Nogomet

Mini Vatreni razbili Moldavce, Nikola Moro teško ozlijedio koljeno

Sportnet • utorak, 27.03.2018.
Mini Vatreni razbili Moldavce, Nikola Moro teško ozlijedio koljeno
Foto: FaH

Mlada reprezentacija Hrvatske lakoćom je svladala Moldaviju i došla do važna tri boda čime je ostala u konkurenciji za izravan plasman na Europsko prvenstvo.

AUTOR: Stipe Dedić

Mlada reprezentacija Hrvatske s 4:0 svladala je u Velikoj Gorici Moldaviju i time se donekle iskupila za neočekivani poraz od Češke u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Bila je ovo druga utakmica Hrvatske i Moldavije u ovim kvalifikacijama i druga pobjeda naše reprezentacije. U prvom susretu u Moldaviji bilo je 3:0. Hrvatska je ovom pobjedom stigla na tri boda do prvoplasirane Grčke te i dalje ovisi samo o sebi. Pobjedom protiv Grčke u pretposljednjem kolu skočila bi na prvo mjesto u skupini, uz uvjet da u ostale dvije utakmice pobijedi Bjelorusiju i San Marino.

Hrvatska reprezentacija od samog je početka Moldavcima dala do znanja da neće dopustiti nikakvo iznenađenje i možebitni gubitak bodova u Velikoj Gorici. Posebno je to važno bilo kada smo doznali da je Grčka u drugoj utakmici naše kvalifikacijske skupine 1 s 3:0 svladala Češku i tako s utakmicom više odmaglila na šest bodova prednosti.

Prvu priliku Hrvatska je stvorila u 5. minuti kada je Lorenco Šimić glavom zapucao nakon ubačaja Josipa Brekala. Srećom po vratara gostiju, udarac Šimića otišao je gotovo pa paralelno s gol linijom. Nedugo zatim igru je zbog ozljede morao napustiti Nikola Moro. Talentirani veznjak Dinama nastradao je nakon što je krivo doskočio poslije duela s protivničkim igračem. Noga našeg reprezentativca ostala je zaglavljena između nogu moldavskog nogometaša i izgleda da je Moro pri doskoku ozbiljnije ozlijedio koljeno desne noge. Nikolu je zamijenio suigrač iz redova zagrebačkog Dinama, Ivan Fiolić.

Prvu veću priliku za Hrvatsku propustio je upravo Fiolić u 31. minuti susreta. Marin Jakoliš lijepim je dodavanjem gurnuo Fiolića u prigodu, no njegov prvi dodir nije bio baš najbolji, stoga je na graju morao pucati poprilično iskosa i njegov je pokušaj spretno obranio Nicolai Cebotari.

Moldavci ipak nisu izdržali do poluvremena. Alen Halilović pogodio je nakon ubačaja u 35. minuti glavu Nikole Vlašića, a ovaj fenomenalnim trzajem pogodio u maniri vrhunskih napadača za 1:0.

Bio je to i konačni rezultat prvog poluvremena, a već u prvih pet minuta nastavka Hrvatska je otklonila sve dvojbe što se pitanja pobjednika tiče. Prvo je u 47. minuti na 2:0 povisio Jakoliš. Halilović je na sredini terena oduzeo loptu, onda fino pronašao Jakoliša koji se pravovremeno ubacio iza obrane Moldavije i mini lobom svladao vratara gostiju za 2:0.

Samo tri minute kasnije već je 3:0. Brekalo je izveo korner, Vlašić glavom iza leđa usmjerio loptu prema golu gostiju, a Cebotari katastrofalno reagirao i dozvolio da mi lopta kroz noge uđe u mrežu ka 3:0.

Za konačnih 4:0 zabio je Fran Karačić koji je lijepo ispratio ubačaj Andrije Balića i glavom pogodio s pet metara. Vrlo dobra predstava Hrvatske u drugoj utakmici ovog proljetnog dijela kvalifikacijskog ciklusa. Još su tri utakmice pred izabranicima Nenada Gračana, a devet bodova značilo bi i izravan plasman na Euro u Italiji i San Marinu sljedeće godine. Gorak okus ipak ostavlja ozljeda koju je pretrpio Nikola Moro, no tek ostaje za vidjeti koliko je ona zapravo ozbiljna.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!