovski - Manaskov, Georgievski - Taleski, Mirkulovski, Lazarov - Stoilov

Embed from Getty Images

Slovenija će se osjećati kao kod kuće

Slovenci u Hrvatsku dolaze s odličjem sa Svjetskog prvenstva iz Francuske gdje je nevjerojatnim preokretom u završnici svladala Hrvatsku u borbi za treće mjesto. Javnost sada traži ponavljanje tog uspjeha, novu medalju, međutim Veselin Vujović je u problemima i uz svu svoju kvalitetnu pripremu na taktičkom i psihološkom planu, neće mu biti nimalo lako posložiti reprezentaciju.

Slovenija

Vratari: Matevž Skok (PPD Zagreb), Urban Lesjak (Pivovarna Celje)

Lijevo krilo: Darko Cingesar (Aix), Niko Medved (Gorenje)

Lijevi vanjski: Nik Henigman (Ribnica), Jan Grebenc (Gorenje), Borut Mačkovšek (Celje)

Srednji vanjski: Miha Zarabec (Kiel), Marko Bezjak (Magdeburg), Patrik Leban (Nexe)

Desni vanjski: Nejc Cehte (Gorenje), Žiga Mlakar (Celje), Vid Kavtičnik (Montpellier)

Desna krila: Gašper Marguč (Veszprem), Blaž Janc (Kielce)

Pivoti: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Igor Žabić (Wisla), Matic Suholežnik (Celje)

Problema je dosta, počeli su ozljedom Mateja Gabera nešto prije početka priprema i tu je Slovenija ostala bez prvog pivota i iznimno važnog igrača u obrambenoj fazi. Dugo su se Slovenci nadali kako će Jure Dolenec ipak biti spreman za nastup, ali neposredno uoči pripremnog dvoboja protiv Srbije, stigla je vijest i kako je Dolenec otpao i da Vujović ne može računati niti na njega.

Još od ranije u konkurenciji za Europsko prvenstvo nisu Vid Poteko i David Miklavčič koji se oporavljaju od ozljeda i Vujovića sve to stavlja u dosta tešku poziciju. On od svojih momčadi traži visok ritam posebno u obrani, a u ovakvoj situaciji neće imati previše izbora i rotirati igrače kako bi želio. Na pozicijama pivota i desnog vanjskog sada je poprilično tanak, a upravo tu je Slovenija bila odlično pokrivena.

Situacija na desnom beku trebala bi se s vremenom popraviti, naime trenutno je van parketa i Vid Kavtičnik, ali njegova situacija se popravlja sa svakim danom i u nekom trenutku bit će spreman za nastup. Hoće li to biti već u prvoj fazi natjecanja ili u drugoj rundi, vrijeme će pokazati. Zasad je tu prvi izbor Žiga Mlakar, a tu poziciju može odigrati i Blaž Janc koji je inače krilo.

Ozljedom Gabera Slovenija je na pivotu ostala na Blažu Blagotinšeku koji jako napreduje te na Igor Žabiću koji je pak ostavio tragove hrvatskim reprezentativcima u nedavno odigranoj prijateljskoj utakmici. Međutim Žabić je jači defanzivac nego ofenzivac i Blagotinšek će morati igrati puno i dobro.

Što se tiče ostalih pozicija, Slovenija nema velikih briga. Na vratima je prvi izbor sjajni Urban Lesjak koji igra sezonu života, a tu su i Zagrebovi Matevž Skok i Urh Kastelic.

Na vanjskim pozicijama Miha Zarabec bit će zadužen za organizaciju napada, a s lijeve strane prijetit će Borut Mačkovšek i Nik Henigman dok su na desnom krilu Gašper Marguč i Blaž Janc, koga god stavio, Vujović tu ne može pogriješiti.

Crnogorski stručnjak svojim dolaskom pokrenuo je Sloveniju, učvrstio njezinu igru i uvjerio igrače da mogu puno. Na njima je da tako nastave i neće biti problema s prolazom u drugi krug. Za više od toga teško je prognozirati, dosta igrača Sloveniji je već otpalo, nisu niti ostali u idealnom stanju i još jedno-dva ispadanja i Slovenija je u priličnim problemima.

Prognoza: Drugi krug

Prva sedmorka: Lesjak - Cingesar, Janc - Mačkovšek, Zarabec, Kavtičnik - Blagotinšek

Embed from Getty Images

Crnogorci s velikim hendikepom, ali i bez pritiska

Crnu Goru imali smo prilike pobliže upoznati u prijateljskom dvoboju protiv Hrvatske u Splitu i otprilike smo vidjeli ono što smo i očekivali. Čvrsta reprezentacija s dobrim vratarima i čvrstom obranom, ali ipak limitirana. Drugačija bi to bila priča da je s njima i Vuko Borozan, ovako im nedostaje njegov vanjski šut koji će morati ostali probati nadomjestiti.

Crna Gora

Vratari: Rade Mijatović (Meškov), Nebojša Simić (Melsungen), Mile Mijušković (Benidorm)

Lijevo krilo: Miloš Vujović (Tatabanya), Igor Marković (Komlo)

Lijevi vanjski: Miloš Božović (Tatabanya), Stevan Vujović (Dobrogea)

Srednji vanjski: Vasko Ševaljević (Tremblay), Žarko Pejović (Gorenje), Božo Anđelić (Metalurg)

Desni vanjski: Stefan Čavor (Wetzlar), Vladan Lipovina (Hüttenberg), Ivan Perišić (Cegledi)

Desna krila: Marko Lasica (Timisoara), Mirko Radović (Cegledi), Igor Radojević (Eger)

Pivoti: Nemanja Grbović (Cegledi), Vuk Lazović (Dunarea), Nebojša Simović (Dabas)

Borozan je trebao nositi Crnu Goru i biti njezino prvo ime, ali neposredno prije početka priprema imao je prometnu nesreću iz koje nije izašao neokrznut. Odnijelo mu je to nastup na Europskom prvenstvu iako se čekalo do posljednjeg trenutka s njegovim konačnim otkazom.

Izbornik Dragan Đukić na kraju je morao potvrditi crne vijesti, Borozan ne može trenirati do veljače i nema smisla voditi ga u Hrvatsku kada ionako ne bi mogao nastupiti. To je svakako velik udarac za ovu reprezentaciju jer igrača Borozanove klase nema i on je trebao biti ono što su svojedobno bili Lazarov za Makedoniju ili Rutenka za Bjelorusiju.

U izostanku Borozana status prve zvijezde preuzima Vasko Ševaljević, iskusni srednji vanjski koji je godinama u francuskom rukometu, trenutno brani boje Tremblayja gdje je jedan od glavnih igrača i od njega se očekuje da i u Hrvatskoj bude predvodnik svoje momčadi. Ševaljević je dobar igrač, ima dobar udarac i prodor te će protivničke obrane morati obratiti najviše pozornosti upravo na njega.

Na vratima je Crna Gora sasvim solidna, tu su dva jaka imena u veteranu Radi Mijatoviću koji nosi dres Meškova te u Nebojši Simiću iz Melsungena koji je još prošle sezone braneći za Kristianstad u Ligi prvaka skrenuo pozornost na sebe. I treći vratar Mile Mijušković iz španjolskog Benidorma ima kvalitetu stoga tu nema problema za Crnu Goru.

Zanimljiv je dvojac na desnom vanjskom gdje Crna Gora ima na raspolaganju dvojicu igrača iz Bundeslige koji igraju važnu ulogu u svojim klubovima. Tu su Vladan Lipovina iz Hüttenberga i Stefan Čavor iz Wetzlara.

Ostatak momčadi uglavnom čine igrači koji mogu bljesnuti, ali nisu iz onog ranga najviših klasa. Čak niti Ševaljević, koji je vrlo dobar klupski igrač što je potvrdio tijekom karijere, nije jedan od onih koji se smatraju igračem koji bi donio prevagu u jačem klubu.

Crna Gora tako će se morati osloniti na snažan momčadski nastup, puno raditi i "krvariti" za pobjedu. Trebat će veliku pomoć vratara i onda se možda dogodi da dođe do prve pobjede na velikim natjecanjima. Posao će biti težak, skupina je vrlo zahtjevna, ali na Europskom prvenstvu jednostavno nema laganog protivnika.

Do Hrvatske je došla preko Rusije i Slovačke, a ispred nje je bila samo Švedska i to izbacivanje Rusa upozorenje je svim protivnicima.

Prognoza: Prvi krug

Prva sedmorka: Simić - M.Vujović, Lasica - S.Vujović, Ševaljević, Čavor - Grbović

Embed from Getty Images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivan9012.01.2018. u 09:08
    Šteta za Borozana, mogli smo gledati s njim pravu borbu za drugi krug, ovako mislim da su Crnogorci ipak slabiji od konkurencije i da im se smiješe tri poraza.
    ivan90