Nogomet

Švicarska - Shaqirijeva momčad traži iskorak, posljednja prilika za neke igrače

Branimir Korać • četvrtak, 17.05.2018.
Švicarska - Shaqirijeva momčad traži iskorak, posljednja prilika za neke igrače
Foto: EPA

Od 1954. godine Švicarska čeka na prolaz u četvrtfinale na SP-ima. Momčad koja u velikoj mjeri ovisi o inspiraciji Xherdana Shaqirija pokušat će u Rusiji izboriti nokaut fazu i napokon tamo doći do prve pobjede otkako se igra u grupnom sustavu...

Švicarska na dosadašnjim prvenstvima

Švicarcima je ovo 11. nastup na svjetskim prvenstvima, ali nikada nisu otišli dalje od četvrtfinala. U novije doba osmina finala bila je maksimum, a ovo je Švicarskoj četvrto prvenstvo u nizu na kojem nastupa.

Švicarska

Nadimak: Schweizer Nati

FIFA ranking: 6. mjesto

Izbornik: Vladimir Petković

Kapetan: Stephan Lichtsteiner

Najviše nastupa: Heinz Hermann 118 (1978.-1991.)

Najviše golova: Alexander Frei 42 (2001.-2011.)

Najbolji nastup: SP 1934., 1938., 1954. - četvrtfinale

Debitirala je 1934. godine u Italiji kada nije bilo grupne faze natjecanja već se odmah igralo na ispadanje. U prvom kolu protivnik joj je bila Nizozemska koja je svladana s 3:2 uz dva gola Leopolda Kielholza da bi u četvrtfinalu bolja bila ipak Čehoslovačka s 3:2. Četiri godine kasnije identičan ishod. Švicarci su u prvom kolu iznenadili Njemačku i slavili u ponovljenom susretu nakon što je prvi u produžecima okončan 1:1, a u drugom susretu Švicarska je slavila s 4:2. Njemačka je vodila 2:0, ali Švicarci su uz dva gola Andrea Abegglena napravili preokret i prošli u drugo kolo. Tamo ih je čekala Mađarska koja je ipak bila bolja s 2:0.

Prvo poslijeratno prvenstvo odigrano je u Brazilu, a nakon prošla dva samo s nokaut fazom, ovaj put igralo se u skupinama. Švicarci su tu bili smješteni u skupini A i ostali su bez prolaza. Prvo su poraženi od Jugoslavije 3:0, zatim su remizirali s Brazilom 2:2 da bi na kraju svladali Meksiko s 2:1, ali nije bilo dovoljno za prvo mjesto u skupini. Dalje je otišao Brazil. Sljedeće prvenstvo organizirala je upravo Švicarska, a zapela je u četvrtfinalu. U skupini je poražena od Engleske s 2:0, ali sva puta svladala je Italiju i to s 2:1 te u play-offu s 4:1. Četvrtfinale donijelo je Austriju i nevjerojatan dvoboj u Lausannei gdje je Švicarska na 40 stupnjeva celzijevih vodila s 3:0 pa izgubila 7:5.

Sljedeća dva nastupa bila su vrlo neuspješna za Švicarsku. 1962. godine u Čileu upisala je tri poraza u skupini i to 3:1 od Čilea, 2:1 od Zapadne Njemačke te 3:0 od Italije. Identično je bilo i četiri godine kasnije u Engleskoj gdje je također ostala na nuli. Prvo ju je Zapadna Njemačka svladala s 5:0, zatim Španjolska s 2:1 i na kraju Argentina s 2:0.

Uslijedilo je dugačko razdoblje bez ijednog plasmana na SP, prvi sljedeći nastup stigao je 1994. godine u SAD-u. Švicarci su tu uspješno prošli skupinu i došli do nokaut faze. U grupi su prvo remizirali s domaćinom 1:1, a zatim pregazili Rumunje s 4:1 uz dva gola Adriana Knupa. Uoči posljednjeg kola sve je bilo jasno i poraz od Kolumbije 2:0 nije ništa promijenio. Četvrtfinale Švicarskoj je donijelo Španjolsku gdje nije bilo šanse, Španjolci su glatko slavili s 3:0.

Novi nastup Švicarska je imala 2006. godine u Njemačkoj gdje je bila sjajna u skupini, ali opet zapela u osmini finala. U grupi je prvo remizirala s Francuskom bez pogodaka, a zatim svladala Togo s 2:0. U zadnjem kolu trebala je pobjedu protiv Južne Koreje i ostvarila ju je s 2:0 te kao prvoplasirana prošla dalje. U osmini finala igrala je protiv Ukrajine, nakon 120 minuta nije bilo pogodaka, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca gdje nitko od Švicaraca nije zabio. Zanimljivo, Švicarska je ispala iako nije primila nijedan gol na turniru.

Embed from Getty Images

2010. godine u Južnoj Africi zapela je u skupini i to kiksom u zadnjem kolu protiv Hondurasa. Početak je bio sjajan, svladala je Španjolsku 1:0 golom Gelsona Fernandesa, ali nakon toga istim rezultatom izgubila je od Čilea. U zadnjem kolu trebala joj je pobjeda protiv Hondurasa, ali odradila je loše tu utakmicu i remizirala bez pogodaka.

I na prošlom SP-u Švicarci su odradili dobar posao u skupini, ali nisu uspjeli proći prvu prepreku u nokaut fazi. Krenuli su pobjedom protiv Ekvadora 2:1 uz pogodak Harisa Seferovića duboko u sudačkoj nadoknadi, ali nakon toga izgubili su od Francuske s visokih 5:2. U posljednjem kolu ponovno ih je čekao Honduras, ali ovaj put Švicarska je bila bolja i pametnija. Slavila je 3:o uz hat-trick Xherdana Shaqirija i prošla u osminu finala. U osmini finala imala je težak zadatak, protivnik je bila Argentina i tu su se Švicarci odlično držali, ali Argentina je ipak slavila 1:0 u produžetku golom Angela Di Marije u 118. minuti.

Put do Rusije

Iako je odradila sjajan posao u kvalifikacijskoj skupini, Švicarska je nastup na Svjetskom prvenstvu izborila tek kroz dodatne kvalifikacije. U grupi je upisala devet pobjeda i jedan poraz, imala isti broj bodova kao Portugal, ali zbog lošije gol razlike završila je na drugom mjestu.

Već na startu kvalifikacija igrala je protiv Portugala kojeg je ugostila u Baselu i svladala ga s 2:0 golovima Embola i Mehmedija. Nakon toga uslijedile su pobjede protiv Mađarske 3:2 (gol Stockera u 89. minuti), Andore 2:1, Farskih Otoka 2:0, Latvije 1:0, Farskih Otoka 2:0, Andore 3:0, Latvije 3:0 i Mađarske 5:2. U posljednjem kolu trebao joj je bod u Lisabonu za prvo mjesto u skupini, ali Portugal je ipak odnio pobjedu 2:0.

Kao drugoplasirana u skupini Švicarska je morala u dodatne kvalifikacije gdje joj je ždrijeb donio Sjevernu Irsku. Očekivano je izborila prolaz na Svjetsko prvenstvo, ali dojmom nije oduševila. Slavila je u Belfastu 1:0 1:0 golom Ricarda Rodrigueza iz kaznenog udarca da bi nakon toga remizirala u Baselu bez pogodaka.

Embed from Getty Images

Plusevi

Mnoge reprezentacije vode bitku s bočnim igračima, dobre su na jednoj, loše na drugoj strani ili prosječne na obje strane. Međutim Švicarci imaju taj luksuz da na pozicijama lijevog i desnog beka imaju igrače koji su članovi Juventusa i Milana, Stephana Lichtsteinera i Ricarda Rodrigueza. Čak niti njihove alternative nisu problematične i tu Vladimir Petković neće imati nikakvih problema.

Iako danas ne igra onako dobro kao što je igrao u vrijeme dok je bio član Bayerna, Xherdan Shaqiri i dalje je igrač koji radi razliku. Oko Shaqirija se sve vrti i u dresu reprezentacije uredno pruža sjajne igre. Plus Švicaraca je definitivno i činjenica da ne mijenjaju previše toga, Petković je uspostavio sustav igre, nastavio je tamo gdje je stao Otmar Hitzfeld i ima grupu igrača koji su vrlo dobro uigrani i odlično se poznaju.

U kvalifikacijama su imali samo jedan poraz i čak devet pobjeda, svladali su i Portugal te pokazali da mogu igrati i s najboljima.

Embed from Getty Images

Minusi

Švicarci stvaraju dosta prilika, ali realizacija je nerijetko problem. Napadači koje imaju na raspolaganju nisu u formi života ili u najbolju ruku dosta osciliraju. Haris Seferović nema dobru sezonu u Benfici iza sebe, Josip Drmić nije se naigrao u Borussiji Mönchengladbach, a nije se nazabijao niti mladi Breel Embolo. Mario Gavranović još je bio najefikasniji, ali treba uzeti u obzir konkurenciju u kojoj je nastupao.

Na dosadašnjim prvenstvima Švicarci se baš i nisu pokazali u turnirskom načinu igranja. Dosta su oscilirali i pitanje je je li se nešto promijenilo. Shaqiri je mogući i plus i minus. U reprezentaciji ipak pruža igre na visokoj razini, ali loša vijest za Švicarsku bila bi da prebaci formu iz kluba u reprezentaciju. Stoke je ispao iz lige, a Shaqiri je bio dio toga.

Niti najuža obrana nije svjetske klase, u kvalifikacijama nije bila na najtežim iskušenjima, no na Prvenstvu svaka utakmica bit će iznimno teška.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda - Xherdan Shaqiri

Xherdan Shaqiri ili kako ga zovu "Alpski Messi", već godinama je ključni igrač ove reprezentacije. Shaqiri je u reprezentaciji uvijek bio izvrstan, pa i kada u klubovima nije pružao onakve igre kakve su se od njega očekivale, u reprezentaciji je bio pravi.

S obzirom da je na sceni već jako dugo, zaboravljamo kako je riječ o igraču koji ima samo 26 godina i pred njim je još dosta godina vrhunskog nogometa. I sa samo 26 godina skupio je već 68 nastupa u dresu reprezentacije i po tom pitanju jedan je od najiskusnijih igrača. Za razliku od nekih koji igraju posljednje utakmice u švicarskom dresu, pred Shaqirijem je još uvijek sedam-osam godina reprezentativne karijere.

Od mladih dana Shaqiri je pokazivao vrhunski talent, a imao je sreću da je krenuo u Baselu gdje mladi igrači nisu imali problema u potvrđivanju. Odigrao je tri kvalitetne sezone, igrao važnu ulogu u osvajanjima trofeja i zapažen je od strane Bayerna.

Bavarci su već početkom 2012. godine objavili kako je postignut dogovor s Baselom oko dolaska Shaqirija koji je na ljeto stigao i u Bayernu boravio sve do siječnja 2015. godine. U to vrijeme dosta je oscilirao, nije se uspio ustaliti u prvih 11 i kada je došla ponuda Intera u Bayernu su ga odlučili pustiti.

U Milanu je proveo kratko vrijeme, na ljeto se javio Stoke i nakon dugačkih i dosta teških pregovora, napokon je doveo Shaqirija i zadržao ga sve do danas. Stoke je ispao u Championship i ostaje za vidjeti kakva će biti sudbina sjajnog Švicarca, hoće li napustiti klub ili će ostati u pohodu na Premiership.

I dok je klupska karijera bila puna oscilacija, u reprezentaciji je bio na visokoj razini. Švicarci su bili u neizvjesnosti kada se na sceni pojavilo Kosovo, Shaqiri je mogao birati, ali je na kraju ostao u dresu Švicarske kao i većina igrača koji su Švicarskoj nešto značili.

Embed from Getty Images

Izbornik

Na klupi Švicarske od 2014. godine sjedi Vladimir Petković, trener koji je naslijedio Otmara Hitzfelda i za kojeg je i sam Hitzfeld dao svoj glas da ga naslijedi. Oko dolaska Petkovića na klupu Švicarske bilo je dosta kontroverzi. Naime u to vrijeme bio je trener Lazija, a kada je saznao da će sjesti na švicarsku klupu, predsjednik Lazija Claudio Lotito uručio mu je otkaz i doveo Edoarda Reju. Predsjednik Lazija tvrdio je kako nitko u klubu nije bio svjestan da Petković pregovara sa Švicarskim nogometnim savezom.

Taj angažman u Laziju bio mu je ujedno posljednji klupski u dosadašnjem dijelu karijere, potpuno se posvetio švicarskoj reprezentaciji s kojom želi ostvariti pravi rezultat. Od značajnijih angažmana prije Lazija imao je Lugano, Young Boys, Samsunspor i Sion dok je u početku karijere vodio neke švicarske niželigaške momčadi.

Petković je prije 54 godine rođen u Sarajevu, a nakon selidbe kroz nekoliko klubova (Sarajevo, Rudar Prijedor, Koper), otišao je u Švicarsku gdje se skrasio i promijenio i tamo nekoliko klubova. Nije igrao na najvišoj razini, ali na kraju karijere počeo je pokazivati interes za trenerskim poslom i preselio je s travnjaka odmah na klupu.

Embed from Getty Images

Prognoza

Švicarska je u skupini u kojoj može završiti kao druga, ali i kao zadnja. Uglavnom svi se slažu kako je Brazil apsolutni favorit skupine i da se očekuje njegov plasman na prvu poziciju dok sve preostale nacije upravo sebe vide odmah iza Brazila. Tako je i sa Švicarcima, oni su uvjereni kako će kao drugoplasirani proći dalje.

Prvenstvo otvaraju s Brazilom i pozitivan rezultat u tom dvoboju bio bi samo bonus. Ono pravo za Švicarsku dolazi u naredne dvije utakmice kada će igrati protiv Srbije i Kostarike. Protivnici su to s kojima se može igrati, ali i čije pobjede protiv Švicarske ne bi predstavljale iznenađenje.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!