Košarka

VIDEO: Srbija teškom mukom do pobjede u Austriji, BiH visoko poražena u Permu

Branimir Korać • ponedjeljak, 26.02.2018.
VIDEO: Srbija teškom mukom do pobjede u Austriji, BiH visoko poražena u Permu
Foto: EPA

Odigrana je prva polovica susreta četvrtog kola europskog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a malo je nedostajalo da Austrija priredi veliko iznenađenje protiv Srbije...

U skupini E Francuska je i dalje na vrhu nakon što je upisala i četvrtu pobjedu. U Nancyju je ugostila Belgiju i svladala ju je sa 63:49 u skromnom susretu koji nije oduševio, no na kraju će Francuzi ipak zbrajati bodove i to im je najvažnije. Bio je dovoljan jedan raspoloženi igrač, Moustapha Fall je ubacio 23 poena i tako bio jedini dvoznamenkast, a šutirao je iz igre 10/10. Jedini loš segment u njegovoj igri bila su slobodna bacanja koja je šutirao 3/11, no Francuska je općenito bila vrlo skromna s linije gdje je imala 12/28.

Nisu niti Belgijci bili puno bolji, šutirali su slobodna bacanja tek nešto ispod 60 posto (14/24), trica im je bila na 5/20, a dvica tek 29 posto. Jasno da s takvim nastupom nisu imali šanse.

U njihovom sastavu Pierre-Antoine Gillet je ubacio 12 poena uz sedam skokova, a po deset poena dodali su Retin Obasohan i Quentin Serron.

Rusija je lakoćom stigla do pobjede protiv Borne i Hercegovine. Naši susjedi dobro su se držali u prvom poluvremenu dvoboja u Permu, međutim loše su ušli u nastavak, izgubili treću dionicu s 21:6 i tako izgubili svaku šansu u završnici susreta. Na kraju je Rusija slavila bez problema s visokih 70:53 i tako došla na drugu poziciju u skupini.

Vitali Fridzon bio je prvo ime kod domaćina sa 16 poena i osam skokova, a Zubkov je dodao 13 poena i sedam skokova. Kod BiH daleko najbolji Cedevitin Džanan Musa s 26 poena i tricom 5/9.

Skupina E:
Francuska - Belgija 63:49
Rusija - BiH 70:53

Ljestvica: 1. Francuska 4-0, 2. Rusija 2-2, 3. BiH 2-2, 4. Belgija 0-4

Islanđani mogu biti itekako zadovoljni ovim krugom kvalifikacija, nakon što su u prvoj rundi upisali dva poraza, sada su spojili dvije pobjede. U Reykjaviku su nanijeli prvi poraz Česima slaveći 76:75 u neizvjesnoj završnici. Tri minute prije kraja imali su dvoznamenkastu prednost, ali Češka se vratila i imala priliku za produžetak. Ondrej Balvin je dvije sekunde prije kraja ubacio samo jedno slobodno bacanje, uhvatio je skok u napadu Martin Kriz, ali nije pogodio za pobjedu iz teške pozicije.

Najbolji kod Islanda s 26 poena bio je Martin Hermansson, a Tryggvi Hlinason je dodao 15 poena i osam skokova. Kod poraženih Patrik Auda je ubacio 23 poena uz pet skokova, a Jaromir Bohačik 19 poena uz pet asistencija i osam skokova.

Finci i Bugari do dvoboja u Helsinkiju imali su po jednu pobjedu i ovo je bio vrlo važan dvoboj za obje reprezentacije. Na kraju su uspješniji bili Finci koji su slavili 75:70. Bio je to dvoboj pun uspona i padova, a na kraju je domaćin bolje odradio završnicu.

Jamar Wilson predvodio je Fince s 21 poenom, 11 asistencija i pet skokova, a Mikko Koivisto je dodao 18 poena i tricu 6/10. Kod poraženih Aleksandar Vezenkov daleko najbolji s 28 poena (5/9 trica) i deset skokova, Aleksandar Janev je dodao 11 poena i šest skokova, a Dee Bost deset asistencija.

Skupina F:
Island - Češka 76:75
Finska - Bugarska 75:70

Ljestvica: 1. Češka 3-1, 2. Island 2-2, 3. Finska 2-2, 4. Bugarska 1-3

Njemačka odrađuje odličan posao u kvalifikacijama, a novu pobjedu ostvarila je u gostima u Tbilisiju gdje je bila bolja od Gruzije. Od početka Njemačka je bila u prednosti, održavala vodstvo i nije dopustila domaćinu da stvori veće probleme. Gruzijce su pokopale izgubljene lopte, imali su ih 17 i tu je Njemačka stvarala razliku.

Njemačku su predvodili Joshiko Saibou s 15 poena i pet skokova i Robin Benzing s 14 poena. Kod Gruzije Michael Dixon je ubacio 26 poena, a Mihail Berišvili 15.

Odlična utakmica odigrana je u Schwechatu gdje je Srbiji opasno prijetio poraz od Austrije. U junaka se pretvorio Aleksa Avramović koji je u samoj završnici ubacio tricu za 82:81 nakon čega je Austrija imala dovoljno vremena za organizaciju napada, ali nije ga realizirala. Prvo je otvorenu tricu promašio Rašid Mahalbašić, skok u napadu uhvatio je Danek, ali nije uspio pogoditi sa zvukom sirene.

Kod Srbije najbolji su bili Stevan Jelovac s 21 poenom i Miroslav Raduljica sa 16 poena. Kod Austrije Rašid Mahalbašić ubacio je 22 poena uz devet skokova dok su po deset poena dodali Enis Murati i Jozo Radoš.

Skupina G:
Gruzija - Njemačka 77:87
Austrija - Srbija 81:82

Poredak: 1. Njemačka 4-0, 2. Srbija 3-1, 3. Gruzija 1-3, 4. Austrija 0-4

Grci su upisali novu pobjedu, ovaj put protiv Velike Britanije, ali nije im bilo najjednostavnije. Britanci su izdržali do završnice kada je susret prelomio Ioannis Bourousis polaganjem uz prekršaj nakon čega gosti više nisu imali šanse za povratak u susret.

Po 15 poena upisali su Bourousis (pet skokova, pet asistencija) i Vasilopoulos, a 14 je dodao Athinaiou. Kod Velike Britanije Daniel Clark ubacio je 16 poena uz 11 skokova, Nelson 12 poena, a Olaseni 11 poena uz deset skokova.

Neočekivano gladak poraz upisali su Izraelci u gostima kod Estonije. Domaćin je odnio pobjedu 78:62 potpuno izludivši goste u zadnjoj dionici kada Izrael nije imao nikakvo rješenje za estonsku obranu i u tom razdoblju ubacio je tek devet poena i ostao bez pobjede.

Sten Olmre je predvodio domaćina sa 16 poena, a Janar Talts dodao je 15 uz deset skokova. Kod Izraela Jake Cohen je ubacio 12 poena, a Raviv Limonad deset.

Skupina H:
Grčka - Velika Britanija 75:70
Estonija - Izrael 78:62

Poredak: 1. Grčka 4-0, 2. Izrael 2-2, 3. Estonija 2-2, 4. Velika Britanija 0-4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!