Nogomet

Atletico favorit, Arsenal očajnički želi naslov, Marseille podcijenjen, Salzburg najugodnije iznenađenje

Sportnet • subota, 14.04.2018.
Atletico favorit, Arsenal očajnički želi naslov, Marseille podcijenjen, Salzburg najugodnije iznenađenje
Foto: EPA

Parovi polufinala Europske lige uistinu su zanimljivi. Osim velikog ogleda Arsenala i Atletico Madrida, u drugom polufinalu sastaju se dvije momčadi koje ostvaruju odlične rezultate - Marseille i Salzburg...

PIŠE: Jan Šneler

Kada bismo poredali ekipe po šansama za osvajanje naslova, vjerojatno bi Atletico bio na prvom mjestu jer je uistinu najjača momčad od preostale četiri. Međutim kup natjecanja i nokaut faze nerijetko su dokaz da najspremniji i na papiru najbolji ne pobjeđuje uvijek. Iz tog razloga, ovako procjenjujemo šanse klubova za ulazak u finale: Atletico Madrid 60%, Arsenal 40%, Marseille 65%, Red Bull Salzburg 35%.

Atletico Madrid

Španjolski klub definitivno želi novu titulu pobjednika Europske lige. Posljednji put prvaci su bili 2012. i u međuvremenu igrali dva finala Lige prvaka od Real Madrida. Što se tiče Španjolske, posljednji put su La Ligu osvojili 2014. a Kup kralja 2013. Jasno je kako već dugo trofeja nema i ovo je idealna prilika za to.

Liga prvaka kao nagrada ne brine momčad Diega Simeonea jer su nastup u istoj osigurali preko prvenstva. Atletico je u velikoj prednosti ispred Arsenala. Nikada još ove dvije momčadi nisu međusobno igrale pa ne možemo niti imati neku usporedbu s prethodnim utakmicama, ali Atletico osim odličnog napada predvođenog Griezmannom i Costom ima i izuzetno kvalitetnu i pokretljivu obranu.

Atletico sigurno neće srljati protiv Arsenala, to uostalom nikada nije bio ni stil njegove igre. Pametno i strpljivo čekat će svoju priliku koja će zasigurno doći. Kada bismo uspoređivali linije, Atletico je sigurno jači na golmanskoj poziciji, obrani i napadu. Eventualno bi bodove mogli podijeliti ili bi čak Arsenal bio malo bolji u veznoj liniji.

U prethodnim utakmicama, Atletico je vrlo lako prošao preko Kopenhagena i Lokomotiva Moskve do četvrtfinala i Sportinga gdje su s ukupnih 2:1 došli do polufinala. Motiva im ne nedostaje, ovo je uostalom njima izuzetno drago natjecanje te nije nimalo teško procijeniti kako je Atletico favorit protiv Arsenala.

Embed from Getty Images

Arsenal

Otkad je ušao u skupine Europske lige, bilo je jasno kako Arsenal želi ići do kraja. U Premierligi, šanse da uđu među prve četiri momčadi su nikakve. Jedina nada Arsenalu da vidi Ligu prvaka sljedeće sezone je osvajanje naslova Europske lige. Upravo zato su mnogi apostrofirali ovo natjecanje kao ključno za uspjeh ove sezone.

Nije tajna da su navijači nezadovoljni Arseneom Wengerom, da je bez obzira na sva pojačanja ova sezona jednaka kao i ogroman broj onih prije ove. Jednostavno - velike ambicije, veliki planovi, malo efekta, prosječan rezultat. Osvajanje Europske lige upravo je ono što bi moglo donijeti Wengeru mir, ali i Arsenalu barem privid uspješne sezone.

Da će im protiv Atletica biti lako, jasno je da neće. Na velikim iskušenjima će biti Arsenalova momčad, a ne smije se ni zaboraviti kako pravo nastupa nema Pierre-Emerick Aubameyang. Vrlo je vjerojatno kako će onda Wenger krenuti u prvoj postavi samo s Alexandreom Lacazetteom što ima svoje prednosti, ali izostanak Aubameyanga strašan je hendikep.

Jasno, kao i svaka momčad u polufinalu, Arsenal ima šanse, oni nisu autsajderi i potpuni anonimci. Međutim, vrlo je teško očekivati da mogu proći Atletico. Dva su najvažnija razloga. Prvi je što smo i nabrojali ranije - slabija momčad po gotovo svim linija i manjak iskustva igranja u ovakvim utakmicama. Drugi je što je Arsenal kroz Premierligu pokazivao dva suprotna lica. Jednom su odlični, poletni, ubojiti, a drugi put pak bezopasni, letargični, potpuno nezainteresirani. Pitanje je može li i ovaj prvi, jači Arsenal protiv Atletico Madrida, dok je sigurno kako ovaj drugi može odmah potpisati kapitulaciju.

Embed from Getty Images

Marseille

Dosta podcijenjeni, međutim polufinalisti s jednakim mogućnostima da dođu do osvajanja naslova. Kao i sve druge momčadi u polufinalu, Marseille mora, htio ne htio, odigrati barem dvije utakmice, a onda možebitno i treću. Kada biste radili neku anketu među navijačima, vjerojatno bi većina zanemarila drugi polufinalni par i rekla da će natjecanje osvojiti Atletico Madrid ili Arsenal.

Marseille se rijetko spominje u kontekstu osvajanja, Salzburg još i manje. To je pogrešno jer Marseille ima jako dobru momčad koja u Europi igra fantastično. Bez većih problema su prošli Bragu i Athletic Bilbao te u polufinalu potpuno potopili Leipzig. Trener Rudi Garcia, koji je nakon odličnog posla u Romi, došao prije dvije godine u Marseille, radi i ovdje odličan posao i njegova momčad predvođena Dimitrijem Payetom, Kostasom Mitroglouom, Florianom Thauvinom, Luizom Gustavom ili Lucasom Ocamposom izgleda jako dobro.

Nije tajna da Marseille ima dobre, fanatične navijače kao što je poznato da se finale igra u Lyonu, koji je na tri sata vožnje udaljen od Marseillea. Marseille želi to finale jer ne treba sumnjati, bez obzira na netrpeljivost s navijačima Lyona, da će stadion u tom slučaju biti plavo-bijeli. Ovo je francuskom klubu prvo polufinale nakon dugih 14 godina i sigurno je kako želi iskoristiti maksimum iz ove prilike. Pogotovo što se može vidjeti da im je drago da su izvukli Salzburg, a ne Atletico ili Arsenal.

Embed from Getty Images

Salzburg

Sezona za pamćenje, sezona za povijest. Definitivno fantastično odrađena europska sezona Red Bull Salzburga. Iako treba reći da nije krenulo dobro. Protiv hrvatskog prvaka, Salzburg je ispao u trećem pretkolu Lige prvaka te je put morao nastaviti u Europskoj ligi. Nakon prolaska Viitorula u play-off rundi, ušli su u grupnu fazu natjecanja. Tamo su ih čekali Konyaspor, Vitoria i nitko drugi nego Olympique Marseille.

Salzburg i Marseille su odigrali dva susreta u grupnoj fazi, a bolja je bila austrijska momčad ukupno 1:0. Susret u Austriji dobio je Salzburg s 1:0, dok je u uzvratu bilo neriješeno, 0:0. Salzburg kao prvoplasirana momčad skupine odlazi dalje, a tamo iga čeka pakleni put. U šesnaestini finala Real Sociedad, osmini finala Borussia Dortmund te u četvrtfinalu Lazio.

Težak put, no tijekom tih šest utakmica, Salzburg igra fenomenalno, upisuje samo jedan poraz i dolazi preko Lazija do polufinala. Neugodan je bio taj put do polufinala, prepun iskušenja i teških utakmica, ali Austrijanci su pokazali da imaju dobru napadačku momčad koja može postići pogodak i najboljim obranama.

Trener Marco Rose iznimno je zadovoljan kako igrači reagiraju i treba reći kako je Salzburg vrlo opasna momčad koju se ne smije podcijeniti a pogotovo zanemariti. Svjesni su toga u Marseilleu, upravo zbog činjenice da su međusobno igrali dva puta ove sezone. Već prva utakmica pokazat će koliko ova momčad može u ovako kasnoj fazi natjecanja, bez iskustva igranja u završnicama. Ipak, poznato je da Salzburg očajnički već dugi niz sezona želi ući u Ligu prvaka, ali uvijek ih netko na zadnjem koraku preskoči. Ironično bi bilo da konačno dođu do nastupa na najteži način, tako da osvoje Europsku ligu.

Embed from Getty Images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!