Nogomet

Meksiko - sedma osmina finala u nizu ili konačni iskorak?

Sportnet • utorak, 15.05.2018.
Meksiko - sedma osmina finala u nizu ili konačni iskorak?
Foto: EPA

Meksikanci su posljednjih dvadesetak godina redoviti sudionici svjetskih prvenstava. Iako su proteklih sedam smotri završili porazom u osmini finala, Meksiko je često bio vrlo blizu posljednjih osam. Pitanje je mogu li u Rusiji konačno doći do iskoraka...

PIŠE: Jan Šneler

Meksiko na dosadašnjim prvenstvima

Meksiko je dva puta bio domaćin svjetskih prvenstava. Kao što je to čest slučaj, domaćin uvijek postiže dobre rezultate na Svjetskim prvenstvima. Upravo tako je i Meksiko najbolje rezultate ostvario 1970. i 1986., obje godine kada je bio domaćin, došao je do četvrtfinala.

Meksiko

Nadimak: El Tri, El Tricolori

FIFA ranking: 15. mjesto

Izbornik: Juan Carlos Osorio

Kapetan: Andres Guardado

Najviše nastupa: Claudio Suarez 177 (1992. - 2006.)

Najviše golova: Javier Hernandez 49 (2009. -)

Najbolji nastup: SP 1970. - četvrtfinale, SP 1986. - četvrtfinale

Te daleke 1970. godine bolja je bila Italija, koja je kasnije došla do finala i izgubila od Brazila. Čak 16 godina kasnije, ponovno je Meksiko bio domaćin i ponovno ispao u četvrtfinalu. Ovoga puta kobna je bila Njemačka, nakon izvođenja kaznenih udaraca. Pogađate, Njemačka je došla do finala i izgubila, jednako kao i Italija 1970. godine.

Te 1986. koju će svi najviše pamtiti po mitskoj četvrtfinalnoj utakmici Argentine i Engleske, Meksiko je bio najbliže povijesnom rezultatu. Generacija nogometaša predvođena Hugom Sanchezom, kojeg Meksikanci nerijetko spominju kao najboljeg meksičkog nogometaša svih vremena, nesretno je izgubila od dobre Njemačke.

Interesantno, Meksiko je ostvario prosječne rezultate. Ukupno su Meksikanci sudjelovali na 15 svjetskih smotri te su samo 8 puta prolazili skupinu. Ono što ide u prilog Meksiku jest činjenica da su na proteklih šest prvenstava prolazili skupinu, često vrlo uvjerljivo, no opet svaki put od 1994. na ovamo ispadali su u osmini finala.

Embed from Getty Images

Put do Rusije

S obzirom na to da Meksiko dolazi iz kvote država Sjeverne i Srednje Amerike, doista bi bilo prvorazredno iznenađenje kada popularno nazvani El Tri ne bi prošao na svjetsku smotru. Kako smo mogli posvjedočiti nakon ovih kvalifikacija i ispadanja SAD-a, jasno je kako su i takva iznenađenja uvijek moguća.

Ipak, Meksiko je kvalitetom superiorniji od sjevernog susjeda. U četvrtom krugu kvalifikacija, Meksiko je bio u skupini A s Hondurasom, Kanadom i El Salvadorom. Ne treba pretjerano isticati da su Meksikanci skupinu prošli prilično lako. Svega jedan remi i jedan primljeni pogodak bili su i više nego dovoljni za prvu poziciju u skupini. Jedini remi dogodio se protiv Hondurasa (0:0), no to nije pretjerano nagrizlo uvjerljivu prvu poziciju. Uz Meksiko u peti krug kvalifikacija prošao je Honduras.

U petom krugu kvalifikacija, kada sve najbolje momčadi iz četvrtog kruga (njih šest) igra međusobno dva puta, Meksiko je odradio još jednom odlično. Na domaćem terenu četiri pobjede i jedan remi (protiv SAD-a 1:1), u gostima malo slabiji - dvije pobjede, dva remija i jedan poraz (Honduras je slavio 3:2). Svejedno, čak i tako polovičan uspjeh i prilično slabiji rezultat bio je dovoljan da Meksiko uvjerljivo prođe kao prvoplasirana momčad. Druga Kostarika zaostala je čak pet bodova, dok su Panama i Honduras bili osam bodova udaljeni od Meksika.

Najbolji strijelac Meksika u tom petom krugu bio je Hirving Lozano koji je postigao tri pogotka, dok su Javier Hernandez "Chicharito" i Carlos Vela dva puta bili strijelci. Već po broju strijelaca vidi se da Meksiko nije briljirao u kvalifikacijama, ali treba ipak reći realno da su i takve prosječne igre bile dovoljne za uvjerljiv prolazak na svjetsku smotru.

Embed from Getty Images

Plusevi

Uz neka prilično iskusna imena, možda najjača snaga Meksika odlikuje se u njihovom timskom duhu. Meksiko je momčad koja je navikla na sudjelovanja na ovako velikim i prestižnim natjecanjima. Veliki dio ekipe poprilično je iskusio snažna natjecanja, pritiske i glasnu publiku. Tu iznenađenja neće biti. S druge strane, Meksiko je iznimno potentan u napadu. Dugo su Meksikance mučile neefikasnost i loša realizacija, ali s napadom u kojem su Hernandez, Giovanni dos Santos, Raul Jimenez ili Hirving Lozano, Meksiko može zagorčati život svakom protivniku.

Puno toga ovisit će upravo o onima najiskusnijima koji će morati biti na najvišem nivou. To se odnosi prije svega na gore nabrojane, ali i na niz igrača u obrani i veznom redu, koji se dosta često smatraju najslabijim dijelom meksičke vrste.

Embed from Getty Images

Minusi

Iako Meksiko nije primao previše pogodaka u kvalifikacijskim susretima, te dvoboje najbolje bi bilo zaboraviti. Razina natjecanja na svjetskim ili europskim smotrama u potpunosti je drugačija od bilo čega drugog, pa čak i od kompetitivnosti kvalifikacijskih susreta. Meksiko će imati problema s obranom, s potencijalnom dekoncentracijom i manjkom stabilnosti u posljednjoj liniji.

Ne jednom se dogodilo Meksiku da brzo psihološki padnu nakon primljenog pogotka, a eklatantan primjer toga dogodio se na Kupu konfederacija kada su primili dva pogotka upravo od Njemačke u 10 minuta. Na takve stvari apsolutno moraju paziti u Rusiji. Protiv Njemačke bi to moglo biti izrazito očito, iako bi protiv Švedske ili Južne Koreje to moglo biti kobno. Meksiko je odlično čuvao Guillermo Ochoa na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu. Pitanje je mogu li Meksikanci na taj način prikriti očite nedostatke u obrambenoj formaciji.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda - Javier Hernandez

Nema nikakve dvojbe. Prva zvijezda ove reprezentacije je Javier Hernandez, popularni Chicharito. Mnogi će reći kako je ovaj igrač u zalazu svoje karijere, no to ne može biti dalje od istine. Hernandez ima svega 29 godina i još uvijek može puno pružiti. Iako će razdoblje Slavena Bilića u West Hamu mnogi kritizirati upravo zbog lošijih transfera, dolazak Hernandeza bio je odličan za klub.

Hernandez je sjajan napadač, brz, prodoran i iznimno snalažljiv u šesnaestercu. Nemojte nikako podcjenjivati njegovu visinu (1.75 m), Hernandez je odličan i u igri glavom. Ovaj meksički napadač ima nevjerojatan instinkt za snalaženje u prostoru i vrlo je nezahvalan za čuvanje. To su osjetili i hrvatski braniči na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. Hernandez je ušao u 62. minuti pri rezultatu 0:0. Njegovim ulaskom Meksiko je postao dodatno opasan te je na kraju slavio s 3:1. Hernandez je postigao treći pogodak.

Iako njegova karijera nije išla putanjom kojom je možda trebala, treba istaknuti kako je Hernandez pružao dobre igre u Manchester Unitedu. U prvoj sezoni za Crvene Vragove, omaleni Meksikanac odigrao je 45 susreta i postigao 20 pogodaka. Te sezone, 2010-11, dobio je i nagradu Sir Matt Busby Player of the Year koju dodjeljuju navijači Manchester Uniteda. Ujedno je tada postao i prvi nogometaš iz Sjeverne Amerike koji je osvojio tu nagradu.

Popularni Chicharito ostao je u Unitedu četiri godine, a onda prelazi u Real Madrid na jednogodišnju posudbu. Taj period nije bio idealan iako i u dresu Kraljevskog kluba, Hernandez nije bio neprimjetan. Ipak, karijeru mu je revitalizirao odlazak u Bayer Leverkusen. Svega 8 milijuna eura stajao je Apotekare meksički reprezentativac i to je apsolutno bio potez koji se isplatio.

Ne samo što je Hernandez u dvije sezone postigao 39 pogodaka u 76 nastupa, već ga je Bayer Leverkusen prošle godine prodao West Hamu za 18 milijuna eura. U dresu West Hama, Hernandez je nastavio sa solidnim igrama, mada treba istaknuti kako je ostatak momčadi bio izrazito slab ove sezone, što je i jedan od uzroka manjeg broja pogotka.

Ipak, Chicharito je sigurno najveća zvijezda meksičke nogometne vrste, igrač koji je prvi strijelac reprezentacije u povijesti (49 pogodaka) i napadač koji je često u presudnim trenucima bio najbolji i najefikasniji. Ne treba sumnjati kako velike nade Meksikanci polažu u svog killera. Isto tako, nema nikakve sumnje da Hernandez neće razočarati.

Embed from Getty Images

Izbornik

Rođeni Kolumbijac, Juan Carlos Osorio, vrlo vjerojatno neće voditi Meksiko nakon Svjetskog prvenstva. Poznato je kako je Osorio već odbio novi ugovor koji mu je bio ponuđen prije par mjeseci. Neki meksički mediji ističu kako bi Osorio bio spreman ostati tek kada bi Meksiko ostvario izvanserijski rezultat. S druge strane, sve su češće priče kako bi Osorio vrlo rado preuzeo neki europski klub, a vjerojatno se onda nada kako bi mu dobra predstava u Rusiji bila idealna reklama za novog poslodavca.

Osorio nije neiskusan trener. Neko vrijeme proveo je u Europi, od 2001. do 2005. godine bio je pomoćni trener u Manchester Cityju. Ipak, najbolje rezultate ostvarivao je sa sjevernoameričkim i južnoameričkim klubovima. Najduži angažman imao je u svojoj Kolumbiji, u redovima Atletico Nacionala. Za tri provedene godine, dva puta bio je pobjednik regularne sezone a 2013. godine osvojio je i doigravanje. Dva puta s Atleticom osvojio je i Kup Kolumbije.

Na klupi Meksika je od listopada 2015. godine i Meksikanci su vrlo zadovoljni svojim izbornikom. Iako mu zamjeraju poraz od Jamajke u polufinalu Gold Cupa 2017. godine (0:1), Meksiko je pod Osorijom ostvario prilično solidne rezultate. Ipak, ono što će vjerojatno u konačnici odlučivati o ocjeni njegovog mandata jest nastup u Rusiji. Nažalost, teško je očekivati da Osorio ponovi uspjeh iz 1970. i 1986. godine.

Embed from Getty Images

Prognoza

Meksiko se nalazi u nezgodnoj skupini. Osim aktualnih svjetskih prvaka, Njemačke, tu se nalaze Švedska i Južna Koreja. Iako se mnogi možda neće složiti, Meksikanci imaju idealan raspored u skupini. Prvu utakmicu igraju s Njemačkom i to bi im trebala biti najlakša utakmica. Jasno, ne lakša zbog protivnika već zbog samog značaja.

Meksiko će teško ostvariti pozitivan rezultat protiv Njemačke, kao uostalom i preostale dvije momčadi u skupini. Uvodna utakmica s jakim protivnikom je idealna iz tri ključna razloga. Prvo, poznato je kako najjače momčadi nikada na početku turnira ne izgledaju najbolje. Njemačka je iskusna i zna da se forma gradi kroz turnir. Drugo, jak protivnik na početku idealan je jer bilo koji pozitivan ishod psihološki nevjerojatno snažno utječe na momčad. Poraz ne utječe toliko jer većina ionako to predviđa i očekuje. Konačno, početni susret s najjačim protivnikom omogućuje da u sljedeća dva kola protiv direktnim protivnika za prolazak dalje odlučujete isključivo sami o sebi i tako si krojite sudbinu.

Meksiko bi trebao proći skupinu. Ako ih ozljede zaobiđu i vidljive nedostatke u igri uspiju zamaskirati, Švedska i Južna Koreja ipak im ne bi trebali biti adekvatni protivnik. Ključna utakmica će svakako biti treća protiv Švedske. Tu će Meksiko morati pokazati kako se radi o momčadi koja ima kvalitetu potrebnu za Svjetsko prvenstvo. Što se tiče daljnjih prognoza, Meksiko bi ponovno mogao zapeti na prvoj nokaut stepenici. Ako bi sve išlo prema nekim ustaljenim predviđanjima, u osmini finala Meksiko bi išao na Brazil. Tu Meksikanci imaju jako male šanse i sve osim pobjede Brazilaca bila bi senzacija.

Embed from Getty Images

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!