Nogomet

Hrvatska pokleknula i upisala prvi poraz, Češka se vratila u igru za prolaz na U-21 Euro

Sportnet • petak, 23.03.2018.
Hrvatska pokleknula i upisala prvi poraz, Češka se vratila u igru za prolaz na U-21 Euro
Foto: Martina Japundžić

U utakmici šestog kola kvalifikacija za Europsko U-21 prvenstvo, u češkoj Karvini, domaćin je bio bolji od Hrvatske te time nanio hrvatskoj mladoj reprezentaciji prvi poraz u ovim kvalifikacijama...

PIŠE: Jan Šneler

Iako je Hrvatska prilično dobro odradila, dosadašnje susrete u kvalifikacijskom ciklusu, poraz od Češke pomalo je razočaravajuć. Hrvatska je, bez obzira na izostanke Adriana Šempera i Filipa Benkovića, igrala u vrlo jakom sastavu i poraz od prilično limitirane Češke neugodno je iznenađenje. Ipak, s obzirom na bolji međusobni skor (Hrvatska na svom terenu slavila s 5:1), u slučaju istog broja bodova, Hrvatska će imati prednost.

Utakmicu je bolje otvorila Češka. Imali su domaći nogometaši kontrolu nad igrom i bili su puno aktivniji na terenu. Nažalost, taman kad se Hrvatska probudila i krenula s malo boljom igrom došao je zgoditak. U 12. minuti Karel Knejžlik je ubacio iz kornera, a David Lischka postigao vodeći gol za Češku.

Pogodak kao da je dodatno razbudio hrvatsku mladu vrstu te je počela puno aktivnija biti na terenu. Predvođena Alenom Halilovićem koji je pokretao sve akcije Hrvatske, mlada vrsta uspjela je nekoliko puta zaprijetiti golu Češke. Pogotovo je dobru priliku imao Halilović u 27. minuti, no izjednačenja nije bilo.

Do kraja prvog dijela dominirala je Hrvatska, većinom je posjed lopte bio u nogama hrvatskih nogometaša i šteta je što puno bolju igru u drugom dijelu poluvremena nije iskoristila. Pogodaka u prvih 45 minuta više nije bilo te je Češka vrlo zadovoljna otišla na odmor s golom viška.

U nastavku utakmice nastavila se dominacija Hrvatske. Ozbiljnije prilike imali su hrvatski igrači, dominirali su terenom i nastojali što prije doći do izjednačenja. U 62. minuti, korner je izveo Halilović, a najviši u šesnaestercu bio je Duje Ćaleta-Car koji glavom puca u kut i tako donosi Hrvatskoj izjednačenje.

Pogodak je došao u pravom trenutku jer je Hrvatska imala još pola sata da dođe do bitna tri boda. Prilika je došla osam minuta kasnije. Polukontru su povukli hrvatski reprezentativci i Nikola Moro je došao u izglednu priliku. Nažalost predugo je čekao i izgubio loptu te je Češka na drugoj strani krenula u kontru iz koje je postigla drugi pogodak.

Fantastičan je bio Trubac koji je s dva driblinga potpuno izludio Lorenca Šimića i lagano poslao loptu u for za Filipa Hašeka koji s par metara zakucava loptu u mrežu. Nepravedno bi bilo reći nezasluženo, ali prilično spretno Česi su došli do drugog gola. Hrvatska je morala nastaviti s ofenzivnijim načinom igre i pokušati doći do barem izjednačujućeg pogotka.

Probao je Halilović u 85. minuti s prilične udaljenosti, ali je vratar Stanek uspio skrenuti loptu u korner. U 88. minuti gužva je bila u češkom šesnaestercu, no nitko od hrvatskih reprezentativaca nije uspio ugurati loptu u gol. Do kraja utakmice ostalo je premalo vremena i Hrvatska nije uspjela doći do jednog boda.

Situacija u grupi se sada pomalo komplicira. Ako bi htjela biti sigurna u prolazak dalje Hrvatska mora do kraja sve pobijediti. Prva na redu je Moldavija s kojom Hrvatska igra 27. ožujka u Velikoj Gorici. Nakon toga, preostala tri susreta protiv Bjelorusije, Grčke i San Marina na rasporedu su na jesen.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, 6. kolo:
Češka - Hrvatska 2:1

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu23.03.2018. u 18:54
    Nije ovo loša momčad ali jednostavno ima previše glumaca u njoj. Recimo Halilović ili Ćorić nikako da shvate da se u ovom sportu treba igrati i obranu. Ima tu potencijala za A repku...Caleta Car je dominantan i još je zabio. Veliki potencijal ima. Izgleda da ćemo se konačno riješiti muka na lijevom... [više na forumu]
    vjesu