Rukomet

Skupina D: Španjolci i Danci u borbi za prvo mjesto, koliko mogu Mađari bez Nagyja?

Branimir Korać • četvrtak, 11.01.2018.
Skupina D: Španjolci i Danci u borbi za prvo mjesto, koliko mogu Mađari bez Nagyja?
Foto: EPA

U skupini D Europskog prvenstva u Hrvatskoj Španjolska i Danska jasni su favoriti. Njihov međusobni dvoboj trebao bi odlučiti o pobjedniku skupine, a račune će im pokušati pokvariti prvenstveno Mađari, a zatim i Česi...

Španjolska želi svoje prvo europsko zlato

Iako je španjolski klupski rukomet na povijesno niskim granama izuzev Barcelone, reprezentacija im je i dalje moćna. Imaju Španjolci kvalitetu i širinu, dugo su na okupu i jako dobro se međusobno poznaju. Mijenjali su izbornike nakon odlaska Valera Rivere, međutim osnovne značajke njihove igre nisu se mijenjale, kao niti oni glavni protagonisti.

Španjolska

Vratari: Gonzalo Pérez de Vargas (Fútbol Club Barcelona Lassa), Rodrigo Corrales (PSG Handball), Sergey Hernández (Helvetia Anaitasuna)

Srednji vanjski: Raúl Entrerríos (Fútbol Club Barcelona Lassa), Daniel Sarmiento (Saint Raphael)

Desni vanjski: Eduardo Gurbindo (HBC Nantes), Alex Dujšebaev (PGE Vive Kielce)

Lijevi vanjski: Joan Canellas (HC Vardar), Viran Morros (Fútbol Club Barcelona Lassa), Iosu Goni (Pais d'Aix Université), Daniel Dujšebaev (RK Celje Pivovarna Lasko)

Desno krilo: Ferrán Solé (Fenix Toulouse Handball), David Balaguer (HBC Nantes)

Lijevo krilo: Ángel Fernández (Ciudad de Logrono), Valero Rivera (Fútbol Club Barcelona Lassa)

Pivoti: Julen Aginagalde (KS Vive Tauron Kielce), Antonio Bazán (Helvetia Anaitasuna), Gedeón Guardiola (Rhein-Neckar Löwen), Adriá Figueras (Fraikin Granollers)

Neki igrači više nisu tu, povukli su se i prepustili mjesto mlađima, ali kostur reprezentacije zadnjih dvije-tri godine uglavnom je isti. Zna se tko nosi obranu na svojim leđima, zna se tko u napadu vodi glavnu riječ i kako će Španjolska igrati. Dok god je tu Julen Aguinagalde, za svakog protivnika bit će ključno zaustaviti protok lopte prema njemu na crtu što nije nimalo jednostavno. Svi već godinama znaju koliko je Aguinagalde opasan i koliko malo prostora treba, ali i svi već godinama imaju priličnih problema kako ga zaustaviti.

Nema više Arpada Šterbika, ali i bez njega Španjolska ima vrlo kvalitetan vratarski dvojac. Prvi izbor svakako je Gonzalo Perez de Vargas, a uz njega je tu i Rodrigo Corrales iz PSG-a koji dijeli minutažu u Parizu s Thierryjem Omeyerom. Obojica su vrlo kvalitetni vratari i nadoknadit će Šterbikov neupitan učinak.

Od onih koji su se očekivali na Prvenstvu u Hrvatskoj nema niti Victora Tomasa i Jorgea Maquede, ali na njihovim pozicijama imaju igrače koji ih mogu dobro zamijeniti. Tomas je godinama bio prvi izbor na poziciji desnog krila, bio je kapetan, ali otpao je zbog ozljede i veliki teret tako prebacio na leđa Davida Balaguera. Desno krilo Nantesa imat će priličnu minutažu, to je sigurno, a odmarat će ga Ferran Sole iz Toulousea koji je pokazao u kvalifikacijama da se na njega može ozbiljno računati. No jedno su kvalifikacije, a Prvenstvo je nešto sasvim drugo, nekoliko razina iznad kvalifikacija.

Na vanjskim pozicijama Španjolska je vrlo jaka s iskusnim organizatorima igre. Iako već u poznim igračkim godinama, Raul Entrerrios i Daniel Sarmiento uspješno kreiraju napade Španjolaca i slažu situacije za realizaciju napadački vrlo opasnih Dušebajeva, Canellasa.

Obrana je tradicionalno čvrsta s grubima Morrosom i Guardiolom te će dosta ovisiti španjolski rezultat upravo o obrani. U napadu se znaju dogoditi razdoblja bezidejnosti s forsiranjem koje ne prolazi i u tim trenucima Španjolska jako treba kvalitetnu obranu, a ona je uglavnom tu.

Iako imaju vrlo brza i ubojita krila, Španjolci ne igraju baš tako lepršavo i s puno brze tranzicije bez obzira što to pokušavaju promijeniti. Ipak je riječ o dijelu dosta "teških" igrača koji se bolje snalaze na postavljeni napad nego u jurnjavi, ali u pojedinim fazama Ribera inzistira na ubrzavanju igre, no pritom pazeći na ravnotežu. "Volio bih da igramo brzo i atraktivno, ali to se može s određenim profilom igrača. Imamo postavku za takav pristup, ali zna se kako smo najčešće dolazili do uspjeha i toga ćemo se uglavnom držati", poručio je Ribera.

U Hrvatsku dolaze po odličje, želja je ono najsjajnije i Španjolska će definitivno biti među glavnim kandidatima za zlato.

Prognoza: Top 4

Prva sedmorka: Perez de Vargas - Rivera, Balaguer - Canellas, Entrerrios, Dujšebaev - Aguinagalde

Embed from Getty Images

U Danskoj i dalje dosta toga ovisi o Hansenu

Danska je još jedna elitna reprezentacija koja u Hrvatsku dolazi po medalju. Kada su Danci u pitanju, nema previše novosti, ovu reprezentaciju navikli smo gledati godinama, a od nekih odlazaka iz reprezentacije treba istaknuti kako nema više u krugu reprezentativaca Andersa Eggerta i Jespera Noddesboa, a vratio se Hans Lindberg koji unatoč 37 godina na leđima igra sjajno u Füchseu iz Berlina.

Danska

Vratari: Niklas Landin (Kiel), Jannick Green (Magdeburg)

Pivoti: Anders Zachariassen (Flensburg), René Toft Hansen (Kiel), Henrik Toft Hansen (Flensburg)

Krila: Magnus Landin (Kolding), Casper U. Mortensen (Hannover Burgdorf), Hans Lindberg (Füchse Berlin), Lasse Svan (Flensburg)

Bekovi: Niclas Kirkelokke (GOG Svendborg), Mads Mensah Larsen (RN Löwen), Rasmus Lauge Schmidt (Flensburg), Henrik Mollgaard (PSG), Mikkel Hansen (PSG), Morten Olsen (Hannover Burgdorf), Michael Damgaard (Magdeburg), Peter Balling (Holstebro)

Promjenom na klupi, Danska je djelomično promijenila i način igre. Nikolaj Jacobsen, inače trener Rhein-Neckar Löwena, od Danaca traži vraćanje brzom rukometu s puno trčanja i puno kretanja u obrani. Posljednja dva nastupa na europskom i svjetskom prvenstvu nisu završili dobro za Dance i ovdje traže iskupljenje i povratak na vrh.

Neće ići lako, iako je Danska vrlo kvalitetna. U skupini ima Španjolce koji su izrazito težak protivnik, a u drugom krugu vrlo vjerojatno i Nijemce, dvije reprezentacije koje također imaju najviše ciljeve. U društvu s ta dva vrlo čvrsta protivnika, ako se ne nametne danska lepršavost koju želi Jacobsen, bit će problema.

Mikkel Hansen je i dalje najjače ime Danske iako ove sezone nije tako nezamjenjiv u Parizu. Čak štoviše, bilo je važnih utakmica u kojima je Hansen, primjerice, ostao na klupi i ulazio samo izvoditi sedmerce. Međutim to može biti i plus, sigurno je odmorniji i svježiji te će takav biti od veće koristi Dancima.

I dalje pozicijski gledano Danska je na gotovo svim mjestima poduplana, ima sasvim dovoljno kvalitetnih rješenja i Jacobsen može dosta rotirati i dozirati minutažu. Jedina pozicija na kojoj nema pravih rješenja najviše klase je ona desnog vanjskog gdje ima na raspolaganju Kirkelokkea i Ballinga.

Ostale pozicije pune su prekaljenih internacionalaca koji igraju u velikim klubovima i imaju niz utakmica u dresu reprezentacije. Jacobsen će morati dobro balansirati i s minutažom, ali to ne bi trebao biti problem jer mu je kadar stvarno dovoljno širok i za sve bi trebalo biti dovoljno prostora. Prvenstvo će biti naporno i dugačko te će svaki igrač biti itekako važan.

Neposredno prije puta za Hrvatsku stigle su dobre vijesti za Jacobsena, Lasse Svan potpuno se oporavio i spreman je za nastup. Nije bilo sigurno hoće li biti spreman za nastup već u prvom krugu pa je pozvan Tim Sorensen, ali krilo Flensburga ipak se priključilo radu s ostalim igračima i tako predstavlja brigu manje za Jacobsena.

U svakom slučaju Danska se neće zadovoljiti samo prolaskom u drugi krug, tražit će i ulazak među četiri i borbu za odličje, a vrijeme će pokazati koliko će u tome biti uspješna. Posao je jako težak, međutim i Danci imaju kvalitetne igrače koji su navikli na jake utakmice i igranje pod pritiskom.

Prognoza: Borba za polufinale

Prva sedmorka: Landin - Mortensen, Svan - Hansen, Mensah Larsen, Kirkelokke - R.Toft Hansen

Embed from Getty Images

Česi prilična nepoznanica

Bez Filipa Jiche koji je godinama na svojim leđima nosio ovu reprezentaciju, Češka je prilična nepoznanica. Igrači su joj razasuti po cijeloj Europi, međutim vrlo malo njih igra u jačim klubovima. Ipak u kvalifikacijama su se pokazali kao neugodan protivnik, ispred njih bila je samo Makedonija, a iza sebe ostavili su Islanđane.

Češka

Vratari: Martin Galia (Górnik Zabrze), Tomáš Mrkva (HBW Balingen)

Srednji vanjski: Roman Bečvar (HC Elbeflorenc 2006), Jakub Sviták (HC Dukla Prag), Ondrej Zdráhala (TSV St. Otmar St. Gallen)

Lijevi vanjski: Pavel Horák (HC Meškov Brest), Michal Kasal (Tatran Prešov), Jan Landa (HK Lovosice)

Desni vanjski: Stanislav Kašpárek (Balatonfuredi KSE), Jan Stehlík (SSK Talent Plzen), Dieudonne Mubenzem (HC Dukla Prag)

Desna krila: Tomáš Čip (Tatran Prešov), Jan Sobol (Dijon Bourgogne Handball)

Lijeva krila: Jakub Hrstka (Tatran Prešov), Milan Kotrč (Bergisher HC)

Pivoti: Leoš Petrovsky (Bergisher HC), Petr Šlachta (Dabas VSE KC), Štepán Zeman (HC Zubri)

I u pripremnom razdoblju Češka je izgledala dobro, posebno u posljednjem susretu protiv Austrije koju je pregazila s čak 35:21. Dvije pobjede protiv Austrije te pobjeda i remi sa Slovacima, učinak je Češke u ovim pripremama, a što je najvažnije, kako su pripreme odmicale, tako su Česi izgledali sve bolje i s optimizmom gledaju na nastup u Hrvatskoj.

Preko Španjolske i Danske će jako teško do bodova i Česi se najviše nadaju kako bi mogli u posljednjem kolu iznenaditi Mađare i tu otkinuti bodove za eventualni plasman na treće mjesto. Za to će im trebati nastup na svojoj gornjoj granici, Mađarska je objektivno jača reprezentacija i za Čehe će to biti veliki ispit.

U samom rosteru za Hrvatsku nema nekih većih iznenađenja. Među 18 putnika nije uspio ući Miroslav Jurka iz St. Raphaela što je najzvučniji izostanak, no na njegovoj poziciji su jednako tako dobri Tomaš Čip iz Tatrana i Jan Sobol iz Dijona.

Ostali najbolji su tu, Česi vode na Prvenstvo ono što u ovom trenutku najbolje imaju i nastup u Hrvatskoj bit će prava slika vrijednosti njihovog rukometa u ovom trenutku.

Nekoliko je tu imena koji ne predstavljaju nepoznanicu svima onima koji prate rukomet, pa je tako na vratima i dalje iskusni Tomaš Mrkva koji danas nosi dres Balingena, zatim su tu već spomenuti Čip i Sobol, Horak iz Meškova, Hrstka iz Tatrana, Petrovsky iz Bergischera...

Ostali uglavnom predstavljaju nepoznanicu i nemaju previše iskustva igranja na ovako visokoj razini i u tako visokom ritmu. Nešto slično kao Austrija koja je autsajder u skupini B, ali Austrija ima Bilyka i Webera koji odskaču i koji su klase. Međutim Česi su lakoćom svladali dva puta tu istu Austriju te su pokazali kako im ne trebaju velika imena već dobrom momčadskom igrom mogu do razultata.

U Hrvatskoj teško mogu nešto više napraviti, prolaz u drugi krug za njih bi bio ravan ulasku u finale, međutim ne smije ih se podcijeniti bez obzira što nemaju velikih igračkih imena.

Prognoza: Prvi krug

Prva sedmorka: Mrkva - Hrstka, Čip - Horak, Bečvar, Stehlik - Petrovsky

Embed from Getty Images

Mađarska u Hrvatskoj u novom ruhu

Jedna od reprezentacija koja nema previše razloga za brigu oko budućnosti je Mađarska. Mađari imaju niz talentiranih igrača koji dolaze i koji će polako preuzimati primat u reprezentaciji, a dio njih nalazi se i na Vranješovom popisu.

Mađarska

Vratari: Adam Borbely (Wisla Plock), Roland Mikler (Telekom Veszprém)

Desna krila: Peter Hornyak (Balatonfüredi KSE), Adam Orszagh (Dabas KC VSE)

Desni vanjski: Gabor Ancsin (Telekom Veszprém), Zsolt Balogh (MOL-Pick Szeged), Donat Bartok (TBV Lemgo)

Srednji vanjski: Gabor Csaszar (Kadetten Schaffhausen), Adam Juhasz (Grundfos Tatabánya), Mate Lekai (Telekom Veszprém)

Pivoti: Bence Banhidi (MOL-Pick Szeged), Timuzsin Schuch (Telekom Veszprém), Szabolcs Szollosi (Grundfos Tatabánya), Uros Vilovski (Székelyudvarhelyi KC)

Lijevi vanjski: Richard Bodo (MOL-Pick Szeged), Iman Jamali (Telekom Veszprém), Patrik Ligetvari (Telekom Veszprém)

Lijevo krilo: Dávid Fekete (CYEB Budakalász)

Novost u reprezentaciji je i Ljubomir Vranješ, sjajni stručnjak koji je ljetos stigao iz Flensburga u Veszprem, a kako to ide u paketu, dobio je i povjerenje voditi mađarsku reprezentaciju. Mađari se nadaju kako će upravo s njim napraviti iskorak, nadaju se rezultatu već u Hrvatskoj, ali to će ići jako teško. Ipak su kvalitetom ispod Španjolske i Danske te bi prolaz Mađara još i kroz drugi krug do polufinala, bilo iznenađenje i to prilično.

U Varaždinu će oni biti domaćini, očekuje se veliki broj mađarskih navijača koji će puno pomoći svojoj reprezentaciji u dvobojima s favoriziranima Španjolskom i Danskom, ali i protiv Češke s kojom bi mogli igrati ključnu utakmicu u borbi za drugi krug. Od Čeha su kvalitetniji i trebali bi uzeti barem to treće mjesto.

Na ovo Prvenstvo dolaze bez Laszla Nagyja, legende mađarskog rukometa koji se oprostio od reprezentacije. Nagy je dugo bio zaštitni znak Mađarske, imao ključnu ulogu na obje strane parketa, bio vođa, a sada se Mađari okreću novoj eri u kojoj neće biti dugogodišnjeg kapetana.

Na njegovoj poziciji pokrit će se odličnim Zsoltom Baloghom iz Szegeda te Gaborom Ancsinom iz Veszprema, obojica su igrači velikog međunarodnog iskustva, a tek ulaze u najbolje rukometne godine.

Pri kraju reprezentativne karijere je i vratar Veszprema Roland Mikler, no i za njega Mađari pripremaju dostojnu zamjenu u mladom Adamu Borbelyju koji ovu sezonu provodi u Wisli Plock. Borbely ima tek 22 godine, a već je pokazao i u Ligi prvaka kako je vratar na kojeg se u budućnosti treba računati.

Ostali na koje smo navikli su tu. Tradicionalno jaka crta s Benceom Banhidijem i obrambenim specijalcem koji nimalo ne štedi protivnike Timuszinom Schuchom. Isto tako tradicionalno su jaki na vanjskim pozicijama gdje će puno toga ovisiti što će iskreirati Mate Lekai.

Uvijek su bili tanki na krilnim pozicijama pa je tako i sada. Nema više veterana Gergelyja Harsanyjija, u Veszpremu i Szegedu u nedostatku domaćih kvalitetnih rješenja krila im popunjavaju igrači izvana i to je problem s kojim se mora suočiti Vranješ.

Nisu reprezentacija koja će ritmom lomiti protivnika, vole kontroliranije uvjete i sporiji rukomet i nisu baš pretjerani problem za iskautirati. Međutim imaju odlične šutere izvana koje nije jednostavno zaustaviti kada su u ritmu, imaju dobru crtu i vratara koji može otići i na 20 obrana. Mogu biti neugodni, ali i imaju nedostataka koje jake reprezentacije znaju iskoristiti.

Prognoza: Drugi krug

Prva sedmorka: Mikler - Fekete, Hornyak - Jamali, Lekai, Balogh - Banhidi

Embed from Getty Images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani11.01.2018. u 11:00
    I sa Nagyem nisu nikad ništa napravili
    Bogomdani