Nogomet

Senegal - talentirana momčad čiji izbornik inzistira na discipliniranosti i taktici

Sportnet • subota, 26.05.2018.
Senegal - talentirana momčad čiji izbornik inzistira na discipliniranosti i taktici
Foto: EPA

Drugi put u svojoj povijesti, Senegal će igrati na Svjetskom prvenstvu i ne treba sumnjati kako mu motivacije neće nedostajati. Još uvijek se u zemlji osjeća ponos zbog rezultata iz 2002. godine i Senegal će dati sve od sebe da to ponovi.

PIŠE: Jan Šneler

Senegal na dosadašnjim prvenstvima

Iako se čini kao da smo senegalsku nogometnu vrstu više puta gledali na svjetskim smotrama, istina je kako je Senegal samo jednom nastupio na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu. S tog natjecanja Senegal pamtimo po odličnom uspjehu (četvrtfinale), ali i iznenađujućoj pobjedi u prvom kolu. Naime, u uvodnoj utakmici skupine A, Senegal je svladao Francusku (1:0), aktualnog svjetskog i europskog prvaka.

Senegal

Nadimak: Les Lions de la Teranga

FIFA ranking:

Izbornik: Aliou Cissé

Kapetan: Cheikhou Kouyaté

Najviše nastupa: Henri Camara 99 (1999.-2008.)

Najviše golova: Henri Camara 29 (1999.-2008.)

Najbolji nastup: SP 2002. - četvrtfinale

Skupinu su završili kao drugoplasirani, iza Danske, a ispred Francuske i Urugvaja te u osmini finala igrali protiv Švedske. Iako su gubili 1:0, s dva pogotka Henrija Camare, nakon produžetaka došli su do četvrtfinala. Tamo ih je čekala Turska, koja je slavila u produžecima s 1:0. Tu je završio nastup Senegala, međutim na velikoj pozornici mogli smo vidjeti jednu odličnu momčad.

Osim već spomenutog Camare, bili su tu i Papa Bouba Diop, tadašnji kapetan, sadašnji izbornik Aliou Cissé, a svakako najpoznatiji među njima El Hadji Diouf, bio je izabran i u momčad prvenstva. Nakon tog natjecanja, Senegal više nije uspijevao kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo. Bili su blizu 2006., no Togo je bio za dva boda bolji. Iako su u narednim kvalifikacijama bili sve lošiji, u Rusiju su se uspješno kvalificirali i ostvarili drugi nastup na najvećoj svjetskoj sceni.

Put do Rusije

U Rusiju se Senegal relativno lagano kvalificirao. U drugoj rundi afričkih kvalifikacija, Senegal je igrao protiv Madagaskara i u dva susreta slavio s ukupnih 5:2. Treća, ujedno i posljednja runda, donijela je Senegalu skupinu s Burkinom Faso, Zelenortskim Otocima i JAR-om.

Sasvim pristojna skupina u kojoj Senegal nije smio imati većih problema. Krenulo je pobjedom protiv Zelenortskih Otoka, no već u drugom kolu uslijedio je poraz od JAR-a (2:1). Iako bi taj poraz bio velika prijetnja ambicijama Senegala, ono što je uslijedilo tek nekoliko kola kasnije, odredilo je daljnji tijek kvalifikacija.

Na tom susretu, JAR je došao do pobjede zbog gola iz jedanaesterca u prvom poluvremenu. Ponovljena snimka pokazala je kako nema govora o jedanaestercu, Senegal se opravdano žalio, a FIFA donijela povijesnu odluku. Odlučila je kazniti suca Josepha Lampteya doživotnim izbacivanjem iz nogometa, a utakmicu poništila i naredila ponavljanje.

U međuvremenu je Senegal dva puta igrao neriješeno s Burkinom Faso i svladao Zelenortske Otoke. Situacija je dva kola prije kraja (Senegalu ostala dva dvoboja s JAR-om) bila sljedeća. Senegal je imao osam bodova, Zelenortski Otoci i Burkina Faso šest, a JAR četiri. Da FIFA nije naredila ponavljanje susreta, Senegal bi bio posljednji s pet bodova, a JAR prvi sa sedam.

Senegal je slavio protiv JAR-a i osigurao prolazak u Rusiju. Iako u svakom slučaju jedanaesterca nije bilo, svakako je zanimljivo promatrati ovu odluku FIFA-e koja se nikada ranije nije odlučila na išta slično.

Embed from Getty Images

Plusevi

Senegal je možda i najjača afrička momčad na ovom Svjetskom prvenstvu. Često se zna reći za afričke reprezentacije da su taktički podređene europskim protivnicima i nedisciplinirane na travnjaku. Snaga Senegala je u odličnim individualcima, igračima s bogatim europskim iskustvom.

Među njima se ističe njihova najveća zvijezda Sadio Mané, koji igra vrlo važnu ulogu u Liverpoolu. S druge strane, u obrani je standardni stoper Napolija Kalidou Koulibaly koji bi trebao biti najveća snaga Senegala u tom dijelu igre. Ne smiju se zaboraviti niti mladi napadač Monaca, 23-godišnji Keita Baldé, koji je odlične igre pružao u redovima rimskog Lazija.

U veznoj liniji Senegal ima veliku snagu u dvojici destruktivaca, defenzivnih veznih. To su Idrissa Gueye i kapetan Cheikhou Kouyaté. Senegal je dobro pokriven na tim pozicijama i svakako iskustvo igranja u najjačim ligama Europe odlično će nadomjestiti neiskustvo igranja na velikim natjecanjima.

Embed from Getty Images

Minusi

Kao što smo rekli, iskustvom igranja na najvišem nivou u Europi Senegalci će pokušati nadomjestiti nedostatak iskustva na Svjetskim prvenstvima. To je moguće jer riječ je o igračima koji su redoviti u svojim klubovima, međutim ozračje nije isto. Često igrači ne pružaju jednak učinak u klubovima kao u nacionalnoj vrsti.

To će biti najveći problem za Senegal. Svi ovi pojedinci, kvalitetni igrači koje bi svakako i najjače momčadi voljele imati u svojim sastavima, morat će igrati u jednom sustavu potpuno drugačijem od onog u klubovima. S jedne strane to može biti dobro, jer će neki dobiti puno više prostora, no s druge strane, to je velika nepoznanica jer je pitanje kako će se pojedini igrači snaći u tim ulogama.

Turnirsko natjecanja specifično je i posve ga treba odvojiti od ligaškog. Na turniru bilo koje vrste, pogreške se moraju svesti na minimum. Nema uzvrata, nema ponavljanja i iskupljenja, barem u većini slučajeva i to je nešto na što Senegal nije naviknuo. Također, nedavni prijateljski susreti pokazali su brojne manjkavosti u momčadi, pogotovo u realizaciji što je nešto što Senegal mora popraviti ako želi napraviti dobar rezultat.

Prva zvijezda - Sadio Mané

Iako bi neki u ovu kategoriju stavili možda i neke druge senegalske nogometaše, nema nikakve dvojbe - Sadio Mané apsolutna je zvijezda Senegala. Uostalom, njegove igre u Liverpoolu i čvrsto mjesto u prvoj postavi dovoljan su pokazatelj njegovih kvaliteta.

Mané je često u sjeni svojih suigrača. Često se u Liverpoolu ističu Roberto Firmino i Mohamed Salah kao najveće zvijezde momčadi. Nerijetko je Mané okarakteriziran kao onaj najsebičniji, najmanje pouzdan od trojice i to sigurno nije jednostavno prihvatiti. Kritike britanskih medija često znaju prelaziti granicu dobrog ukusa i Mané je to stoički trpio.

Istina je da ponekad Mané izgleda kao "najslabiji" od spomenutog trojca, iako riječ najslabiji možda nije najbolje koristiti u ovom kontekstu. Često solira, nastoji individualnom kvalitetom doći do pogotka ili dobrog poteza i tu zna pretjerati. Ipak, Mané je vrhunski igrač, izrazitih tehničkih predispozicija, brz i ubojit na krilu. Možda se nekima čini kako bi Liverpool bez njega bio jednako dobar, međutim Mané je vrlo važan faktor momčadi Jurgena Kloppa.

Čak i takav, "najslabiji" od trojca, postigao je 10 pogodaka ove sezone u Premierligi i čak devet u Ligi prvaka. Senegalu je Mané zlata vrijedan jer takvog igrača svaka momčad treba. U nacionalnoj vrsti konačno će moći pokazati kako može biti vođa svoje momčadi, igrač koji odlučuje utakmice i nema hipoteke treće opcije u napadu.

S obzirom na njegov karakter i igračku kvalitetu, takva uloga Manéu će sigurno odgovarati. Još ako Liverpool osvoji Ligu prvaka, Mané će u Rusiju stići iznimno motiviran. Motiviran da sa svojom zemljom ponovi uspjeh iz 2002. godine.

Embed from Getty Images

Izbornik

Izbornik Senegala, Aliou Cissé, bio je kapetan one momčadi Senegala iz 2002. godine kada su došli do četvrtfinala Svjetskog prvenstva. Izrazito karizmatičan, vrlo zagriženi i ambiciozni trener čija misija je u potpunosti promijeniti nogomet u Africi. Upravo su uklanjanje nediscipliniranosti i taktičke neodgovornosti, glavni ciljevi njegove trenerske misije.

Cissé uživa veliki ugled u Senegalu i svakako imponira svojim igračima. Vodio je u prijašnjem razdoblju mlađe uzraste senegalske reprezentacije, a od 2015. godine preuzeo je vođenje prve vrste. Ono što svakako oduševljava Senegalce, koji još uvijek s dozom respekta i oduševljenja pričaju o toj generaciji iz 2002., je činjenica kako se Cissé okružio svojim bivšim suigračima.

Drugi pomoćnik je Omar Daf, a trener golmana je Tony Sylva. Obojica su igrala na Svjetskom prvenstvu 2002. godine i to je nešto ne čemu je Cissé inzistirao. Obiteljski pristup, gradnja "kuće" iz nekih novih temelja. Hoće li uspjeti, teško je reći na prvu ruku, međutim uspjeli su se kvalificirati u Rusiju i ako nastave tim putom, koji je Cissé zacrtao, Senegal bi mogao imati prilično organiziranu reprezentaciju u sljedećem razdoblju. Talenta im ionako nikada nije nedostajalo.

Embed from Getty Images

Prognoza

Iako po momčadima možda ne biste to rekli na prvi pogled, skupina u kojoj se nalazi Senegal jedna je od najtežih, odnosno najneizvjesnijih. Uz njih, tu su Poljska, Kolumbija i Japan. Čak i da Japan, zbog promjene izbornika i narušene atmosfere, izbacimo iz konkurencije za prolaz, i dalje su tu Poljska i Kolumbija kao prilično nezgodne reprezentacije.

Dosta toga ovisit će o prvom susretu Senegala i Poljske. Taj bi susret mogao odrediti sudbinu Senegala jer je za njih praktički najvažniji u grupnoj fazi. Pobjedom ne samo što bi Poljskoj otežali daljnji turnir, napunili bi se optimizmom prije susreta protiv Japana, u kojem bi onda mogli osigurati prolaz. Ako svladaju Poljsku, Senegalci bi trebali proći skupinu, no zbog križanja sa skupinom u kojoj su Engleska i Kolumbija, to bi vrlo lako mogao biti njihov domet.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!