Nogomet

Urugvaj - ubojiti napadački tandem, prolazna skupina, dobra obrana i izbornik

Petar Jenjić • ponedjeljak, 28.05.2018.
Urugvaj - ubojiti napadački tandem, prolazna skupina, dobra obrana i izbornik
Foto: EPA

Dvostruki svjetski prvaci Urugvajci dolaze u Rusiju nakon što su kvalifikacije zaključili na drugom mjestu iza Brazila. Predvođeni sjajnim napadačima Edinsonom Cavanijem i Luisom Suarezom pokušat će se još jednom barem približiti uspjehu iz 2010. godine i osvojenom trećem mjestu. Dobrom plasmanu pomaže na papiru nešto lakša grupna faza...

Urugvaj na dosadašnjim prvenstvima

U prvoj polovici 20. stoljeća Urugvaj je bio jedna od najjačih reprezentacija svijeta što je okrunio dvama naslovima svjetskih prvaka. Imao je čast ugostiti prvo Svjetsko prvenstvo 1930. koje je osvojio uz četiri pobjede iz isto toliko odigranih utakmica uz gol razliku 15:3.

Grupnu fazu zaključili su pobjedama 1:0 protiv Perua i 4:0 protiv Rumunjske, da bi ih u polufinalu očekivao dvoboj protiv Jugoslavije gdje su primili i prvi pogodak na natjecanju. S obzirom na to da su postigli šest prošli su u finale gdje ih je čekala Argentina.

Bila je to repriza olimpijskog finala iz 1928. godine iz koje je do pobjede s 4:2 stigao domaćin, nakon što je na poluvremenu gubio s 2:1.

Embed from Getty Images

Već opjevano Svjetsko prvenstvo 1950. godine donijelo je još jednu titulu Urugvajcima koji su na Maracani potpuno šokirali Brazilce i nakon preokreta stigli do pobjede 2:1. I danas se spomenuta utakmica naziva "Maracanazo".

Urugvaj

Nadimak: La Celeste, Los Charrúas, La Garra Charrúa

FIFA ranking: 17.

Izbornik: Óscar Tabárez

Kapetan: Diego Godín

Najviše nastupa: Maxi Pereira 125 (2005. - )

Najviše golova: Luis Suarez 50 (2007. - )

Najbolji nastup: svjetski prvaci 1930. i 1950. godine

Nakon što su u Meksiku 20 godina kasnije zaključili nastup na četvrtom mjestu, dugo je trebalo Urugvajcima za povratak na veliku scenu. Dogodilo se to u Južnoafričkoj Republici gdje su ponovno osvojili "drvenu" medalju.

Grupnu fazu zaključili su pobjedama protiv domaćina i Meksika te remijem s Francuskom. Nakon što su s 2:1 u osmini finala bili bolji od Južne Koreje, Urugvajci su bili na rubu eliminacije u četvrtfinalu i utakmici protiv Gane. Luis Suarez u posljednjoj je minuti produžetka rukom namjerno zaustavio siguran pogodak, a afrička momčad dobila najstrožu kaznu koju nije uspjela realizirati.

S ukupnih 4:2 prošli su u polufinale gdje su u vrlo zanimljivoj utakmici poraženi od Nizozemske s 3:2. Istim rezultatom izgubili su i utakmicu za treće mjesto protiv Njemačke.

Put do Rusije

Južnoameričke kvalifikacije, u konkurenciji deset reprezentacija, prošli su bez većih problema, odmah iza Brazila na drugom mjestu.

U 18 odigranih utakmica upisali su devet pobjeda, četiri remija i pet poraza uz gol razliku 32:20, a predvodio ih je raspoloženi Edinson Cavani koji je postigao deset pogodaka.

Četiri od pet spomenutih poraza stigli su od reprezentacija koje su se uspjele plasirati na Prvenstvu u Rusiju, Urugvaj je pobjeđivao u utakmicama u kojima je bio izraziti favorit, ne gubeći bodove u dvobojima koje je "morao" dobiti. Ipak, na ponos im ne mogu služiti čak tri uzastopna poraza, 3-1 od Čilea, 4:1 protiv Brazila kod kuće i 2:1 kod Perua.

Plusevi

Oscar Tabarez vodit će Urugvaj na četvrtom Svjetskom prvenstvu kao izbornik, dobro poznaje igrače i igrači dobro poznaju njega.

U sastavu je neprikosnoveni napadački dvojac Luis Suarez i Edinson Cavani koji je kombinirano postigao 92 pogotka za reprezentaciju, dok od mladih nada treba izdvojiti Gastona Pereiru i Rodriga Betancura, 20-godišnjeg člana talijanskog Juventusa. Spomenuti igrači donijeli su puno više izbora i slatke brige urugvajskom izborniku.

Obranu čini dvojac Atletico Madrida Jose Gimenez i kapetan Diego Godin uz veterana i rekordera po broju nastupa Maxija Pereiru. Solidnu zadnju liniju i odličan napad još će trebati spojiti i dobro uigrati s veznim redom, dio momčadi koji treba pomoći Cavaniju i Suarezu u punjenju protivničkih mreža.

Embed from Getty Images

Minusi

Iako ne sumnjamo kako će Urugvaj odigrati jako dobro grupnu fazu, u osmini finala mogli bi naletjeti na vrlo opasnu reprezentaciju; Portugal, Španjolska ili manje vjerojatno Iran ili Maroko bit će jako težak zadatak za ulazak među osam najboljih.

Problem psihološke prirode može stvoriti i izbornikovo zdravstveno stanje. Oscaru Tabarezu još je 2016. godine dijagnosticiran Guillain-Barreov sindrom, autoimuna bolest koja pogađa periferni živčani sustav. Zbog toga izbornik Urugvaja često mora nositi pomagala, a kako je i sam rekao, postoje dani kada niti ne može hodati.

Prva zvijezda - Edinson Cavani

Jako težak izbor ipak je pao na napadača PSG-a koji je još jednu briljantnu sezonu zaključio s 40 postignutih pogodaka u 48 odigranih utakmica. Parižani su sezonu zaključili s osvojenom trostrukom krunom, naslovom prvaka Francuski te trofejima u Kupu i Liga kupu.

Još od dolaska u Ligue 1 2013. godine Cavani je jedan od najdominantnijih napadača, neprikosnoveni strijelac kojem jako malo treba za postizanje pogotka.

Prvi veliki trofej u karijeri osvojio je s urugvajskim Danubiom kada je s nepunih 20 godina postao nacionalni prvak. Prvi inozemni angažman stigao je u Palermu u kojem je proveo tri sezone, nakon čega je preselio u puno jači klub iste lige, Napoli.

Nakon tri sezone u Napulju, gdje je osvojio jedan nacionalni Kup, preselio je u redove PSG-a u transferu vrijednom oko 64 milijuna eura. Čak 16 trofeja osvojio je od dolaska u Pariz, ali ostajući bez značajnijeg iskoraka u europskim natjecanjima.

U reprezentativnom dresu prvi pogodak upisao je početkom 2008. godine u prijateljskoj utakmici protiv Kolumbije koja je završila rezultatom 2:2. Do sada je postigao ukupno 42 gola što ga smješta na drugo mjesto vječne ljestvice, odmah iza Luisa Suareza.

Embed from Getty Images

Izbornik - Oscar Tabarez

Oscar Tabarez veliko je trenersko ime i jedna od najvećih ikona urugvajskog nogometa. Prvi značajniji uspjeh ostvario je s Atletico Penarolom još 1987. godine s kojim je osvojio Copu Libertadores i bio finalist Interkontinentalnog kupa kada je bolji bio Porto.

Prvi dolazak na klupu urguvajske reprezentacije stigao je 1988. godine, a dvije godine kasnije Tabarez je odveo svoju momčad na Svjetsko prvenstvo. Nakon remija sa Španjolcima, poraza od Belgije i pobjede protiv Južne Koreje, u osmini finala bolja je bila Italija. Po završetku natjecanja Tabarez je napustio klupu.

Nakon osvajanja prvenstva Argentine 1992. godine s Boca Juniorsima, urugvajski strateg nije imao previše uspjeha u narednim godinama, a ponovni poziv na mjesto izbornika matične zemlje dobio je 2006. godine nakon što se Urugvaj nije uspio plasirati na tri uzastopna Prvenstva.

Veliki uspjeh u Južnoafričkoj Republici ostvarili su Urugvajci koji su nakon 40 godina uspjeli doći do četvrtog mjesta. Samo godinu dana kasnije ostvario je, mogli bismo reći, još veći uspjeh, donijevši Urugvaju prvu titulu na Copa Americi još od 1995. godine.

Nakon neuvjerljive grupne faze u kojoj su upisali tek jednu pobjedu uz dva remija, u četvrtfinalu su nakon boljeg izvođenja penala svladali Argentinu s 5:4. Do kraja natjecanja nisu primili nijedan pogodak, s 2:0 svladali su Peru, a zatim u finalu s 3:0 bili bolji od Paragvaja. Tabarez je nakon toga drugu uzastopnu godinu proglašen najboljim trenerom Južne Amerike.

Igračka karijera trajala mu je 12 godina bez prevelikih uspjeha i trofeja. Igrao je za dva argentinska, dva meksička, kao i dva urugvajska kluba gdje je i okončao karijeru u 32 godini, u klubu Bella Vista, gdje je imao i prvi trenerski angažman.

Embed from Getty Images

Prognoza

Da su mogli birati Urugvajci bi teško mogli izabrati bolju skupinu. Prvenstvo otvaraju 15. lipnja protiv Egipta kojem bi eventualan izostanak Mohameda Salaha bio veliki udarac za ambicije u prolazak u osminu finala.

Nakon toga slijedi utakmica protiv Saudijske Arabije, a grupu će zaključiti protiv domaćina Rusije. Ako bude na razini koja se od njega očekuje, Urugvaj bi trebao pobijediti u sve tri utakmice i tako u osminu finala proći s devet bodova, gdje bi igrali protiv drugoplasiranog iz skupine Portugal, Španjolska, Maroko i Iran.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis28.05.2018. u 20:55
    petre, a tko je tada vodio porto protiv oscara? naš tomislav ivić, vrijedi spomenuti u tekstu.
    cameosis