Zimski sportovi

Norvežani dominirali skiatlonom, Klaebo tek deseti, Crnković 53.

Branimir Korać • nedjelja, 11.02.2018.
Norvežani dominirali skiatlonom, Klaebo tek deseti, Crnković 53.
Foto: EPA

Podijeljen je prvi set medalja za skijaše trkače na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, a Norvežani su uzeli sve. Nije neko iznenađenje, iznenađenje je tek pobjeda Simena Hegstada Kruegera uz tek deseto mjesto Johannesa Hoesflota Klaeba...

Johannes Hoesflot Klaebo došao je u Pjongčang kao veliki favorit u nordijskom trčanju, želja mu je osvojiti što je više zlata moguće, međutim start nije bio zadovoljavajući.

Skijaši su prvi na rasporedu imali skiatlon, 15 kilometara klasično pa nakon promjene skija 15 kilometara slobodno i tu se Klaebo nije najbolje snašao te završio tek na desetom mjestu. Na promjenu skija došao je među prvima, međutim u slobodnom načinu nije briljirao, postupno je padao te na kraju završio daleko od borbe za odličja.

Upravo suprotno od njega, sunarodnjak Simen Hegstad Krueger briljirao je u slobodnom načinu, bio je uvjerljivo najbrži u tih 15 kilometara i došao do najvećeg uspjeha u karijeri.

Krueger je bio tek 14. u klasičnom načinu, ali zato je u slobodnom načinu nizao protivnike, preuzeo vodeću poziciju i imao dovoljno snage i mirnoće za dobar završetak utrke te pobjedu.

Iako je poznato ime u svijetu skijaškog trčanja, dosad je imao tek jednu pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri te je samo dva puta završio na postolju.

Srebro je uzeo iskusni Martin Johnsrud Sundby koji je također bolje odradio slobodni način, a do medalje je došao iako je imao priličnih problema prilikom promjene skija gdje je bio među najsporijima. U završnici mu je prijetio sunarodnjak Hans Christer Holund, ali Sundby je ipak bio uspješniji i bronci iz Sočija pridružio ovo srebro.

Holund je nominalno bio četvrti Norvežanin, ali ipak se vraća kući s odličjem zahvaljujući lošijem nastupu Klaeba.

U utrci su nastupila i dvojica Hrvata, Krešimir Crnković koji je inače biatlonac završio je utrku na 53. mjestu sa sedam minuta zaostatka za pobjednikom, a Edi Dadić odustao je.

Skiatlon 15+15:
1. Simen Hegstad Krüger (Norveška) 1:16:20
2. Martin Johnsrud Sundby (Norveška) +8.0
2. Hans Christer Holund (Norveška) +9.8
4. Denis Spicov (OAR) +12.7
5. Maurice Manificat (Francuska) +14.2
6. Dario Cologna (Švicarska) +25.1
7. Andrew Musgrave (Velika Britanija) +25.7
8. Alex Harvey (Kanada) +33.4
9. Martin Jakš (Češka) +33.8
10. Johannes Hoesflot Klaebo (Norveška) +43.4
...
53. Krešimir Crnković (Hrvatska) +7:06.9
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!