Zimski sportovi

Šveđanima prvo štafetno zlato u biatlonu

HINA • petak, 23.02.2018.
Šveđanima prvo štafetno zlato u biatlonu
Foto: EPA

Švedski biatlonci Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson i Fredrik Lindstroem donijeli su svojoj zemlji prvo zlatno olimpijsko odličje u štafetnoj utrci ostavivši iza sebe favorizirane reprezentacije Norveške i Njemačke, koje su se morale zadovoljiti srebrnom, odnosno brončanom medaljom u Pjongčangu.

Šveđani su imali ujednačenu štafetu, a baš kao i dan prije kod biatlonki, odlučujuća je bila njihova preciznost na gađanju u vjetrovitim uvjetima, pogotovo u stojećem stavu, s kojim su njihovi glavni konkurenti imali problema.

Upravo na posljednjem gađanju je i pala odluka o zlatu. Šveđanin Fredrik Lindstroem i Norvežanin Emil Hegle Svendsen zajedno su stigli na gađanje. Lindstroem je imao jedan promašaj, a Svendsenu ni tri dodatna metka nisu bila dovoljna da zatvori sve mete pa je morao i u dodatni krug čime je izgubio sve izglede u borbi za zlato.

Srećom po Norvežanina, ni Nijemac Simon Schempp nije bio ništa bolji na posljednjem gađanju pa je bez Svendsen bez poteškoća obranio srebro. Schemppu su pomogla tri promašaja Austrijanca Dominika Landertingera pa ni oko brončanog odličja nije bilo neizvjesnosti.

Koliko su teški bili uvjeti posvjedočit će i podatak da je najbolji biatlonac svijeta Francuz Martin Fourcade, morao odraditi jedan kazneni krug, čime je i njegova reprezentacija izgubila posljednju nadu da bi se mogla boriti za odličje. Šveđani su ostali jedina od 18 reprezentacija koja nijednom nije morala u kazneni krug.

Zahvaljujući ovom zlatu Švedska je postala trećom najuspješnijom biatlonskom nacijom na Igrama u Pjongčangu sa dvije zlatne i dvije srebrne medalje te bila najugodnije iznenađenje biatlonskih natjecanja. Najuspješnija je Njemačka sa tri zlata, jednim srebrom i tri bronce, a druga je Francuska sa tri zlatna i dva brončana odličja.

Biatlon, štafeta 4 x 7,5 km (m)
1. Švedska (0 + 7) 1:15:16.5 -
2. Norveška (1 + 12) 1:16:12.0 +55.5
3. Njemačka (3 + 10) 1:17:23.6 +2:07.1
4. Austrija (2 + 11) 1:18:09.0 +2:52.5
5. Francuska (3 + 12) 1:18:43.1 +3:26.6
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!