Nogomet

Nigerija - Gernot Rohr mora riješiti problem s vratarima i stoperima, napadački potencijal nije upitan

Branimir Korać • utorak, 29.05.2018.
Nigerija - Gernot Rohr mora riješiti problem s vratarima i stoperima, napadački potencijal nije upitan
Foto: EPA

Nigerija je prva afrička reprezentacija koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. U Rusiji će krenuti susretom protiv Hrvatske koji će usmjeriti njezinu sudbinu na ovom natjecanju...

Nigerija na dosadašnjim prvenstvima

Nigeriji je ovo šesti nastup na svjetskim prvenstvima, a svi dosadašnji nastupi završavali su najkasnije u osmini finala. Uoči svih velikih natjecanja Nigerija je okarakterizirana kao vrlo opasna i nepredvidljiva reprezentacija što je pokazivala i na SP-ima.

Nigerija

Nadimak: Super Eagles

FIFA ranking: 47. mjesto

Izbornik: Gernot Rohr

Kapetan: John Obi Mikel

Najviše nastupa: Vincent Enyeama 101 (2002.-2015.)

Najviše golova: Rashidi Yekini 37 (1984.-1998.)

Najbolji nastup: SP 1994., 1998., 2014. - osmina finala

Debitirala je 1994. godine na Svjetskom prvenstvu u SAD-u, a prvu utakmicu u povijesti na svjetskim prvenstvima odradila je protiv Bugarske i slavila 3:0 golovima Yekinija, Amokachija i Amunikea. Nakon toga uslijedio je poraz od Argentine 2:1 uz jedan gol Siasie da bi nakon toga svladala Grčku 2:0 golovima Finidija i Amokachija te tako izborila prolaz u osminu finala s prvog mjesta, a tamo ju je čekala Italija. Nigerija je golom Amunikea vodila do 88. minute, a onda Roberto Baggio zabija za produžetak te tamo i za pobjedu 2:1.

Četiri godine kasnije u Francuskoj isti ishod. Krenula je sjajno, u prvom kolu svladala je Španjolsku 3:2 golovima Adepojua i Oliseha da bi nakon toga pogotkom Ikpebe pala i Bugarska te je Nigerija uoči zadnjeg kola osigurala prolaz. Tamo je igrala protiv Paragvaja i izgubila 3:1 unatoč golu Orume, no bez obzira na taj poraz, s prvog mjesta je otišla u osminu finala. U prvom susretu nokaut faze protiv Danske upisan je ružan poraz 4:1, a jedini pogodak za Nigeriju postigao je Babangida.

U Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine Nigerija je upala u vrlo tešku skupinu i nije uspjela izboriti prolaz. Završila je nastup u grupi uz samo jedan osvojen bod. Krenula je porazom od Argentine 1:0 nakon čega ju je svladala i Švedska s 2:1, a pogodak za Nigeriju postigao je Julius Aghahowa. U zadnjem kolu remizirala je s Engleskom bez pogodaka.

Još veće razočaranje stiglo je 2010. godine na SP-u u Južnoj Africi, skupina je bila prolazna, ali Nigerija nije bila na očekivanoj razini na svom kontinentu. Još jednom je startala protiv Argentine i ponovno je upisala poraz 1:0. Slijedio je susret s Grcima gdje je Nigerija trebala i očekivala pobjedu, povela je golom Uchea, ali s igračem manje od 33. minute upisala je poraz 2:1. U zadnjem kolu remizirala je s Južnom Korejom 2:2, a strijelci za oproštaj bili su Uche i Yakubu.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu tradicija je nastavljena i ponovno je bila u skupini s Argentinom, no ovaj put nije s njom otvorila Prvenstvo već s Iranom i odigrala bez pogodaka. Ključna pobjeda ostvarena je protiv BiH i to 1:0, a strijelac je bio Odemwingie. U posljednjem kolu Argentina je nastavila tradiciju pobjeda i slavila 3:2, a oba gola za Nigeriju zabio je Musa. U osmini finala igrala je protiv Francuske i izgubila 2:0 iako je bilo 0:0 sve do 80. minute.

Put do Rusije

Nigerija se uključila u drugom krugu Afričkih kvalifikacija gdje je bila bolja od Svazilanda kroz dvije utakmice. U prvom susretu je razočarala i odigrala samo 0:0 da bi u uzvratu na svom travnjaku slavila s 2:0 golovima Mosesa Simona i Efea Ambrosea.

U drugoj fazi kvalifikacija Nigerija je završila kao prvoplasirana u skupini C i lakoćom prošla na Svjetsko prvenstvu. Krenula je s tri pobjede protiv Zambije, Alžira i Kameruna da bi prvi susret bez pobjede odigrala protiv Kameruna u gostima gdje je remizirala 1:1. Pobjedom protiv Zambije 1:0 i matematički je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu.

U zadnjem kolu grupne faze Nigerija je remizirala u Alžiru 1:1, ali susret je naknadno registriran 3:0 za Alžir jer je Shehu Abdullahi nastupio, a imao je kartone i trebao je pauzirati.

Embed from Getty Images

Plusevi

Nigerija ima vrlo zanimljivu i potentnu reprezentaciju s puno napadačkog potencijala. Iheanacho, Iwobi, Moses, Ndidi i ostali već sada su na cijeni i jasno je da će Nigerija biti vrlo neugodan protivnik. Dosta su brzi u tranziciji prema naprijed, odlični su tehničari i sjajno se snalaze na otvorenom prostoru.

U afričkim kvalifikacijama igrali su izuzetno dobro i da nije bilo te kazne na kraju kvalifikacija, završili bi ih bez poraza. No ionako su završili na uvjerljivom prvom mjestu. Osim toga odigrali su i odličnu pripremnu utakmicu s Argentinom u kojoj su gubili 2:0 pa slavili 4:2 i tako pokazali kako se ne smiju podcijeniti.

Embed from Getty Images

Minusi

Najveće probleme nigerijski izbornik ima s vratarima. Nakon povlačenja Vincenta Enyeame, između vratnica stao je Carl Ikeme koji je trebao biti njegov nasljednik, ali prošle godine dijagnosticirana mu je leukemija i Nigerija je ostala bez prvog izbora na golu. Niti sam izbornik Rohr nije siguran kome će pružiti povjerenje, pokazuje to i lutanje u posljednjim utakmicama, no u svakom slučaju, ova pozicija u ovom trenutku je rak rana ove reprezentacije.

Niti središnjica obrane baš nije svjetske klase, redom su to igrači koji nemaju puno velikih utakmica u nogama. Vezna linija odradit će svoje defenzivne zadaće, ali treba vidjeti kako će se Nigerija snaći u dvobojima s momčadima koje mogu stvoriti snažniji pritisak.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

John Obi Mikel, Kelechi Iheanacho, Alex Iwobi, Victor Moses, redom su velika imena, no Wilfred Ndidi je trenutno najcjenjeniji nigerijski igrač. Ovaj mladi veznjak došao je u Leicester iz Genka kako bi nadomjestio rupu nastalu odlaskom N'Goloa Kantea u Chelsea i napravio je to vrlo dobro.

S tek 21 godinom igra vrlo zrelo, rijetko griješi, u dvoboju je čvrst i pravi je motor reprezentacije. Kada se izgubi formacija i Nigerijci se previše otvore, Ndidi je taj koji je zadužen za zaustavljanje protivnika.

U reprezentaciji je dvije godine, pozvao ga je Sunday Oliseh i odmah mu pružio priliku u prijateljskim dvobojima protiv Konga i Kameruna. U ovim kvalifikacijama bio je standardan član prvih 11 te će biti jedan od glavnih nigerijskih aduta i u Rusiji.

Iako je ljetos došao iz Genka u Leicester, već sada postoje veći klubovi koji su zainteresirani za njegovo dovođenje. Teško je za očekivati da će ga Leicester tako brzo pustiti, a ako i poklekne, zainteresirani kupac morat će iskrcati ogromnu svotu.

Problem bi se mogao javiti ako Ndidi ne uspije uhvatiti pravu formu, sezonu je završio ozlijeđen, sada se oporavio, ali zadnja tri kola nije igrao, niti trenirao i zbog toga će mu trebati vremena da ponovno uhvati ritam.

Embed from Getty Images

Izbornik

Iskusni Nijemac Gernot Rohr ima dosta izborničkog iskustva, ali vođenje Nigerije ipak mu je vrhunac reprezentativne karijere. Nakon odlaska iz Nantesa 2009. godine, sjeo je na izborničku klubu Gabona i do danas ostao je raditi u Africi.

Vodio je dvije sezone Gabon pa dvije sezone Niger i onda je sjedio kraće vrijeme na klupi Burkine Faso, prije nego je 2016. godine preuzeo Nigeriju.

U klupskoj karijeri najznačajniji rezultat ostvario je s Bordeauxom s kojim je igrao u finalu Kupa Uefe i izgubio od Bayerna. Kasnije je radio kao sportski direktor Eintrachta iz Frankfurta i nije imao značajnijih angažmana.

S Nigerijom je dobro krenuo, odveo ju je na Svjetsko prvenstvo i to u najkraćem roku. Nigerijci su bili prva afrička reprezentacija koja je osigurala plasman u Rusiju.

Embed from Getty Images

Prognoza

Teško je nešto prognozirati kada su u pitanju afričke reprezentacije. Nigerija ima kvalitetan roster, međutim defenziva joj je nešto lošija i treba vidjeti kako će riješiti problem stoperskih pozicija i vratara gdje je najtanja. Puno će ovisiti kako će odigrati u prvom kolu protiv Hrvatske, pozitivan rezultat mogao bi je odvesti u nokaut fazu, ali ako ne pobijedi, realno je da će zapeti u skupini.

Uspoređujući Nigeriju s Hrvatskom i Argentinom, jasno je da je u podređenoj poziciji, a nadamo se da će tako biti na kraju i na travnjaku.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!