Nogomet

VIDEO: Nova Nizozemska očitala lekciju aktualnim prvacima Europe

Sportnet • ponedjeljak, 26.03.2018.
VIDEO: Nova Nizozemska očitala lekciju aktualnim prvacima Europe
Foto: EPA

Nova, mlada Nizozemska reprezentacija vođena novim izbornikom, Ronaldom Koemanom sjajnom je predstavom u Ženevi srušila aktualne europske prvake.

AUTOR: Stipe Dedić

Ronald Koeman u drugoj je utakmici na klupi nizozemske reprezentacije stigao do prve pobjede. Nakon minimalnog poraza od Engleza u petak, Nizozemska je večeras u Ženevi s 3:0 razbila Portugalce i pokazala da su traume iz posljednja dva kvalifikacijska ciklusa iza njih, odnosno da je nova generacija nizozemskih nogometaša spremna reprezentaciji vratiti ugled koji je u dobroj mjeri izgubila nakon što se propustila kvalificirati na zadnja dva velika natjecanja.

Portugal je na otvaranju utakmice dominirao u posjedu lopte. Momčad Fernanda Santosa postavila se kao europski prvak i kroz posjed pokušala doći do prilike za pogodak. Ipak, naleti Portugalaca svodili su se na ubacivanja s desne strane koja su u pravilu završavala u rukama Jaspera Cillessena ili je opasnost bila odstranjena od strane nekog od obrambenih igrača Nizozemske.

Nizozemci do vodstva dolaze u 11. minuti. Memphis Depay dovukao je loptu do kaznenog prostora Portugala, zatim proslijedio na desnu stranu, Kenny Tete povratnom je loptom pronašao Donnyja van de Beeka čiji je pokušaj udarca na kraju poslužio kao sjajna asistencija za začetnika akcije Depayja koji je s pet metara zakucao loptu u mrežu za 0:1.

Gol zaostatka još je malo probudio Portugalce koji su dodatno pojačali kombinatoriku, no i dalje nisu uspijevali napraviti ništa kako bi ugrozili vrata Jaspera Cillessena. Novi šok za prvaka Europe stigao je u 32. minuti. Ponovno je probleme Portugalcima stvorila desna strana napada nizozemske reprezentacije. Osamnaestogodišnji branič Ajaxa Matthijs de Ligt pravovremeno se priključio napadu, potom s desnog boka poslao pravu bombu pred vrata Anthonyja Lopesa, a Ryan Babel bio je dovoljno hrabar da postavi glavu i skrene ubačaj mladog de Ligta u mrežu za drugi pogodak Nizozemaca.

Sedam minuta nakon drugog pogotka Nizozemaca, Portugal je preko Bruna Fernandesa uputio svoj prvi udarac na gol uopće. Lijepo se ubacio veznjak Sporting Lisabona iza obrane Nizozemaca, potom lobom pokušao prevariti Cillessena, no njegov je udarac bio preslab da bi prevario vratara Barcelone.

Posljednjih desetak minuta prvog poluvremena Portugalci su zaigrali nešto agresivnije, napravili nekoliko nepotrebnih prekršaja i baš nakon jednog takvog u sudačkoj nadoknadi primili su i treći pogodak. Depay je izveo slobodni udarac, loptu je na drugoj vratnici dočekao de Ligt i glavom ju dodao do svog kapetana, Virgila van Dijka koji je snažnim udarcem pronašao suprotni kut vratara Portugala za velikih 0:3.

Drugo poluvrijeme Santos je otvorio napravivši tri izmjene, dok je Koeman s druge strane, ostao vjeran postavi koja je tako dobro odradila prvih 45 minuta. Europski prvaci očekivano su u nastavak utakmice ušli puno ozbiljnije, no to nipošto ne znači da su u prvom poluvremenu išta poklonili Nizozemcima, dapače.

Portugal je stvorio nekoliko poluprilika u prvih petnaest minuta nastavka. Andre Silva zaprijetio je u 49. minuti, kasnije su europski prvaci pokušali ubačajima doći do prilike za pogodak, ali Cillessen je svaki put sigurno otklanjao opasnost pred svojim vratima.

Konačni udarac ambicijama Portugalaca došao je u 61. minuti kada je Joao Cancelo nespretno startao na Tonnyja Vilhenu i zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton. Nizozemci su do kraja utakmice dijelom prepustili posjed Portugalcima, no nisu im dozvoljavali da kombiniraju u blizini gola Cillessena. Pokušali su europski prvaci s nekoliko udaraca iz daljine. Najopasniji je bio udarac lijevog beka Napolija, Marija Ruija koji je ljevicom pokušao probiti vratara Oranja. Ipak, njegov je udarac predugo putovao i Cillessen je to mirno otklonio.

Mogli su Nizozemci u 90. minuti i do četvrtog pogotka, no Lopes je uspio presjeći dodavanje za Guusa Tila koji je bio potpuno sam na drugoj vratnici. Koeman je tako s velikih 3:0 skinuo prvi značajniji skalp kao izbornik reprezentacije Nizozemske, ali titula junaka utakmice ide mladom de Ligtu koji je u petom nastupu za reprezentaciju upisao dvije asistencije.

Neće Portugalce ovaj poraz previše uznemiriti. Ipak, ako mu pridodamo činjenicu da su se u prošloj utakmici protiv Egipta spasili tek nakon dva pogotka Cristiana Ronalda u sudačkoj nadoknadi, očito je kako stvari ne idu baš najbolje. S druge strane, Nizozemci su ciklus od dvije prijateljske utakmice završili na najbolji mogući način i s pravom mogu s optimizmom gledati na nove reprezentativne akcije, uostalom, teško da može gore od onog što su prikazivali u posljednje četiri godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.03.2018. u 00:01
    Neka su isprašili ciganiju.
    Obrisan korisnik