Nogomet

Selecao u potrazi za šestim naslovom svjetskih prvaka

Petar Jenjić • srijeda, 16.05.2018.
Selecao u potrazi za šestim naslovom svjetskih prvaka
Foto: EPA

Jedna od onih reprezentacija koju uvijek smještamo u najuži krug favorita Svjetskog prvenstva jest Brazil. Momčad prepuna zvijezda i predvođena jako dobrim izbornikom pokušat će doći do šestog naslova najboljih na svijetu te isprati jako gorak okus s prošlog Prvenstva kojem su bili domaćini...

Brazil na dosadašnjim prvenstvima

Po pitanju nastupa na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima Brazil je najuspješnija reprezentacija i jedina koja je nastupila na svakom. Upisala je ukupno 70 pobjeda i stigla do pet naslova svjetskih prvaka.

Brazil

Nadimak: Selecao, Verde-Amarela, Canarinho

Izbornik: Tite

FIFA ranking: 2. mjesto

Kapetan: Gabriel Jesus

Najviše nastupa: Cafu 142 (1990. - 2006.)

Najviše golova: Pele 77 (1957. - 1971.)

Najbolji nastupi: Svjetski prvaci (1958., 1962., 1970., 1994., 2002.)

Prvu pravu priliku za osvajanje naslova imao je Brazil pred svojim navijačima 1950. godine, ali u već opjevanoj utakmici na Maracani slavio je Urugvaj koji je šokirao čitav nogometni svijet. Ipak, Selecao je već na sljedećem nastupu prešao u danas prepoznatljive žute dresove, a ubrzo je krenula i svjetska dominacija.

Zlatno razdoblje brazilskog nogometa svakako je ono Peleovo koji je predvodio Brazil na Svjetskim prvenstvima od 1958. do 1970. pri čemu su tri puta bili najbolji na svijetu. Tek je 1966. godine brazilsku dominaciju prekinula Engleska koja je pred svojim navijačima prvi i posljednji puta postala svjetski prvak.

Brazilci su na sljedeći naslov čekali do 1994. godine i Prvenstva u SAD-u. Grupnu fazu započeli su pobjedama protiv Rusije i Kameruna, a zaključili remijem protiv Švedske. S jednim pogotkom razlike Brazil je prolazio knock-out fazu - 1:0 pobjedom protiv domaćina, 3:2 protiv Nizozemske, a zatim ponovno slavljem 1:0 protiv Švedske u polufinalu. Finale protiv Italije bilo je prvo u povijesti koje je nakon 120 minuta igre završilo bez pogodaka pa je u dramatičnom raspucavanju Brazil slavio s 3:2. Ključan penal promašio je Roberto Baggio.

2002. godine uslijedila je ponovno brazilska dominacija na jednom prvenstvu, a predvođeni Luisom Felipeom Scolarijem Brazilci su zaključili natjecanje u Japanu i Koreji sa svih sedam pobjeda. Najbolji strijelac natjecanja bio je Ronaldo s osam pogodaka. Redom su padali Turska, Kina i Kostarika, da bi u knock-out fazi svladali Belgiju 2:0, Englesku 2:1, Tursku 1:0, a zatim u finalu u Yokohami i Njemačku s 2:0.

Nastupe u Njemačkoj 2006. i Južnoafričkoj Republici zaključili su u četvrtfinalu gdje su poraženi od Francuske odnosno Nizozemske. Ipak, posebno boli posljednje Svjetsko prvenstvo kada ih je u polufinalu potpuno demolirala Njemačka sa 7:1. U susretu za treće mjesto Brazil se nije psihički oporavio od posljedica poraza, poražen je od Nizozemske 3:0.

Embed from Getty Images

Put do Rusije

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo možemo podijeliti u dvije faze, prije i poslije Titea. Brazilski strateg sredinom lipnja 2016. godine naslijedio je Dungu s kojim Brazilski nogometni savez nikako nije mogao biti zadovoljan.

Brazil je s Titeom napokon pronašao pravog stratega koji je posložio momčad punu zvijezda i mladih talenata. Selecao je igrao sve kompaktnije, momčadski i u sjajnom ambijentu. Reprezentacija je pronašla pravu harmoniju i ostatak kvalifikacija odradila gotovo pa savršeno.

U debiju je svladao Ekvador s 3:0, nakon čega su uslijedile pobjede protiv Kolumbije 2:1, protiv Bolivije visokih 5:0 te gostujuće 0:2 slavlje protiv Venezuele čime se Brazil našao na vrhu kvalifikacijske skupine po prvi puta od 2011. godine.

Nakon pobjeda protiv Argentine (3:0), Perua (0:2) i Urugvaja (1:4), nastup na Svjetskom prvenstvu osigurao je 3:0 slavljem protiv Paragvaja i tako postao prva reprezentacija, uz domaćina Rusiju, kojoj je to pošlo za rukom. Kvalifikacije je zaključio s 41 bodom, čak deset više od drugoplasiranog Urugvaja.

Embed from Getty Images

Plusevi

Neymar, Roberto Firmino, Casemiro, Philippe Coutinho - neka su od imena napadački orijentiranih igrača. Velika nogometna imena i zvijezde svojih klubova plijene značajnu pozornost te će zasigurno stvarati jako puno problema protivničkim obranama.

Iako na prvi pogled pozornost plijeni napad, kao plus izdvojili bi i obrambeni dio. Naime, po dolasku novog izbornika Brazil je u 12 utakmica kvalifikacija primio tek tri pogotka što ga smješta u sam vrh najboljih obrana cijelog Prvenstva.

Embed from Getty Images

Minusi

Jedan od razloga zašto je brazilska reprezentacija izgledala tako dobro u defenzivnom dijelu terena neće putovati u Rusiju. Dani Alves zbog ozljede zarađene u finalu francuskog Kupa propustit će ovo veliko natjecanje. Umjesto igrača PSG-a trebao bi igrati član Corinthiansa Fagner koji nije igrao od završnice travnja i pitanje je hoće li se uspjeti spremiti na najbolji mogući način.

Iako su odličnim kvalifikacijama pokazali kako su se psihološki podignuli od dolaska novog izbornika i kako prošlo Svjetsko prvenstvo ostaje u knjigama, zasigurno će postojati određena psihološka prepreka jer kvalifikacije i prijateljske utakmice su jedno, a samo natjecanje sasvim druga stvar.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda - Neymar

Među mnogim brazilskim igračima posebno treba izdvojiti člana PSG-a Neymara koji bi trebao biti predvodnik brazilske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Problem za Neymara mogla bi predstavljati zarađena ozljeda još krajem veljače u utakmici protiv Marseillea kada je izvrnuo gležanj i morao napustiti igru.

Nakon što se saznalo kako je ozljeda puno ozbiljnije prirode odlučeno je kako će morati na operaciju. Predviđen oporavak od tri mjeseca se ispunio. Iako se vratio u Pariz na rehabilitaciju, u posljednjim utakmicama sezone neće sudjelovati i potpuno će se posvetiti povratku u formu i nastupu na predstojećem prvenstvu. Brazilski Savez potvrdio je kako će nastupiti u prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske na Anfieldu.

Ružan završetak prošlog Svjetskog prvenstva morao je gledati s tribine zbog ozljede zarađene u četvrtfinalu. Kako je i sam priznao, i dalje će strahovati od obnove ozljede, iako ga to ne bi trebalo spriječiti da pokaže svoje nogometne sposobnosti.

Svjetla nogometne pozornice prvi je puta osjetio kao 17-godišnjak kada je debitirao za Santos kojem je pomogao osvojiti dva naslova prvaka Brazila, jednu titulu brazilskog Kupa i Copu Libertadores 2011., prvu za klub još od 1963. godine.

Nakon što je proglašen za najboljeg mladog igrača Južne Amerike dvije godine zaredom, preselio je u redove Barcelone s kojom je u sezoni 2014./15. osvojio trostruku krunu, da bi sljedeće sezone osvojio "samo" Primeru i španjolski Kup. U kolovozu prošle godine preselio je u redove PSG-a za rekordu odštetu čime je postao najskuplji igrač u povijesti.

Za brazilsku reprezentaciju debitirao je s 18 godina i u 83 nastupa postigao je 53 pogotka čime je trenutno četvrti najbolji strijelac u povijesti. Ispred njega još su Romario, Ronaldo i Pele. Brazilci od njega uvijek očekuju puno, i to s dobrim razlogom, a ne sumnjamo kako će ih i na predstojećem natjecanju uspjeti razveseliti.

Embed from Getty Images

Izbornik

Adenor Leonardo Bacchi, poznatiji kao Tite, preuzeo je klupu, kako smo već spomenuli, u lipnju 2016. godine i potpuno preporodio Brazil. Trener koji, ne samo da je imao dovoljno nogometnog znanja, već i osoba koja ima veliki autoritet i smirenost.

U ranijoj trenerskoj karijeri vodio je brazilske klubove Gremio, Atletico Mineiro i Palmeiras te Al Ain i Al Wahdu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Najuspješniji bio je s Corinthiansom, čiji je trener bio u tri navrata. Osvojio je naslov brazilskog prvaka 2011. i 2015. godine te Copa Sudamericanu 2013. godine. Godinu dana ranije vodio ga je do naslova u Copa Libertadoresu i titule klupskog svjetskog prvaka kada je u finalu bio bolji od Chelseaja.

Nogometnu karijeru započeo je 1978. godine u Caxiasu, a sve do konca igračkih dana 1989., igrao je u još tri brazilska kluba - Esportivo-RS, Portuguesu i Guarani. Karijeru je morao prekinuti u 27. godini zbog čestih ozljeda koljena.

Od njegovog dolaska na klupu Brazil je odigrao 19 utakmica pri čemu je upisao 15 pobjeda, tri remija i samo jedan poraz uz sjajnu gol razliku od 42 postignuta i pet primljenih pogodaka.

Embed from Getty Images

Prognoza

Brazilcima nikada nije nedostajalo odličnih igrača na Svjetskim prvenstvima, a sada i na klupi imaju nekoga tko momčad može posložiti na pravi način. Brazil svrstavamo u uži krug favorita za osvajanje Prvenstva, kao i na svakom velikom natjecanju do sada.

Zasigurno će željeti isprati gorak okus s prošlog Svjetskog prvenstva, a u grupnoj fazi igrat će protiv Švicarske, Kostarike i Srbije, gdje se ipak očekuje kako će utakmice odraditi bez poraza.

U osmini finala križaju sa skupinom u kojoj su Njemačka, Meksiko, Švedska i Južna Koreja. Za očekivati je osvajanje prvog mjesta u skupini i, ovisno o rezultatima grupe s kojom se križaju, ulazak barem u četvrtfinale, ako ne i više od toga.

Embed from Getty Images

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!