Zimski sportovi

Legendarni Sven Kramer treći put zaredom osvojio zlato na 5000 metara

Branimir Korać • nedjelja, 11.02.2018.
Legendarni Sven Kramer treći put zaredom osvojio zlato na 5000 metara
Foto: EPA

Nizozemac Sven Kramer nastavio je dominaciju na 5000 metara trećim uzastopnim olimpijskim zlatom. Legendarni brzoklizač samo je potvrdio zašto je jedan od najvećih u povijesti...

Sven Kramer srušio je danas tri olimpijska rekorda u finalnoj utrci na 5000 metara u Pjongčangu. Uzeo je zlato s rezultatom 6:09.76 što je novi olimpijski rekord u ovoj disciplini, osvojio je čak osmo olimpijsko odličje čime je najuspješniji brzoklizač svih vremena i ujedno je postao prvi koji je uspio uzeti tri olimpijska zlata zaredom u istoj disciplini.

"Ovo je fantastičan osjećaj, nevjerojatan je doseg to što svake četiri godine i dalje bilježim napredak. Imam puno pobjeda i poraza u karijeri, a ova pobjeda možda mi znači i najviše", istaknuo je Kramer koji se nada kako neće stati samo na ovom zlatu u Pjongčangu. Očekuju ga još utrke na 10000 metara i štafeta.

Iza Kramera vodila se žestoka borba za drugo mjesto, a odluka je pala u foto-finišu. Svjetski rekorder Kanađanin Ted-Jan Bloemen na kraju je uzeo srebro sa samo dvije tisućinke boljim vremenom od trećeplasiranog Sverrea Lundea Pedersena iz Norveške.

"Šteta je što sam baš na takav način za nekoliko tisućinki izgubio srebro, ali sretan sam što sam uopće osvojio olimpijsku medalju", rekao je kasnije Pedersen.

Bloemen je tako napokon nastupio na Olimpijskim igrama i odmah stigao do srebra. On je naime u Kanadu preselio nakon što nije ušao u nizozemsku reprezentaciju za Igre u Sočiju, naporno je radio i ovdje došao s kanadskom reprezentacijom i kao glavni kandidat za skidanje Kramera s trona.

5000 metara, finale:
1. Sven Kramer (Nizozemska) 6:09.76
2. Ted-Jan Bloemen (Kanada) 6:11.616
3. Sverre Lunde Pedersen (Norveška) 6:11.618
4. Peter Michael (Novi Zeland) 6:14.07
5. Seung-Hoon Lee (Koreja) 6:14.15
6. Bart Swings (Belgija) 6:14.57
7. Jan Blokhuijsen (Nizozemska) 6:14.75
8. Nicola Tumolero (Italija) 6:15.48
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!