Tenis

Verdasco ispao već u prvom kolu, svi prošli u dva seta

Sportnet • utorak, 10.04.2018.
Verdasco ispao već u prvom kolu, svi prošli u dva seta
Foto: EPA

Prvog dana ATP turnira u Houstonu na rasporedu je bilo tek pet mečeva u pojedinačnoj konkurenciji. Nastupila su samo dva nositelja, od kojih je jedan odmah i ispao s turnira.

AUTOR: Stipe Dedić

Prvi dan turnira donio je i prvo veće iznenađenje. Fernando Verdasco ispao je već u prvom kolu i to od Amerikanca Denisa Kudle. Kudla je s 2:0 (6-4, 7-6(4)) u setovima slavio nakon 105 minuta igre i tako stigao do prve pobjede u drugom ogledu sa Španjolcem. Laaksonen je s 2:0 bio bolji od Dustina Browna, Tennys Sandgren istim je rezultatom nadigrao Blaža Kavčiča, dok je u večernjem dijelu programa Frances Tiafoe s 2:0 slavio protiv Mackenzieja McDonalda, dok je Bjorn Fratangelo prepustio tek dva gema Jordanu Thompsonu. Jedini Hrvat u ždrijebu, Ivo Karlović u prvom će kolu igrati protiv Japanca Taro Daniela.

Što se Verdasca tiče, meč je krenuo po planu. Nakon dva odigrana gema, već je imao break u džepu i činilo se kako će lakoćom prijeći preko prve prepreke na turniru, no Kudla se odlično borio i već u trećem gemu povratio izgubljeni servis, pa onda još i kod rezultata 3:3 još jednom slomio Španjolca i potpuno preokrenuo tijek zbivanja u prvom setu kojeg je na kraju dobio s 6:4.

U drugom je setu Verdasco još jednom krenuo bolje. Peti nositelj poveo je s 4:1, no Kudla je još jednom uspio vratiti break i poravnati na 4:4. O pobjedniku druge dionice je tako odlučivala trinaesta igra. Prvih pet poena u tie breaku otišlo je na stranu onog koji je primao servis. Na nesreću za Španjolca, tri od pet bilo je na njegov servis, a kako do kraja više nije bilo mini breakova, Kudla je uzeo i drugi set sa 7:4 u trinaestoj igri.

Finac Henri Laaksonen lakše od očekivanog stigao je do druge pobjede u trećem međusobnom dvoboju s osebujnim Dustinom Brownom. Na koncu je bilo 2:0 (6-4, 6:3) za Finca koji je slavio nakon manje od sat vremena igre.

U mečevima tenisača profila Laaksonena i Browna u pravilu gledamo neizvjesnu borbu s puno gemova, a razlog jučerašnjem odstupanju od tog pravila možemo pronaći u činjenici da im je ovo bio prvi međusobni susret na zemljanoj podlozi. U prvom su setu stoga tenisači ukupno triput gubili prednost početnog udarca, za što su im bile dostatne tek tri break lopte. Brown je prvi zadao udarac i breakom u četvrtom gemu poveo s 4:1. Finac uzvraća već u sljedećem gemu i vraća stvari na početak.

Laaksonen do novog breaka dolazi u devetom gemu. Nakon deset odigranih poena napokon je uspio izboriti prvu break loptu u gemu i odmah je slomio Nijemca za vodstvo 5:4. Finac je pri servisu za set iskoristio četvrtu set loptu i poveo s 1:0.

U drugom setu tenisači su u prvih šest gemova držali prednost početnog udarca, a onda je Brown izgubio dva od tri naredna servis gema i meč je otišao u ruke Finca. Laaksonen će u drugom kolu na prvog nositelja turnira, Amerikanca Johna Isnera.

Amerikanac prigodnog imena, ujedno i osmi nositelj turnira u Houstonu, Tennys Sandgren za 65 minuta igre iz turnira je izbacio Slovenca Blaža Kavčiča. Sandgren je slavio s 2:0 (6-2, 6-2) u setovima. Zanimljivo je da je Sandgren u trećem gemu prvog seta spasio četiri break lopte za Slovenca, izborio prednost 2:1, a onda u nastavku meča doslovno pregazio Kavčiča. Četiri break lopte u tom trećem gemu bile su na kraju jedine prilike za break koje je Slovenac izborio u cijelom meču. Tennys će u drugom kolu snage odmjeriti s boljim iz meča između Nicolasa Kickera i Donalda Younga.

ATP Houston, prvo kolo:
Denis Kudla - Fernando Verdasco (5) 6:4, 7:6(4)
Henri Laaksonen - Dustin Brown 6:4, 6:3
Tennys Sandgren (8) - Blaž Kavčič 6:2, 6:2
Bjorn Fratangelo - Jordan Thompson 6:1, 6:1
Frances Tiafoe - Mackenzie McDonald 6:3, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!