Rukomet

Euro u brojevima: Zdrahala sveprisutan, Karačić peti asistent, očajna statistika Palmarssona

Branimir Korać • ponedjeljak, 29.01.2018.
Euro u brojevima: Zdrahala sveprisutan, Karačić peti asistent, očajna statistika Palmarssona
Foto: FaH

Europsko prvenstvo je iza nas, zbrajaju se uspjesi i neuspjesi, a donosimo vam pregled kako je to na kraju izgledalo u brojkama...

Najbolji strijelac - Čeh Ondrej Zdrahala na kraju je odnio titulu najboljeg strijelac apsolutno neočekivano. Prije Prvenstva nitko nije mogao niti pomisliti da će ovaj iskusni srednji vanjski završiti natjecanje s 55 golova. Za to je ispucao i najviše lopti, njih 96, a zabio je i 14 od 16 sedmeraca. Slijedi ga Mikkel Hansen s 12 golova manje, a najbolji hrvatski strijelac je Manuel Štrlek s 29 golova na 12. mjestu, jednako kao i MVP Prvenstva Jim Gottfridsson.

Prosjek golova - Zdrahala je i tu najbolji s prosjekom od čak 7.9 golova po susretu, a slijedi ga Austrijanac Nikola Bilyk koji je odigrao samo tri utakmice, a prosječno je zabijao 6.3 gola po susretu. Štrlek je tu na 16. mjestu s prosjekom od 4.1 gola.

Asistencije - Najbolji asistent Prvenstva je sjajni Norvežanin Sander Sagosen koji je upisao 38 asistencija u šest odigranih susreta. Sagosen ima dvije asistencije više od Rasmusa Laugea Schmidta koji ujedno ima i dvije utakmice više. Zanimljivo Zdrahala je, unatoč tome što igra srednjeg vanjskog, tek na 66. mjestu sa svega pet asistencija. Najbolji Hrvat je Igor Karačić na diobi petog mjesta s Mikkelom Hansenom, a oni su upisali po 24 asistencije.

Golovi + asistencije - Kod najviše golova na turniru svoje je prste imao Rasmus Lauge Schmidt koji je skupio ukupno 76 "bodova", šest više od drugoplasiranog Sagosena, ali ne treba zaboraviti i to da je Sagosen odigrao dvije utakmice manje od Danca. Od hrvatskih rukometaša tu je najbolji Luka Cindrić na diobi osmog mjesta s Kentinom Maheom, obojica su skupili po 47 "bodova".

Blokade + osvojene lopte - Neslužbeni najbolji obrambeni igrač računajući blokade i osvojene lopte je Adrien Dipanda koji je upisao 12 blokada i tri osvojene lopte što mu donosi 15 bodova. Bod iza njega ostao je Pavel Horak s 14 bodova, a od Hrvata na diobi šestog mjesta je Jakov Gojun s deset bodova, koliko ima i Norvežanin Goran Johannessen.

Blokade + osvojene lopte (prosjek) - Računajući prosjek blokada i osvojenih lopti po susretu, najuspješniji je Nijemac Finn Lemke koji je odigrao samo četiri utakmice i skupio 3.3 boda u prosjeku. Zanimljivu, Lemke je imao isti broj blokada kao i prvoplasirani Dipanda koji je ovdje treći. Gojun je ponovno šesti s Johannessenom i prosjekom od 1.7 boda po susretu.

Sedmerci - Najviše golova iz sedmerca postigao je Španjolac Ferran Sole, njih 17. Sole je četiri promašio, a izmjenjivao se s Valerom Riverom koji je također imao četiri promašaja, ali i sedam golova manje. Drugo mjesto zauzeo je Zdrahala s 14 golova i dva promašaja, a treći je Ivan Čupić s 13 golova i dva promašaja. Petar Nenadić jedini je bio na 100 posto među igračima s dvoznamenkastim brojem golova.

Golovi iz igre - Najefikasniji iz igre bio je, jasno, Zdrahala s 41 golom, ali razlika u odnosu na drugoplasiranog Laugea Schmidta je mala i iznosi samo jedan gol. Međutim Zdrahala je za to potrošio 80 lopti, a Lauge Schmidt 63. Manuel Štrlek je tu na osmom mjestu s 29 golova iz 37 pokušaja što je najbolji prosjek u prvih 20.

Izgubljene lopte - I ovdje je na vrhu sveprisutni Zdrahala koji je izgubio 24 lopte, pet više od drugoplasiranog Nikole Karabatića. Pogled na ovaj segment statistike samo pokazuje koliko je očajan turnir iza Arona Palmarssona. Islanđanin je još jedno veliko natjecanje odradio izrazito loše i ovdje je četvrti po broju izgubljenih lopti, njih čak 16 u samo tri susreta što je užasan prosjek od 5.3 izgubljene po susretu. Od naših Luka Cindrić je šesti s 13 izgubljenih lopti.

Postotak obrana - Najbolji vratar po postotku obrana je Slovenac iz PPD Zagreba Urh Kastelic, ali njegov uzorak je malen, branio je u samo dva susreta i skupio 22 obrane te je završio s 41 posto uspješnosti. Iza njega je Vincent Gerard s 37 posto, a najbolji Hrvat je tek na 20. mjestu Ivan Stevanović s 30 posto.

Postotak obranjenih sedmeraca - Naravno tu je Arpad Šterbik koji je turnir završio s 50 posto skinutih penala, njih tri od šest, jednako kao i Bjorgvin Pall Gustavsson i Vjačeslav Saldacenka. Hrvata nema niti blizu.

Postotak obrana iz igre - Kastelic je i ovdje na vrhu s 43 posto obranjenih šuteva iz igre, a pokazatelj koliko su Šveđani ma pomogli vratari na putu do finala je ova statistička kategorija, tu je Andreas Palicka drugi s 39 posto obrana, a Mikael Appelgren treći s 38 posto. Ivan Stevanović je 17. s 31 posto obrana.

Što se tiče momčadske statistike i Hrvatske, Červarovi izabranici su na vrhu po postotku šuta iz igre, nastup su završili sa 68 posto uspješnosti. Hrvatska je na vrhu gledajući i ukupan šut sa sedmercima i to sa 70 posto. U jednoj statističkoj kategoriji je na posljednjem mjestu i to po postotku obranjenih sedmeraca, hrvatski vratari skinuli su samo dva što daje tek devet posto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • tomahawk9229.01.2018. u 19:22
    ako ima kakva nagrada "nepotrebna reakcija" onda bi gojun sigurno bio prvi, 70% golova koje smo primili je išlo preko njega. island i palmarson samo razvikana priča i jak lobi. nisu mogli ni srbe dobit,a i oni su baš zalutali na ovo prvenstvo
    tomahawk92