Rukomet

Power ranking: Jedini stopostotni preuzeli vrh, Njemačka nastavlja sa slobodnim padom

Branimir Korać • četvrtak, 18.01.2018.
Power ranking: Jedini stopostotni preuzeli vrh, Njemačka nastavlja sa slobodnim padom
Foto: FaH

Nakon trećeg kola i kraja prve faze natjecanja na Europskom prvenstvu, došlo je i do značajnih promjena u Sportnetovom poretku reprezentacija. Njemačka, koja je u prva dva izdanja power rankinga bila na vrhu, sada je pala na tek osmo mjesto...

1. (2.) Francuska

Francuska je jedina sa stopostotnim učinkom odradila prvu fazu natjecanja i zasluženo je na vrhu. Francuzi su imali jednu ozbiljnu prepreku u Norveškoj, tu su izvukli pobjedu, a da ni sami ne znaju kako dok su Bjelorusija i Austrija protivnici ipak iz drugog razreda. Međutim nisu dozvolili iznenađenje i uspješno su preskočili te prepreke iako ne izgledaju superuvjerljivo.

2. (5.) Norveška

Na vrhu su reprezentacije iz skupine B i to zato što su na dobar način odradile svoj dio posla, nisu onima lošijima dopustile niti da pomisle na pobjedu. U međusobnom dvoboju Norveška je ostavila bolji dojam, ali od dojma se ne živi i Francuska je izvukla pobjedu. Međutim prema viđenom u prvom krugu, ove reprezentacije su uz bok jedna drugoj.

3. (3.) Španjolska

Bez obzira na poraz od Danske u posljednjem kolu, Španjolska ostaje na visokom trećem mjestu. U prva dva susreta Španjolci su bili uvjerljivi, ne toliko protiv Mađarske koliko protiv Češke, a na kraju su se Česi pokazali kao ozbiljnija reprezentacija i tu pobjedu treba značajnije honorirati. Možda španjolska igra ne predstavlja neki veliki užitak za gledanje, ali kao i obično Španjolci svojim sustavom dolaze do rezultata.

4. (1.) Hrvatska

Poraz od Švedske definitivno je uzdrmao Hrvatsku, prva reprezentacija koja igra brz i moderan rukomet ostavila je Hrvatsku bez odgovora. Vratari nisu ništa obranili, obrana je bila usporena, jednostavno Hrvatska je bila potpuno uspavana u tom susretu misleći kako će pobjeda doći sama od sebe. Dojam iz prva dva susreta djelomično je kompromitiran jer su izgubljena dva važna boda u drugoj fazi natjecanja.

5. (8.) Švedska

Švedska za sobom vuče kriminalno prvo poluvrijeme protiv Islanda dok je u ostalim susretima bila znatno bolja. Vrhunac dobrog švedskog nastupa je došao protiv Hrvatske koji je bio vrlo važan dvoboj. Nekako se olako pristupilo tom susretu s hrvatske strane dok su Šveđani bili puno ozbiljniji, pripremljeniji i razigraniji te im je to na kraju donijelo i velika dva boda za nastavak natjecanja. Da Hrvatska nije domaćin koji će imati ogromnu podršku i u Areni Zagreb, Švedska bi bila barem poziciju više.

6. (6.) Danska

Danska je nakon pobjede protiv Mađarske u kojoj je Mađarska vrlo lošim drugim poluvremenom odradila glavninu posla te neočekivanog poraza od Češke, pokazala bolje lice protiv Španjolaca. Nije to rukomet u kojem se može posebno uživati, još uvijek Jacobsen to nije uštimao na pravi način, no to ne znači da u drugom krugu Danska neće izgledati bolje i boriti se za vrh.

7. (7.) Makedonija

Makedonija je odlično odradila prvi dio natjecanja i malo je nedostajalo da dođe i do treće minimalne pobjede. Njemačka joj je doslovno izmigoljila i propuštena je ogromna prilika za odnijeti četiri boda u drugu fazu natjecanja. Čvrst rukomet kao što se i očekivalo donio je Makedoniji zasad uspjeh, a problema s njom imat će i Španjolci i Danci u drugoj rundi.

8. (4.) Njemačka

Veliki pad bilježi Njemačka koja je izuzev prvog susreta s Crnom Gorom prilično razočarala. Prokop ima veliku širinu u rosteru, ali Njemačka se itekako muči i živi od povremene inspiracije vratara. Oni su zasad tek solidni, još se nisu razbranili do kraja, ali Njemačka nije uspjela takva izdanja nadoknaditi dobrom igrom i upisala je dva remija u skupini u susretima koje je mogla itekako lako izgubiti. S ovakvim izdanjima nema nikakve šanse za polufinale i morat će podići formu na najvišu razinu.

9. (-) Češka

Češka je bez dvojbe najugodnije iznenađenje ovog Prvenstva. Sastav bez zvijezda s igračima koji ne bi imali mjesta u jačim europskim klubovima, uspio je doći do druge faze natjecanja svladavši Dansku i Mađarsku. Bez imalo respekta Česi su ušli u te dvoboje i oporavili se od očajnog izdanja na startu protiv Španjolske. Puno zvučniju momčad Mađarske u utakmici na sve ili ništa poslala je kući.

10. (9.) Slovenija

Slovenci unatoč pobjedi u posljednjem kolu padaju za jednu poziciju zbog odličnog izdanja Čeha koji su ipak zvučnijeg protivnika svladali na kraju i uzeli četiri boda u skupini. Slovenija nije imala sreće, suci su je unakazili protiv Njemačke, tijesno je izgubila od Makedonije, zatim odigrala skromno poluvrijeme protiv slabe Crne Gore i tek u posljednjem poluvremenu u skupini je eksplodirala i pokazala pravo izdanje. Iako je tek na desetom mjestu, bit će jako neugodan protivnik i nije bez šanse za polufinale s obzirom na male razlike u skupini drugog kruga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!