Nogomet

Maroko nakon 20 sušnih godina ponovno na velikoj sceni

Branimir Korać • ponedjeljak, 14.05.2018.
Maroko nakon 20 sušnih godina ponovno na velikoj sceni
Foto: EPA

Do početka Svjetskog prvenstva u Rusiji predstavit ćemo sve reprezentacije, a krećemo s povratnikom na veliku scenu, Marokom. Marokanci su posljednji nastup na Svjetskom prvenstvu upisali još davne 1998. godine, ali francuski specijalist za reprezentacije Herve Renard vratio ih je na veliku scenu...

Maroko na dosadašnjim prvenstvima

Maroko je izborio peti plasman na završnicu Svjetskog prvenstva, a bit će mu to prvi nastup na SP-u još od 1998. godine. Dosad nije imao previše uspjeha, tri puta zapeo je u grupnoj fazi dok je jednom uspio izborio ulazak u nokaut fazu i to u Meksiku 1986. godine.

Maroko

Nadimak: Igrzamn n Atlasi

FIFA ranking: 42. mjesto

Izbornik: Herve Remard

Kapetan: Medhi Benatia

Najviše nastupa: Abdelmajid Dolmy 142 (1973.-1991.)

Najviše golova: Ahmed Faras 42 (1965.-1979.)

Najbolji nastup: SP 1986. - 11. mjesto

Prvi nastup na SP-u imao je 1970. godine u Meksiku kada je u skupini osvojio jedan bod i završio na posljednjem mjestu. U debitantskom nastupu namučio je Zapadnu Njemačku koja je slavila s 2:1 preokretom u drugom poluvremenu da bi nakon toga izgubio od Perua s glatkih 3:0. U posljednjem nastupu na Prvenstvu igrao je protiv Bugarske susret za prestiž i remizirao 1:1.

16 godina kasnije, ponovno u Meksiku, ostvario je svoj najbolji rezultat na dosadašnjim prvenstvima. U skupini F u uglednom društvu Engleske, Poljske i Portugala zauzeo je prvo mjesto s četiri boda i prošao u osminu finala. Krenuo je remijem bez pogodaka s Poljacima i Englezima da bi u ključnoj utakmici za prolaz u zadnjem kolu svladao Portugal s 3:1 i izborio osminu finala. Junak Marokanaca s dva gola bio je Abderrazak Khairi. U osmini finala Marokance je čekala Zapadna Njemačka, pružili su joj sjajan otpor, ali u 88. minuti Lothar Matthäus zabio je za prolaz Njemačke i pobjedu 1:0.

U Italiji 1990. godine Marokanaca nije bilo te su sljedeći nastup imali 1994. godine u SAD-u. Tamo su razočarali s tri upisana poraza od Belgije (1:0), Saudijske Arabije (2:1) i Nizozemske (2:1).

Četiri godine kasnije u Francuskoj također su zapeli u skupini, ovaj put s četiri osvojena boda. Da Norveška u posljednjem kolu nije šokirala Brazil, Maroko bi prošao dalje. Nastup su otvorili remijem 2:2 s Norvežanima u kojem su dva puta vodili, ali dva puta se Norveška vraćala. Zatim ih je Brazil glatko svladao s 3:0, a onda su u zadnjem kolu s dva gola Salaheddinea Bassira i jednim Abdeljalila Hadde s 3:0 svladali Škotsku.

Embed from Getty Images

Put do Rusije

Marokanci su se u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo uključili u drugoj rundi gdje su za protivnika imali Ekvatorijalnu Gvineju te slavili s ukupnih 2:1. U Agadiru su odnijeli pobjedu 2:0 golovima Youssefa El Arabija i Yacinea Bammoua da bi nakon toga u gostima izgubili 1:0, no svejedno prošli u treću rundu.

Tamo su bili smješteni u skupini C te odnijeli prvo mjesto u društvu Obale Bjelokosti, Gabona i Malija. Impresivan je podatak da u tih šest utakmica Maroko nije primio niti jedan gol i nastup u grupi završio je s gol razlikom čak 11:0. Bez obzira na to, prvo mjesto osigurao je tek u posljednjem kolu pobjedom kod Obale Bjelokosti koju je na kraju ostavio četiri boda iza sebe.

Nije najbolje krenuo u te kvalifikacije i u prva dva susreta odigrao je bez pogodaka protiv Gabona u gostima te Obale Bjelokosti doma, a onda se otvorilo protiv Malija kojeg je pregazio sa 6:0 uz dva gola Hakima Ziyecha. Uslijedio je novi remi bez pogodaka kod Malija i onda završetak kvalifikacija na sjajan način. Prvo je svladan Gabon s 3:0 hat-trickom Khalida Boutaiba, a onda u gostima i Obala Bjelokosti pogocima Nabila Dirara i Medhija Benatije.

Plusevi

Obrana je definitivno najjača strana ove reprezentacije. Marokanci su i u kvalifikacijama pokazali koliko su čvrsta momčad, u osam utakmica primili su samo jedan pogodak i to kod Ekvatorijalne Gvineje, a u trećoj rundi natjecanja gdje su imali dosta teže protivnike, nisu primili nijedan gol.

Zadnja linija predvođena Benatijom vrlo je stabilna, ispred njih je Karim El Ahmadi, iskusni zadnji vezni koji sjajno igra tu ulogu u reprezentaciji. Odlične igre iz dresa Feyenoorda prebacuje u reprezentaciju te je definitivno jedna od glavnih zvijezda ovog sastava. Osim odlične obrane, Marokanci imaju i dobru igru prema naprijed gdje puno toga ide preko Ajaxovog veznjaka Hakima Ziyecha.

Svakako pozitivno je i sjajna atmosfera oko reprezentacija, nakon 20 godina pauze Maroko je ponovno na Svjetskom prvenstvu, a nakon sjajnih rezultata u kvalifikacijama, svi su uvjereni kako u Rusiji neće biti samo prolaznici.

Embed from Getty Images

Minusi

Maroko nema baš najmlađu reprezentaciju, dosta je tu važnih igrača koji su prebacili 30 godina i u turnirskom načinu igranja protiv reprezentacija poput Španjolske i Portugala to i nije neka prednost. Osim toga vratari nisu vrhunske kvalitete, dobra obrana je uglavnom iznosila najveći dio tereta i tek će se vidjeti kako će se snaći protiv europskih zvijezda.

Najveći neprijatelj Maroka ipak je skupina u kojoj se nalazi. Španjolska i Portugal čine se kao teško pobjedivi protivnici i dok Marokanci s Iranom još mogu igrati, da bi prošli u sljedeću fazu natjecanja, morat će svladati nekog od favorita. Nitko od ovih igrača nije nastupio na Svjetskom prvenstvu, najveći dio njih nije vidio niti Ligu prvaka i to je još jedan faktor koji ne ide Maroku u prilog. Tek nekolicina nastupa u ligama petice na visokoj razni iz vikenda u vikend.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda - Medhi Benatia

Medhi Benatia, Hakim Ziyech, Younes Belhanda redom su sjajni igrači, ali Benatia je ipak najveći autoritet u ovoj momčadi. Iskusni kapetan već godinama igra na najvišoj razini, nosio je dres Rome, Bayerna i sada Juventusa te je stup obrane marokanske reprezentacije.

Iako je nastupao za mladu francusku reprezentaciju do 17 godina s obzirom da je i rođen u Francuskoj u južnom predgrađu Pariza, Benatia je ipak prihvatio ponudu Maroka te je kasnije nosio dres mladih marokanskih selekcija i A reprezentacije. Maroko je prihvatio zbog očevih korijena i nije pogriješio.

Prve minute u dresu A reprezentacije upisao je u srpnju 2009. godine kada je Maroko vodio Francuz Roger Lemerre, odradio je svih 90 minuta u remiju bez pogodaka protiv Kameruna i od tog trenutka standardni je član prvih 11 Maroka.

Do danas je upisao 54 nastupa u dresu reprezentacije i postigao dva pogotka. Prvi je zabio u pobjedi 4:0 protiv Alžira u kvalifikacijama za Afrički kup nacija, a drugi, puno važniji, zabio je u posljednjim kvalifikacijama u ključnoj pobjedi protiv Obale Bjelokosti 2:0.

Klupska karijera krenula mu je uzlaznom putanjom nakon prelaska u Udinese 2010. godine, tamo ga je primijetila Roma koja ga je dovela tri godine kasnije. Nakon toga put je dobro poznat, preselio je u Bayern koji ga je kasnije posudio Juventusu, a torinski div otkupio je prošlog ljeta njegov ugovor.

Embed from Getty Images

Izbornik

Na klupi Maroka sjedi Francuz Herve Renard, trener koji se okušavao i u klupskom nogometu, ali daleko bolje snalazi se na izborničkoj poziciji. Učio je uz Claudea Le Roya, a u najvišem francuskom nogometnom rangu okušao se s dosta neuspjeha na klupi Sochauxa i Lillea. Sa Sochauxom je ispao iz lige, a Lille je ostavio u neugodnoj poziciji nakon 13 kola i napustio klupu.

Ostali klupski angažmani vezani su mu uz egzotične destinacije i niželigaše, a najveće rezultate ostvarivao je ipak s afričkim reprezentacijama. Tako je sa Zambijom šokirao nogometni svijet 2012. godine i osvojio Afrički kup nacija, osvojio ga je i tri godine kasnije s Obalom Bjelokosti, a Maroko je nakon 20 godina čekanja odveo na Svjetsko prvenstvo.

Igračka karijera bila mu je dosta skromna, igrao je stopera u Cannesu što mu je i najznačajniji igrački angažman, a kasnije je nosio dres niželigaških klubova.

Danas je profesionalac vezan uz marokansku reprezentaciju, a s tamošnjim Savezom, neposredno nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo, potpisao je ugovor do ljeta 2022. godine.

Embed from Getty Images

Prognoza

Maroko nije "divlja" afrička reprezentacija, dosta je tu francuskog utjecaja s obzirom da je dio igrača prošao i francusku školu nogometa i shodno tome riječ je o dosta discipliniranoj i čvrstoj reprezentaciji. Nikome neće biti lako slomiti ove Marokance, obrambeno su vrlo dobro posloženi, ali za neki veći rezultat trebat će ponuditi nešto više i na drugoj strani terena.

Već skupina nudi im dva izrazito teška protivnika u Španjolskoj i Portugalu te je teško za očekivati da će se Marokanci progurati ispred njih.Realnije je za očekivati borbu za treće mjesto s Iranom.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!