Hrvatski Telekom Prva liga, 26. kolo, 18.03.2018, 15:00 h, Stadion Gradski vrt
Suci: Fran Jović, Ivica Modrić, Igor Krmar
Osijek
Osijek
Mirko Marić 21'
Dmytro Lopa 38'
Haris Hajradinović 77' (11m)
3:3(2:2) Hajduk
Toma Bašić 2'
Savvas Gentsoglou 41'
Andrej Šimunec 57' (ag)
Hajduk

VIDEO: Fantastičan derbi u Gradskom vrtu, u najljepšoj utakmici prvenstva Hajduk i Osijek podijelili bodove

Sportnet • nedjelja, 18.03.2018.
VIDEO: Fantastičan derbi u Gradskom vrtu, u najljepšoj utakmici prvenstva Hajduk i Osijek podijelili bodove
Foto: FaH

Osijek i Hajduk odigrali su najbolju utakmicu dosadašnjeg dijela HT Prve lige. U dvoboju prepunom velikih prilika na obje strane, pobjednika nije bilo, viđeno je šest pogodaka u ritmu kakvog se ne bi posramili niti puno veći klubovi...

PIŠE: Jan Šneler

Fantastičnu utakmicu imali su prilike gledati gledatelji u Gradskom vrtu. Čak šest golova i još pregršt atraktivnih poteza i prilika obilježili su derbi između Osijeka i Hajduka. Kada bi većina utakmica HT Prve lige bila zanimljiva kao ova današnja, ne sumnjamo kako bi tribine stadiona bile pune.

Furiozno je krenula utakmica u Osijeku. Nisu prošle niti pune dvije minute, a Adam Gyurcso prolazi po lijevoj strani, vraća povratnu u šesnaesterac gdje Toma Bašić isprve puca i donosi vodstvo Hajduku. Svega dvije minute kasnije mogli su Splićani i povećati vodstvo, ali je Josip Juranović iskosa pucao malo pored stative.

Hajduk nije dao mira Osijeku te je u petoj minuti svoj udarac okušao i Gyurcso, no na mjestu je bio Marko Malenica. Nakon tog početnog pritiska gostiju, Osijek je smirio situaciju i počeo s vlastitim napadima. Lijepu priliku imao je Eros Grezda, no Karlo Letica lako je obranio njegov pokušaj.

U osmoj minuti, Borna Barišić je lijepo pucao iz slobodnog udarca, ali je njegov udarac odsjeo na prečki. Utakmica je ušla u mirniju fazu sve do 22. minute kada je Osijek došao do izjednačenja. Gabrijel Boban lijepo se okrenuo, oslobodio čuvara te ubacio prizemno u peterac gdje je spreman bio Mirko Marić koji je donio izjednačujući pogodak Osijeku.

U 25. minuti dogodila se sumnjiva situacija. Grezda je izašao sam ispred Letice, bilo je kontakta, no napadač Osijeka nije pao na pod, pitanje je što bi Jović odlučio da je Grezda završio na travi. Isti igrač bio je u prvom planu i u 35. minuti kada se fantastično oslobodio braniča no preslabim šutom dopustio Letici da prilično lako razriješi udarac.

Tri minute kasnije, pritisak i bolja igra Osijeka u drugom dijelu prvog poluvremena došla je na naplatu. Slobodan udarac s tridesetak metara izveo je Dmytro Lopa. Lopta je nezgodno odskočila, prevarila Leticu i ušla u gol. Iako treba priznati kako je teren bio dosta težak a udarac snažan i nezgodan, vratar Hajduka trebao je bolje reagirati.

Nije niti tri minute Osijek vodio, a već je pao novi pogodak. Bašić je ubacio, Malenica nakratko izbio loptu, no ona je završila točno na nozi Savvasa Gentsogloua koji isprve puca i pogađa praznu mrežu. Izvrsno prvo poluvrijeme završilo je s čak četiri pogodaka i najavom za uzbudljivih 45 minuta nastavka.

Drugi dio počeo je mirnije od prvog. Kao da su se obje momčadi ispuhale u prvom dijelu te su drugih 45 minuta započeli opreznije i smirenije. Tko zna koliko bi trajalo to razdoblje opreznije igre da nije bilo velike greške osječke obrane u 58. minuti. Ahmed Said ubacio je u peterac, situacija nije bila pretjerano opasna no Andrej Šimunec prilično loše je reagirao i u pokušaju da izbije loptu, skrenuo ju u svoju mrežu.

Hajduk je ponovno došao do vodstva, a Osijek nije mogao povezati linije i na trenutke je izgledao kaotično. U 69. minuti dogodila se i jedna sumnjiva situacija koja bi izazvala puno prijepora, no srećom nije postignut gol pa neće biti potrebe za tim. Grezda koji je bio u zaleđu (pomoćni sudac već je dignuo zastavicu), krenuo je prema lopti, no u jednom trenutku je stao. Dotrčao je Boban, krenuo u sprint, iako su Hajdukovi braniči ostali stajati misleći da je zaleđe. Ipak, zajedničkom intervencijom Letica i Juranović uspjeli su otkloniti opasnost. Dojma smo kako je sudac morao pokazati zaleđe jer bez obzira na to što nije dirao loptu, Grezda je definitivno imao utjecaj na razvoj igre.

Dugo je Osijek pokušavao, no prilično neuspješno, doći do još jednog izjednačenja. Pitanje je bi li uspjeli da nije došlo do pogreške, ovog puta Hajdukovog Mije Caktaša. U 77. minuti Caktaš je visoko podignuo nogu i Lopa ga je pogodio u đon. Sve to zbilo se u šesnaestercu te Jović nije imao izbora nego da pokaže na bijelu točku. Udarac je uspješno izveo Haris Hajradinović, iako je Letica dirao loptu i skoro obranio jedanaesterac.

Do kraja utakmice nije bilo zanimljivijih situacija te su obje momčadi preskakanjem igre nastojale doći do pobjedničkog gola. U posljednjim minutama susreta drugi žuti karton dobio je i Andre Fomitschow te je Hajduk morao završnicu utakmice odigrati s igračem manje.

Do kraja prvenstva ostalo je još 10 kola, a Dinamo trenutno ima osam bodova više ispred drugoplasiranog Hajduka. Na četvrtom mjestu nalazi se Osijek s pet bodova manje od trećeplasirane Rijeke koja ima utakmicu manje.

Hrvatski Telekom Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:34+3473
2Rijeka 3675:32+4370
3Hajduk 3670:38+3266
4Osijek 3653:38+1556
5Lokomotiva 3647:48-151
6Slaven Belupo 3635:45-1043
7Inter-Zaprešić 3643:64-2143
8Rudeš 3641:62-2140
9Istra 1961 3628:60-3227
10Cibalia 3636:75-3926

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!