Nogomet

Kostarika - Keylor Navas glavni adut, četvrtfinale iz Brazila teško će ponoviti

Branimir Korać • srijeda, 23.05.2018.
Kostarika - Keylor Navas glavni adut, četvrtfinale iz Brazila teško će ponoviti
Foto: EPA

Kostarika nije imala velikih problema u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Na prošlom SP-u u Brazilu predstavljala je najugodnije iznenađenje i vrlo teško takvo što će ponoviti i u Rusiji...

Kostarika na dosadašnjim prvenstvima

Kostarika je dosad upisala nastup na četiri SP-a, a ovo u Rusiji bit će joj peto Prvenstvo u povijesti. Tek 1958. godine prvi put pojavila se u kvalifikacijama, a 1990. godine prvi put nastupila je na završnici u Italiji gdje ju je odveo Bora Milutinović

Kostarika

Nadimak: Los Ticos

FIFA ranking: 25. mjesto

Izbornik: Oscar Ramirez

Kapetan: Bryan Ruiz

Najviše nastupa: Walter Centeno 137 (1995.-2009.)

Najviše golova: Rolando Fonseca 47 (1992.-2011.)

Najbolji nastup: SP 2014. - četvrtfinale

Tu je Kostarika iskoristila činjenicu da je nepoznanica za ostale protivnike i završila je u skupini na drugom mjestu ispred Brazila, a ispred europskih predstavnika Škotske i Švedske. Krenula je 1:0 pobjedom protiv Škotske pogotkom Juana Cayassa, a zatim izgubila istim rezultatom protiv Brazila. U posljednjem susretu u skupini igrala je protiv Švedske i bio je to susret koji je izravno odlučivao o prolazu u nokaut fazu. Švedska je vodila do 75. minute, ali golovima Rogera Floresa i Hernana Medforda Kostarika radi preokret. Upravo Medford nakon ovog Prvenstva pojačao je zagrebački Dinamo zajedno sa sunarodnjakom Ronaldom Gonzalezom. U osmini finala Kostariku je čekala Čehoslovačka koja je slavila s visokih 4:1, a strijelac za Kostariku bio je Gonzalez.

Sljedeći nastup na SP-u stigao je 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu gdje je Kostarika zapela u skupini. Bila je smještena u skupinu s Brazilom, Turskom i Kinom, a iako je imala isti broj bodova kao Turska, nije prošla u osminu finala. Počela je pobjedom protiv Kine 2:0 golovima Ronalda Gomeza i Wilbera Wrighta da bi nakon toga odigrala 1:1 protiv Turske. Bod u tom dvoboju donio joj je Winston Parks. U posljednjem kolu igrala je protiv Brazila i poraz 5:2 (Paulo Wanchope, Ronald Gomez) izbacio ju je iz igre za prolaz jer je Turska istovremeno svladala Kinu s 3:0.

Četiri godine kasnije u Njemačkoj nije osvojila niti bod i završila je nastup u grupnoj fazi. Na otvaranju protiv domaćina poražena je 4:2 uz dva pogotka Wanchopea, a nakon što je poražena i od Ekvadora s 3:0, bilo je jasno da neće vidjeti prolaz. U posljednjem kolu Poljska je bila bolja s 2:1, a oproštajni gol za Kostariku postigao je Ronald Gomez.

Najbolji nastup ubilježila je 2014. godine u Brazilu kada je došla do četvrtfinala. U skupini je u jakom društvu potpuno neočekivano završila na prvom mjestu. U prvom susretu svladala je Urugvaj s 3:1 golovima Joela Campbella, Oscara Duartea i Marca Urene. Da to nije bilo slučajno, pokazala je i u sljedećem kolu kada je svladala Italiju 1:0 pogotkom Bryana Ruiza, a u zadnjem kolu odigrala je bez pogodaka s Engleskom i završila na prvom mjestu. U osmini finala igrala je protiv Grčke i nakon jedanaesteraca prošla u četvrtfinale. Tamo je također u 120 minuta ostala neporažena, ali ovaj put lutrija jedanaesteraca otišla je na stranu Nizozemske.

Put do Rusije

Kostarika se u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji uključila tek u četvrtoj fazi, kada i ostale jače reprezentacije CONCACAF-a. U skupini nije imala nikakvih problema, svladala je Haiti s dva puta po 1:0, Panamu s 2:1 i 3:1 te Jamajku s 3:0 uz remi 1:1.

Prave kvalifikacije započele su tek u petoj fazi kada je šest najboljih reprezentacija CONCACAF-a tražilo plasman na SP. Izravan plasman zaslužile su tri reprezentacije, a među njima i Kostarika koja je završila nastup na drugom mjestu u grupi.

U toj fazi kvalifikacija upisala je u deset utakmica samo dva poraza i to 2:0 na gostovanju u Mexico Cityju te 2:1 na kraju kvalifikacija u gostima kod Paname u susretu u kojem Kostarika nije ganjala bodove, a Panami su bili iznimno važni za hvatanje trećeg mjesta.

Marco Urena bio je najbolji strijelac Kostarike u toj fazi kvalifikacija s tri postignuta pogotka.

Embed from Getty Images

Plusevi

Najveći adut Kostarike je definitivno obrana na čelu s Keylorom Navasom. Vratar madridskog Reala apsolutna je zvijezda ove reprezentacije i definitivno najjača karika, ali u obrambenoj fazi Kostarika je vrlo kompaktna, nije ju tako lako probiti, a pokazala je to i na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu gdje je došla do četvrtfinala i tamo ispala tek na penale bez ijednog poraza "u igri".

Kostarika redom ima igrače koji su već dugo u reprezentaciji tako da neće biti niti problema s uigranošću. Jako dobro se poznaju, kemija u reprezentaciji je na visokoj razini, a svi nositelji igre već su osjetili što to znači igrati na svjetskom prvenstvu i boriti se protiv najboljih.

Embed from Getty Images

Minusi

Koliko je Kostarika dobra u obrambenoj fazi u dvobojima s individualno jačim protivnicima toliko ipak nije tako moćna i kvalitetna u igri prema naprijed. Problema bi moglo biti s dvojicom glavnih napadača Marcom Urenom i Joelom Campbellom koji su imali problema s ozljedama i upitno je u kakvom stanju će biti u Rusiji.

Skupina nije nimalo jednostavna, Brazil je apsolutni favorit i bilo bi veliko iznenađenje kada ne bi završio na prvom mjestu. Kostarika će tako morati slaviti protiv individualno jačih i talentiranijih Švicaraca i Srba koji posjeduju individualnu kvalitetu s kojom mogu slomiti i kostarikansku obranu. Osim toga Bryan Ruiz, Christian Bolanos, Johnny Acosta važne su karike, a više nisu tako mladi igrači.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

Keylor Navas apsolutna je zvijezda ove reprezentacije. Sjajni vratar je jedinica madridskog Reala i to dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. U reprezentaciji je još od 2008. godine i od tada je upisao više od 70 nastupa.

U Europu se zaputio 2010. godine nakon što je dotad nosio dres Saprisse, preselio je u Albacete, a dvije godine kasnije postao je igrač Levantea. Tu je krenuo njegov uspon koji ga je doveo među najbolje vratare svijeta.

U sezoni 2013/2014, neposredno prije Svjetskog prvenstva u Brazilu, Navas je briljirao u dresu Levantea te je na kraju proglašen i za najboljeg vratara lige, a odmah je reagirao madridski Real koji je platio deset milijuna eura odštete i doveo ga u svoje redove.

Prvu sezonu uglavnom je proveo na klupi kao zamjena za Ikera Casillasa, ali posljednje tri sezone prvi je izbor na vratima i defnitivno jedan od zaslužnih za velike rezultatske madridskog diva.

Upravo on bio je najzaslužniji za fantastičan put Kostarike na Svjetskom prvenstvu u Brazilu gdje je čudesnim obranama vodio svoju reprezentaciju do četvrtfinala.

Embed from Getty Images

Izbornik

Bivši reprezentativac Kostarike sa 75 skupljenih nastupa, Oscar Ramirez, danas sjedi na klupi ove reprezentacije i uspješno vodi Kostariku od 2015. godine kada ju je i preuzeo. Prvotno nije zamišljeno da bude izbornik već je stigao kao prvi asistent Paula Wanchopea, ali samo tjedan dana kasnije Wanchope je sudjelovao u incidentu nakon kojeg je odstupio, a Ramirez promoviran u izbornika.

U reprezentaciji je već ranije radio kao pomoćnik Hernanu Medfordu da bi nakon toga preuzeo Alajuelense kojeg je uspješno vodio od 2010. do 2015. godine te je za to vrijeme zaradio i priznanje za najboljeg kostarikanskog trenera.

Embed from Getty Images

Prognoza

Kostarika je u skupini u kojoj je Brazil apsolutni favorit, ali ostale reprezentacije ravnopravno će se boriti za drugo mjesto. Srbija i Švicarska nisu nepremostivi protivnici, ali to ne znači da će Kostarika biti favorit u dvoboju s njima. Drugo mjesto u skupini čini se dostižnim u takvim uvjetima, no nakon toga slijedio bi dvoboj protiv Meksika ili Njemačke, još jačih protivnika.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!