Nogomet

Zimski prijelazni rok u Engleskoj: Gotovo svi mogu biti optimistični za nastavak sezone

Sportnet • petak, 02.02.2018.
Zimski prijelazni rok u Engleskoj: Gotovo svi mogu biti optimistični za nastavak sezone
Foto: EPA

Prvi dan veljače označio je kraj zimskog prijelaznog roka, kako u ostalim najvećim europskim ligama, tako i u engleskom Premiershipu. Najzvučniji je svakako prelazak zvijezde Arsenala Alexisa Sancheza u redove mrskog im rivala iz Manchestera, no „topnici“ nisu štedjeli novca kako bi mu u vrlo kratkom roku doveli adekvatnu zamjenu.

PIŠE: Stipe Dedić

Engleska Premier liga velikim priljevom novca od televizijskih prava postala je obećana zemlja za sve nogometaše pošto klubovi, kako veliki tako i oni manji ne štede kako bi se što kvalitetnije pojačali i osigurali si ostanak u možda i najjačoj nogometnoj ligi na svijetu.

Promatrajući prijelazni rok u Engleskoj za primijetiti je da je ovog siječnja više podsjećao na razmjenu igrača u NBA ligi nego na uobičajeni prijelazni rok u nogometnom svijetu. Arsenal je bio prisiljen riješiti se svog najboljeg igrača Alexisa Sancheza pošto je ovaj odbio potpisati novi ugovor, a tekući je Čileancu isticao na ljeto, stoga su ga pristali poslati u Manchester United u zamjenu za Henriha Mhitarjana, dok su zamjenu za Sancheza, Pierre-Emericka Aubameyanga doveli u, mogli bismo reći trostrukom tradeu s Chealseajom i Borussiom iz Dortmunda, no krenimo redom.

Branitelji naslova Chelsea bili su jedna od aktivnijih momčadi ovog siječnja. U očajničkoj potrazi za pričuvnim napadačem koji se ne zove Michy Batshuayi „Bluesi“ su pokušali kupiti Fernanda Llorentea iz Tottenhama i Andy Carrolla iz West Hama, da bi se na kraju „skrasili“ dovođenjem Arsenalovog Oliviera Girouda za 17 milijuna eura, ali tek nakon što su, bilo bi suludo ne pomisliti, u koordinaciji s preostale dvije zainteresirane strane Batshuayija poslali na posudbu u Dortmund, što je u konačnici rezultiralo transferom Aubameyanga u redove Arsenala. Teško je reći koja je momčad u ovoj nesvakidašnjoj razmjeni najviše profitirala, no sa sigurnošću možemo reći kako su, barem za sada, svi sretni i zadovoljni. U Chelsea je stigao i lijevi branič Rome Emerson Palmieri što u prijevodu znači da su klubu odustali od dovođenja Alexa Sandra iz Juventusa. Osim Girouda i Palmierija, momčad Antonia Contea pojačala se i jednim bivšim nogometašem Evertona. Naime, Ross Barkley stigao je na Stamford Bridge za 17 milijuna eura. Nekoć jedan od najvećih talenata engleskog nogometa pokušat će tako svoju ozljedama isprekidanu karijeru oživiti u novoj sredini. S druge strane, već je stara priča da je Chelsea napustio Diego Costa, a još je nekolicina igrača to učinila ovog siječnja, svi oni, baš kao i Batshuayi, otišli su na posudbe.

Embed from Getty Images

Vodeća momčad Premier lige, Manchester City nastavlja s „bildanjem“ obrane, koju, iako je statistički najbolja u Engleskoj, trener „građana“ Josep Guardiola s pravom smatra najslabijom točkom momčadi. City je tako „iskrcao“ 65 milijuna eura za Aymerica Laportea iz Athletic Bilbaa. Guardiola je time od svog dolaska na „Etihad“ na obranu ukupno potrošio preko 260 milijuna eura. Španjolski trener branio je ogromna ulaganja „građana“ u obranu činjenicom da neki klubovi toliko potroše na samo jednog igrača, dok je on taj novac rasporedio na šestoricu, aludirajući između ostalog na transfere Neymara u PSG i Coutinha u Barcelonu. Kako bilo, prođe li City Reala u Ligi prvaka trebat će mu sva šestorica kako bi zaustavili atomske napade PSG-a i Barcelone u nastavku natjecanja.

Manchester United doveo je tek jednog igrača. Alexis Sanchez dugo je dvojio između dvaju klubova iz Manchestera, premda oni upućeniji tvrde kako City nikada nije ni bio ozbiljna opcija za Čileanca, te na kraju pristao potpisati 400 tisuća eura tjedno težak ugovor s Unitedom.

Embed from Getty Images

Liverpool je u siječnju ostao bez svog ponajboljeg igrača. Philippe Coutinho je za ukupno 162 milijuna eura prešao u Barcelonu. Ipak, mogli bismo reći da je ovaj transfer bio prikriveni blagoslov za momčad Jürgena Kloppa pošto su se u jednom potezu riješili nezadovoljnog Brazilca, ali i napunili klupsku blagajnu. Što se dolazaka tiče, Liverpool je konkurenciju u obrani pojačao za jednog od najcjenjenijih braniča današnjice, Nizozemca Virgila van Dijka. Iako su već neko vrijeme koketirali s Nizozemcem, Southampton je pristao prodati im ga tek kada je na njihovu adresu stigla 80 milijuna eura teška ponuda. Liverpool je za drugi dio sezone slabiji za još nekoliko odlazaka, najvažniji od kojih je onaj Daniela Sturridgea na posudbu u West Bromwich Albion.

Tottenham nije bio pretjerano aktivan ovog siječnja. Možda i najvažnija stvar za Pochettinovu momčad je ta da nitko nije napustio klub, odnosno da ih nitko nije pokušao „izuti iz cipela“ nekom astronomskom ponudom za jednog od Tottenhamovih brojnih dragulja. Da stvar bude još bolja, našlo se i tridesetak milijuna eura da bi se dovelo Lucasa Mouru iz redova PSG-a. Brazilac će tako dodatno pojačati ionako kvalitetne napadačke opcije argentinskog stručnjaka na klupi Tottenhama. Klub su napustili Nkoudou, Edwards i Carter-Vickers, sva trojica otišli su na posudbu.

Embed from Getty Images

Arsenal je u proteklih mjesec dana bez sumnje podigao najviše prašine. Od prvog do zadnjeg dana prijelaznog roka u Engleskoj gotovo su svakodnevno sve oči bile uprte upravo na „Emirates“. Treneru „topnika“ Arseneu Wengeru glavobolju su zadavala dva igrača, Alexis Sanchez i Mesut Özil . Naime, i jedan i drugi odbili su potpisati nove ugovore s klubom i prijetila je opasnost da obojica na ljeto London napuste bez odštete. Wenger se zato dao na posao kako bi izbjegao tu prvorazrednu blamažu i brže-bolje otpravio Sancheza u Manchester United, premda mu je to, poznavajući povijest njegovog odnosa s Jose Mourinhom zacijelo bilo ispod časti, ali je zauzvrat dobio više nego solidnog Mhitarjana. Sada je na red došlo pokušati osnažiti momčad ne bi li tako nagovorio Özila da ostane u klubu još koju godinu.

Dugo je Wenger „cimao“ Borussiju Dortmund kojekakvim ponudama i tek je otvoreni protest Aubameyanga prema upravi kluba iz Dortmunda presudio da gabonski napadač preseli na „Emirates“. Nije odmoglo ni 65 milijuna eura koje je Dortmundu Arsenal poslao na ime odštete, kao ni činjenica da je Borussia iz Chelseaja na posudbu dovela Batshuayija u već spomenutoj trostrukoj razmjeni. Arsenal je doveo i mladog grčkog braniča Konstantinosa Mavropanosa no to više možemo smatrati nekim zalogom za budućnost nego nekakvu neposredno pojačanje za momčad. Sve skupa nagovorilo je Mesuta Özila da se „smiluje“ Arsenalu i potpiše novi trogodišnji ugovor s klubom iz Londona. Zlobnici će reći da je njemački reprezentativac ovu mat situaciju iskoristio kako bi si podigao cijenu, što je na kraju uspio i zaradio si pozamašnu povišicu postavši s 300 tisuća funti tjedno drugi najplaćeniji igrač lige, odmah iza dojučerašnjeg suigrača Sancheza, ali mi nogometni romantici znamo da tome nije tako (ili ipak možda jest). Što se odlazaka tiče, navijače Arsenala najviše je pogodio odlazak Thea Walcotta u Everton. Nakon njegovog odlaska Wenger je priznao kako je svlačionica „topnika“ izgubila jednog od svojih najboljih ljudi. Transfere Sancheza i Girouda smo već spomenuli, a valja reći i kako je klub napustio još jedan Francuz. Francis Coquelin prešao je u redove Valencije, no njegov će odlazak navijači Arsenala već lakše prežaliti.

Embed from Getty Images

Od ostalih klubova Premiershipa najviše je trgovao Everton koji je na Cenka Tosuna iz Bešiktaša i Walcotta iz Arsenala potrošio ukupno 60 milijuna eura, dok je branič Manchester Cityja Eliaquim Mangala stigao na posudbu. Iako je očito da se Everton iz kola u kolo diže, bilo je za očekivati da će trener plavih s Merseysidea Sam Allardyce pokušati dodatno ojačati konkurenciju u momčadi. Osam golova u turskom prvenstvu i još četiri u Ligi prvaka bilo je dovoljno da mu za oko zapne Turčin Cenk Tosun. Tosun pred sobom ima ne pretešku zadaću odigrati bolje od Sandra, koji je zbog svojih loših partija u Evertonu poslan na posudbu u Sevillu. Da je Walcott bio pun pogodak pokazala je već prva utakmica u kojoj je Everton kod kuće slavio protiv Leicestera s 2:1, a oba pogotka za domaće zabio je baš Theo Walcott. Everton je napustilo nekoliko igrača. Dolaskom Walcotta prekobrojni Aaron Lennon prešao je u redove Burnleyja, Barkley je „Goodison“ zamijenio „Stamford Bridgeom“, a još je nekoliko igrača otišlo na razne posudbe. Osim Sandra valja spomenuti Kevina Mirallasa i mladog engleskog reprezentativca Ademolu Lookmana.

Teško je reći tko je od ostalih klubova u ligi najviše profitirao. Možda je to upravo Leicester koji je zadržao svog ponajboljeg igrača Riyada Mahreza unatoč velikom interesu Manchester Cityja, no treba uzeti u obzir da je Mahrez žarko želio otići iz kluba ovog siječnja i za vjerovati je kako je ljubav između Alžirca i „lisica“ na zadnjim nogama. Valja reći i kako je početkom siječnja pravo nastupa za Leicester dobio Adrien Silva. Naime, „lisice“ su ljetos sa zaključivanjem njegovog transfera iz Sportinga zakasnile 14 sekundi, stoga je Portugalac sve do sada bio na „hlađenju“. Burnley će svoj neočekivano dug boravak u gornjoj polovici lige pokušati produljiti, a u tu su se svrhu pojačali Lennonom i Nkoudouom. Watford ima slične planove, a u njima će im pokušati pomoći Gerard Deulofeu koji je iz Barcelone stigao na posudbu. West Ham se riješio problematičnog Sakhoa, a na posudbu su iz Intera doveli Joao Maria. Još jedan bitan odlazak za „čekićare“ onaj je Andre Ayewa koji se vratio u Swansea. Southampton će svoje probleme u napadu pokušati riješiti transferom Carrilla iz Monaca.

Embed from Getty Images

Već smo spomenuli da su se gotovo sve momčadi pojačala u siječanjskom prijelaznom roku ne bi li osigurale ostanak u Premier ligi, pa je tako i Brighton srušio klupski rekord i doveo Jurgena Locadiu iz PSV-a. U Brighton je još stigao i Ulloa na posudbu iz Leicestera. Još je jedan napadač Leicestera pojačao davljenika. Islam Slimani do ljeta će svlačionicu „lisica“ zamijeniti onom Newcastlea. Već smo spomenuli kako je Sturridge napustio Liverpool i pokušat će pomoći „fenjerašima“ West Bromwich Albiona da izbjegnu ispadanje iz lige. Ostali klubovi Premiershipa, Crystal Palace, Stoke City i Huddersfield nisu se znatnije pojačali, dok je Bournemouth jedini klub koji nije doveo baš nikoga, a pobjeda od 3:0 kod Chelsea zatvorila je usta onima koji su mislili kako je momčadi trebalo pokoje osvježenje.

Nema sumnje, čeka nas uzbudljiv nastavak sezone na travnjacima engleskog Premiershipa. Iako je borba za naslov na prvi pogled završena pošto City konkurenciji bježi velikih 15 bodova, velika se borba vodi za mjesta koje vode u Ligu prvaka. Za sada ih drže United, Liverpool i Chelsea, no njihova je pozicija sve samo ne sigurna, jer im prijeti prije svega Tottenham, a onda i Arsenal. Aktivnost ostalih klubova u siječanjskom prijelaznom roku nagovještava uzbudljivu borbu za ostanak. Posljednjeg na ljestvici, WBA i deseti Bournemouth dijeli samo osam bodova stoga je za očekivati kako će se borba za ostanak voditi do posljednjeg kola. Svi vjeruju da je iza njih dobro odrađen prijelazni rok, a na nama je da se dobro „zavalimo“ i uživamo u drugoj polovici možda i najjače nogometne lige na svijetu.

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 612:9+313
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Tottenham 612:5+710
9Brighton & Hove 610:8+29
10Nottingham Forest 66:5+19
11Bournemouth 68:9-18
12Brentford 68:10-27
13Manchester United 65:8-37
14West Ham  66:10-45
15Ipswich 65:10-54
16Everton 67:15-84
17Leicester City 68:12-43
18Crystal Palace 65:9-43
19Southampton 63:12-91
20Wolverhampton 66:16-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 612:9+313
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Tottenham 612:5+710
9Brighton & Hove 610:8+29
10Nottingham Forest 66:5+19
11Bournemouth 68:9-18
12Brentford 68:10-27
13Manchester United 65:8-37
14West Ham  66:10-45
15Ipswich 65:10-54
16Everton 67:15-84
17Leicester City 68:12-43
18Crystal Palace 65:9-43
19Southampton 63:12-91
20Wolverhampton 66:16-101

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • qvestor02.02.2018. u 13:10
    teško je očekivati od igrača koji stignu u zimskom prijelaznom roku da odmah postanu velika pojačanja jer ipak nisu prošli pripreme sa momčadi i Arsenal i Man utd su startali sa porazima, a dal se još netko sjeća Fernanada Toresa koji je također prešao u zimskom prijelaznom roku iz Liverpoola u... [više na forumu]
    qvestor