Zimski sportovi

Aksel Lund Svindal donio Norveškoj prvo spustaško zlato i postao najstariji skijaški olimpijski pobjednik

Branimir Korać • četvrtak, 15.02.2018.
Aksel Lund Svindal donio Norveškoj prvo spustaško zlato i postao najstariji skijaški olimpijski pobjednik
Foto: EPA

Norvežanin Aksel Lund Svindal osvojio je zlatno odličje u spustu na Olimpijskim igrama u Pjongčangu. S 35 godina Svindal je ujedno i najstariji osvajač zlata na skijaškim natjecanjima u povijesti ZOI...

Akel Lund Svindal doputovao je u Pjongčang znajući kako mu je to vjerojatno posljednja šansa za zlato s olimpijskih igara. U kolekciji medalja već je jedno imao iz 2010. godine kada je u Whistler Mountainu bio najbrži u superveleslalomu.

Ovdje je slavio u spustu koji je odgađan tijekom tjedna zbog jakog vjetra, noćas su se vremenski uvjeti smilovali organizatorima i skijaši su uspjeli odraditi utrku.

Svindal je donio prvo spustaško olimpijsko zlato Norveškoj, postao najstariji osvajač zlata u skijanju te postao prvi skijaš u povijesti koji je uz dvije titule svjetskog prvaka u spustu pridružio i titulu olimpijskog pobjednika.

"Lijepo je saznanje o svim tim dosezima, ali najveći pritisak stavljao sam sam na sebe. Očajnički sam želio to zlato. Od svih tih rekorda veći je onaj osjećaj kada prođeš kroz ciljnu ravninu i shvatiš da si prvi", govorio je Svindal.

Za potpuno slavlje Norvežana pobrinuo se i Kjetil Jansrud koji je završio utrku na drugom mjestu s 12 stotinki zaostatka za pobjednikom dok je treći bio Beat Feuz iz Švicarske s 18 stotinki zaostatka za Svindalom.

U ovoj utrci trebao je nastupiti i Natko Zrnčić-Dim, ali nije bio na startu.

Spust:
1. Aksel Lund Svindal (Nor) 1:40.25
2. Kjetil Jansrud (Nor) 1:40.37
3. Beat Feuz (Švi) 1:40.43
4. Dominik Paris (Ita) 1:40.79
5. Thomas Dressen (Njem) 1:41.03
6. Peter Fill (Ita) 1:41.08
7. Vincent Kriechmayr (Aut) 1:41.19
8. Brice Roger (Fra) 1:41.39
9. Matthias Mayer (Aut) 1:41.46
10. Andreas Sander (Njem) 1:41.62

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!