Automoto

Ricciardo odnio pobjedu u Šangaju, Finci na postolju, Hamilton i Vettel izvan njega

Branimir Korać • nedjelja, 15.04.2018.
Ricciardo odnio pobjedu u Šangaju, Finci na postolju, Hamilton i Vettel izvan njega
Foto: EPA

Daniel Ricciardo pobjednik je utrke za Veliku nagradu Kine u Šangaju nakon što je Red Bull taktički odradio odličnu utrku i omogućio Ricciardu pobjedu. Drugi Red Bullov vozač Max Verstappen imao je manje sreće i ostao je bez postolja nakon incidenta sa Sebastianom Vettelom...

Odličan posao Red Bulla i Daniela Ricciarda u Kini. Ricciardo je uzeo pobjedu posve zasluženo, odvezao je sjajnu utrku i na kraju mirno došao do pobjede. Red Bullova taktika bila je odlično razrađena, Ricciardo je u pravom trenutku otišao na promjenu guma i to se na kraju pokazalo presudnim.

Utrka je krenula mirno, Sebastian Vettel obranio je prvu poziciju na startu, a na drugo mjesto probio se Valtterri Bottas koji je preskočio Kimija Raikkonena.

Problemi za Vettela krenuli su sredinom utrke, kada je u 21. krugu otišao na zamjenu guma i nije se uspio vratiti ispred Bottasa. Ferrari nije odradio najbolji posao na svijetu u boksu i Nijemac je pao na treću poziciju.

Ubrzo je Raikkonen odradio svoje prvo zaustavljanje u boksu čime je Bottas zasjeo na vodeću poziciju s Vettelom odmah iza njega. Raikkonen je prekasno otišao na promjenu guma, previše je izgubio, ali nakon što je Toro Rosso izazvao kaos na stazi, izašao je safety car i bolidi su se spojili.

Tu je Red Bull odradio ključni pit stop koji će mu na kraju donijeti pobjedu. I Ricciardo i Verstappen krenuli su u nastavak utrke agresivno, Verstappen je napao Lewisa Hamiltona koji se unatoč dodiru uspio nekako obraniti, Verstappen je otišao široko što koristi Ricciardo i dolazi odmah iza Hamiltona. Nije prošlo puno vremena i Australac s puno boljim gumama prolazi pokraj Hamiltona i dolazi na treće mjesto.

Embed from Getty Images

Sjajni Ricciardo u 42. krugu prestigao je i Vettela, a iza Nijemca došao je i Verstappen koji je preskočio Hamiltona. I dok je Ricciardo krenuo u hvatanje Bottasa, iza njega Verstappen je još jednom bio vrlo nesmotren, kao i toliko puta tijekom mlade karijere, skrivio je dodir s Vettelom iz kojeg je Nijemac izašao s većim ožiljcima bez obzira na kaznu od deset sekundi za Verstappena.

U 46. krugu Ricciardo je prestigao i Bottasa te krenuo prema pobjedi. Sjajna taktika isplatila se Red Bullu, nitko više nije bio ispred Australca koji je bio osjetno brži od konkurencije i mogao se odvojiti te mirno završiti utrku.

Iza Ricciarda ostali su Valtteri Bottas i Kimi Raikkonen koji se unatoč svim problemima uspio oporaviti i na kraju probiti do postolja, pa čak i zaprijetiti Bottasu u završnici utrke.

Kako se utrka odvijala, Hamilton može biti zadovoljan četvrtim mjestom, a Vettel nimalo ne može biti zadovoljan tek osmim. "Trebam li uopće išta reći", kratko je rekao nakon glupog poteza Verstappena i to dovoljno pokazuje što misli o potezu mladog Nizozemca koji ga je stajao visokog plasmana.

VN Kine:
1. Daniel Ricciardo (Red Bull) 1:35:36.380
2. Valtteri Bottas (Mercedes) +8.894
3. Kimi Raikkonen (Ferrari) +9.637
4. Lewis Hamilton (Mercedes) +16.985
5. Max Verstappen (Red Bull) +20.436
6. Nico Hulkenberg (Renault) +21.052
7. Fernando Alonso (McLaren) +30.639
8. Sebastian Vettel (Ferrari) +35.286
9. Carlos Sainz (Renault) +35.763
10. Kevin Magnussen (Haas) +39.594
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!