Tenis

Marin Čilić u polufinalu Australian Opena nakon epskog dvoboja s Nadalom, Španjolac predao u petom setu

Branimir Korać • utorak, 23.01.2018.
Marin Čilić u polufinalu Australian Opena nakon epskog dvoboja s Nadalom, Španjolac predao u petom setu
Foto: EPA

Sjajan meč odigrali su Marin Čilić i Rafael Nadal u četvrtfinalu Australian Opena. Sredinom četvrtog seta Nadal je osjetio probleme i u petom setu odlučio predati meč, ali do Nadalove ozljede uživali smo u stvarno fantastičnom tenisu s obje strane...

PIŠE: Jan Šneler

Dugo nismo vidjeli Marina Čilića u ovakvom izdanju. Odigrao je fantastičan meč protiv Rafaela Nadala koji je u četvrtom setu osjetio probleme, tražio pomoć fizioterapeuta, ali nije više mogao i predao je meč u petom setu.

Unatoč predaji Nadala, to nimalo ne umanjuje fantastičan nastup Čilića koji je briljirao i imao vrlo malo crnih rupa što je ključno u njegovim mečevima protiv ovakvih igrača. Mats Wilander nakon meča rekao je kako je Čilić najzaslužniji za Nadalovu predaju jer ga je razvlačio po terenu tijekom cijelog meča i Nadal jednostavno više nije izdržao.

Bilo je vrlo važno smanjiti broj neprisiljenih pogrešaka jer je to protiv Nadala ključ pobjede, Čilić ih je imao 62, međutim imao je i 83 winnera što je pokazatelj odlične igre. Vrlo teške izmjene donose puno pogrešaka, međutim Čilić je i pogodio puno toga, taktički odradio meč savršeno te podsjetio na igru s US Opena 2014. godine.

Prvi set nije počeo obećavajuće za našeg tenisača. Nadal je u šestom gemu imao čak pet break prilika, no Čilić se uspio izvući. Mogao je hrvatski tenisač već u sljedećem gemu oduzeti servis Nadalu, no u ključnom trenutku nedostajalo je koncentracije. Nažalost, u osmom gemu, Nadal ovoga puta koristi svoju šansu te uzima break. Bez većih poteškoća uspješno je sačuvao svoj servis i osvojio set sa 6:3.

U drugom setu, Čilić ponovno dolazi u probleme. Ovoga puta peti gem je bio koban i Nadal bez velike muke dolazi do breaka. Uz vodstvo 3:2 i servis, činilo se kako će španjolski tenisač lako riješiti i drugi set. Ipak, Čilić nevjerojatnom igrom i mirnoćom niže četiri gema i uzima set 6:3.

Treći set bio je pravi ispit za našeg tenisača. Rijetko kada je Čilić okretao gubitak od 2:1 u setovima i ovaj dio meča bio je vrlo važan psihološki trenutak. Usprkos čak tri break prilike, Čilić nije oduzimao servis Nadalu. U tie-breaku je bilo svega. Čak sedam mini breakova i na žalost Čilića, osvajanje seta od strane Nadala iako je Marin imao ogromnu priliku kod 5:5 kada je promašio lagani forhend i poslao lopticu van terena.

Skeptici i oni koji češće prate Čilićeve nastupe već su ga otpisali nakon gubitka drugog seta, no hrvatski tenisač igrao je možda i najbolji tenis u svojoj karijeri, slično kao i na US Openu kojeg je osvojio 2014. godine. Oduzeo je servis Nadalu u četvrtom gemu, poveo sa 4:1 i još da dosegne prednost prvog servis u posljednjem setu, isto napravio i u osmom gemu, osvojivši set sa 6:2. Tu je već Nadal osjećao posljedice i sve teže se kretao. Nakon 4:1 zatražio je pomoć fizioterapeuta te je u nastavku meča bilo jasno da je predaja sve bliže.

Bez obzira na ozljedu Nadala, Čilić je suvereno ušao u peti set, osvojio svoj servis i imao čak šest break prilika na Nadalov prije no što mu je još jednom oduzeo servis. Tada je postalo jasno kako Nadal više neće moći igrati te je predao meč.

U polufinalu Čilića će čekati britanski tenisač Kyle Edmund koji je iznenađujuće izbacio trećeg tenisača na svijetu, Grigora Dimitrova.

Australian Open, četvrtfinale:
Marin Čilić (Hrvatska, 6) - Rafael Nadal (Španjolska, 1) 3:6, 6:3, 6:7(5), 6:2, 2:0 predaja Nadala

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu23.01.2018. u 16:17
    Kao prvo šteta da je ovaj vrhunski meč morao ovako završiti. Ti ipak nikako ne umanjuje Cilicev uspjeh i igru. Ne znam da li sam ga ikad gledao boljeg na mreži. Svaka mu čast. Sada samo ozbiljno u polufinalu i mislim da je bolji od Edmunda. Sretno Marine!
    vjesu
  • Obrisan korisnik23.01.2018. u 13:53
    Svaka čast Marine, sretno u polufinalu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2018. u 13:11
    Bravo Marine <333
    Obrisan korisnik