Zimski sportovi

Mađari skinuli olimpijski rekord u finalu štafetne utrke na 5000 m u brzom klizanju

Sportnet • četvrtak, 22.02.2018.
Mađari skinuli olimpijski rekord u finalu štafetne utrke na 5000 m u brzom klizanju
Foto: EPA

U jako napetoj i interesantnoj utrci, Mađarska je došla do zlatne medalje istovremeno skidajući olimpijski rekord za više od tri sekunde...

PIŠE: Jan Šneler

Kako se Zimske olimpijske igre bliže kraju, tako i natjecanja ulaze u posljednju fazu. Posljednja disciplina brzog klizanja, štafetna utrka na 5000 m bila je zanimljiva i donijela je novo skidanje olimpijskog rekorda.

Odlični Mađari predvođeni sjajnom braćom Liu osvojili su zlato skidajući rekord koji su postavili Južnokorejci u polufinalu. Ovo je inače prva medalja za Mađarsku u brzom klizanju u Pjongčangu i prva zlatna olimpijska medalja u njihovoj povijesti. Iako su tijekom godina Mađari osvojili šest olimpijskih medalja, slavlje je još veće kada se zna da je ovo prva medalja, još zlatnog sjaja, od 1980. godine.

Srebro je osvojila Kina koja je veći dio utrke vodila no pred sam kraj posustala i dopustila Mađarskoj da dođe do povijesnog zlatnog odličja. Najviše u današnjoj utrci žaliti mogu Kanađani koji su praktički dva kruga do kraja imali prvo mjesto, no zbog greške u tim trenucima gube šansu za prve dvije pozicije i moraju se zadovoljiti brončanom medaljom.

Posljednji su završili Južnokorejci koji su zbog pada već sredinom utrke praktički bili eliminirani iz utrke za odličja.

Što se tiče zaključka o uspješnosti na brzoklizačkim natjecanjima u Pjongčangu, najuspješnija zemlja svakako je Južna Koreja s tri zlatna odličja i ukupno šest medalja, dok slijedi Nizozemska s jednim zlatom te ukupno četiri medalje.

Zimske olimpijske igre, brzo klizanje, štafeta(m):
1. Mađarska 6:31.971 OR
2. Kina 6:32.035
3. Kanada 6:32.282
4. Južna Koreja 6:42.118

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!