Zimski sportovi

Poznati svi četvrtfinalni parovi turnira u hokeju na ledu, Njemačka iznenadila Švicarsku

Sportnet • utorak, 20.02.2018.
Poznati svi četvrtfinalni parovi turnira u hokeju na ledu, Njemačka iznenadila Švicarsku
Foto: EPA

Nakon što su Češka, Rusija i Švedska kao pobjednici skupina, odnosno Kanada kao najbolja drugoplasirana unaprijed izborili četvrtfinale, danas smo doznali imena preostalih reprezentacija koje su prošle među osam najboljih. SAD je s velikih 5:1 slavio protiv Slovaka, Finska je s 5:2 svladala Koreju, dok smo dva preostala četvrtfinalista dobili tek nakon produžetaka. Norveška je slavila protiv Slovenije, dok su jedino iznenađenje priredili Nijemci izbacivši Švicarce.

AUTOR: Stipe Dedić

U nominalno najzanimljivijem paru osmine finala snage su odmjerile Sjedinjene Američke Države i Slovačka. Ove su dvije reprezentacije međusobno igrale i u grupnoj fazi. I tada su bolji bili Amerikanci koji su slavili sa 2:1.

U izjednačenoj prvoj trećini nije bilo pogodaka, a onda je Donato na samom početku druge četvrtine doveo SAD u vodstvo. Samo tridesetak sekundi kasnije Slovaci Čajkovski i Nagy zaradili su isključenja i ostavili svoju momčad s dva igrača manje, a Amerikancima je trebalo samo 18 sekundi da brojčanu prednost pretvore u 2:0. Zabio je James Wisniewski na dodavanje Terryja.

Do kraja druge trećine vidjeli smo još dva pogotka. Acrobello je šest minuta prije kraja druge dionice povisio na 3:0, dok je Terry upisao svoju treću asistenciju na susretu, a onda je u završnici trećine Čerešnak zabio za Slovake koji su u tim trenucima igrali s igračem više.

U posljednjoj trećini Amerikanci s još dva pogotka potvrdili prolazak u četvrtfinale. Zabijali su Roe za 4:1, pa onda i Donato svoj drugi pogodak na utakmici za konačnih 5:1. Zanimljivo je da je Donato do sada na turniru zabio četiri pogotka, sva četiri je zabio Slovacima. Amerikanci u četvrtfinalu idu na odlične Čehe.

Nakon što su u tri utakmice u skupini upisali sva tri poraza, Norvežani su u najvažnijem trenutku došli do prve pobjede na turniru. Slovenija je s 1:0 dobila prvu dionicu, zabio je Urbas u sedmoj minuti. Norvežani do izjednačenja stižu u posljednjoj trećini kada je nakon munjevitog kontranapada za 1:1 pogodio Kristiansen.

Kako do kraja nije bilo pogodaka, utakmica je otišla u produžetke u kojima su se bolje snašli Norvežani. Gol za pobjedu pao je u četvrtoj minuti. Thoresen je fantastičnim slalomom zavezao Slovence u čvor, ali je u najvažnijem trenutku pred golom Krošelja izgubio kontrolu nad pakom. U gužvi koja je nastala ispred slovenskog gola nitko pak nije uspio ugurati u mrežu, a onda je on odbio do Bonsaksena koji nije panično opalio iz prve, već je pričekao da se situacija pred golom Slovenaca raščisti, a onda opalio i pogodio za slavlje Norvežana. Norveška u četvrtfinalu ima najteži mogući zadatak, ide na noge Rusiji.

U popodnevnom programu vidjeli smo još dvije utakmice osmine finala. Finci su teže od očekivanog slavili protiv domaćina Južne Koreje, dok su Nijemci nakon produžetaka s 2:1 slavili protiv Švicaraca.

Utakmica između Finske i Južne Koreje krenula je prema svim očekivanjima. U skromnijoj prvoj trećini Finci su uspjeli zabiti samo jednom. Strijelac je bio Kontiola koji je u 5. minuti iskoristio fenomenalno dodavanje Tolvanena i zabio za 1:0.

Petri Kontiola na početku druge trećine ponovno se upisao u strijelce. Dugo su Finci s igračem više tražili prostor za udarac, a onda je Lepisto pronašao Kontiolu, ovaj pred golom pokušao pronaći Hartikainena, pritom pogodio igrača Koreje i pak nehotično ubacio u mrežu. Na 3:0 povisio je Heiskanen u sedmoj minuti druge dionice. Sjajno se otarasivši korejskog braniča probio opalio je i pogodio 3:0.

Do kraja druge četvrtine Koreja je uspjela zabiti čak dva pogotka. Brock Radunske odlično se snašao pred golom Finske i u mrežu skrenuo pokušaj Regana za 3:1, a onda je Ahn Jin-Hui iskoristio konfuziju u obrani Finaca i zabio za 3:2 šest minuta prije kraja druge trećine.

Ipak, Finci su se u posljednjoj dionici uozbiljili i još jednom iskoristivši igrača više preko Heitanena zabili za nešto ugodnijih 4:2. Za konačnih 5:2 zabio je u posljednjoj minuti susreta Manninen na prazan gol pošto je Koreja u završnici pokušala igrati s igračem više bez vratara. U konačnici možemo reći kako smo gledali iznenađujuće zanimljiv susretu kojem su se Korejci pokazali kao iznimno žilav protivnik. Finska će u četvrtfinalu igrati protiv reprezentacije Kanade.

Posljednji su četvrtfinale izborili Nijemci koji su s 2:1 nakon produžetka bili bolji od Švicarske.

Obje su reprezentacije s minimalnih 1:0 dobili prve dvije trećine. Prva je pripala Nijemcima koji su s igračem više preko Pföederla već nakon sedamdeset sekundi igre došli do 1:0, a Švicarci su izjednačili u drugoj trećini preko Mosera koji se najbolje snašao u gužvi koju je pred golom Njemačke skuhao sjajni Andres Ambühl. U posljednjoj trećini nije bilo pogodaka i utakmica je ušla u produžetak, a tamo su Nijemci preko Seidenberga već nakon 26 sekundi igre izborili četvrtfinale. Sjajno se snašao i iz drugog pokušaja ispio svladati vratara Švicarske i donijeti svojoj momčadi neočekivan uspjeh i plasman u četvrtfinale u kojem ih čekaju Šveđani.

OI Hokej na ledu (m), osmina finala:
SAD - Slovačka 5:1
Norveška - Slovenija 1:1 2:1(produžetak)
Finska - Južna Koreja 5:2
Njemačka - Švicarska 1:1 2:1(produžetak)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!