Ostali sportovi

Odlično finale u skoku u dalj za atletičare, Anita Marton došla do zlata u bacanju kugle

Sportnet • petak, 02.03.2018.
Odlično finale u skoku u dalj za atletičare, Anita Marton došla do zlata u bacanju kugle

Nakon drugog dana Svjetskog dvoranskog prvenstva za atletičarke i atletičare u Birminghamu dobili smo dvije nove svjetske prvakinje i jednog novog svjetskog prvaka...

PIŠE: Jan Šneler

Točno na pola puta, barem prema danima održavanja, ali ne po broju događanja, održana su tri finala. U skoku u dalj za muškarce, utrci na 60 metara za žene i bacanju kugle za žene. Nažalost, Hrvatska ni u jednoj kategoriji nije imala predstavnicu ili predstavnika.

Posebno je zanimljivo bilo u finalu skoka u dalj. Čak dva rezultata na današnjem natjecanju ušla su među 10 najboljih rezultata svih vremena u dvoranskom skoku u dalj. Iako je imao nepravilna prva dva skoka, u trećem je Luvo Manyonga došao do odličnog rezultata 8.33 metara. Drugi je nakon tri serije bio Juan Miguel Echevarria s rezultatom 8.28, dok se na treće mjesto smjestio Marquis Dendy s malih 8.02.

U četvrtom skoku događa se veliki preokret. Echevarria upisuje rezultat 8.36 čime je taman prije Manyonginog skoka preuzeo prvo mjesto. Potpuno smireno, Manyonga pak skače 8.44 i upisuje 10. rezultat svih vremena. Nažalost po njega, Echevarria je odlučio doći do zlata te je u sljedećem skoku došao do 8.46 čime ne samo da preuzima vodstvo nego i postiže sedmi rezultat svih vremena. Manyonga je do kraja dva puta prestupio, dok je Dendy skokom od 8.42 potvrdio broncu.

Srebrna sa Svjetskog prvenstva iz Portlanda, mađarska bacačica Anita Marton uspjela je u Engleskoj doći do zlata. Prva dva pokušaja Marton je odradila solidno, no nedovoljno za prva tri mjesta. Ipak u trećem pokušaju baca 19.48 metara i time zauzima prvo mjesto koje više ne prepušta. U posljednjoj seriji bacila je još dalje te popravila skor i potvrdila zlato.

Drugoplasirana je bila Danniel Thomas-Dodd koja se nije spuštala ispod prva dva mjesta. Kada je Marton preuzela vodstvo, Jamajčanka je pala na drugo mjesto te ga zadržala do kraja. Prilično slabo natjecanje sa svega tri konačna rezultata preko 19 metara ipak je bilo sretno za Kineskinju Gong čija je kugla letjela točno 19.08 metara i tako joj donijela broncu.

Napeto je bilo u utrci na 60 metara za žene. Iako je pobijedila fantastična Murielle Ahoure s nevjerojatnim rezultatom 6.97, najviše napetosti je bilo oko drugog i trećeg mjesta. No prije toga trebamo istaknuti kako je Ahoure tek deveta sprinterica koja je uspjela trčati 60 metara u dvorani ispod 7 sekundi. Njen rezultat je šesti najbolji u povijesti.

Što se tiče druga dva mjesta, pregledom foto finiša uočljivo je kako je drugoplasirana Ta Lou za pet milisekundi bila brža od Kambundji koja je osvojila brončanu medalju.

Skok u dalj (m):
1. Juan Miguel Echevarria (KUB) 8.46 m
2. Luvo Manyonga (JAR) 8.44 m
3. Marquis Dend (SAD) 8.42 m

Bacanje kugle (ž):
1. Anita Marton (MAĐ) 19.62 m
2. Danniel Thomas-Dodd (JAM) 19.22 m
3. Lijiao Gong (KIN) 19.08

Utrka na 60 m (ž):
1. Murielle Ahoure (CIV) 6.97
2. Marie-Josee Ta Lou (CIV) 7.05 (.043)
3. Mujinga Kambundji (ŠVI) 7.05 (.048)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!