Nogomet

Grad s granice Europe i Azije ugošćuje četiri utakmice grupne faze

Mihaela Bradovski • četvrtak, 31.05.2018.
Grad s granice Europe i Azije ugošćuje četiri utakmice grupne faze

Kroz povijest, a i danas Jekaterinburg je uvijek bio važan grad za Moskvu i tamošnje vladare. Grad na granici Europe i Azije bit će domaćin četiri susreta grupne faze...

Jekaterinburg je četvrti po veličini ruski grad s oko milijun i pol stanovnika, vrlo bogate povijesti i važne uloge kako nekada, tako i danas. Smješten je na granici između Europe i Azije, s istočne (azijske) strane Urala.

Ekaterinburg Arena

Kapacitet: 35.696

Godina dovršetka izgradnje (renovacije): 2017.

Utakmice:

15. lipnja Egipat - Urugvaj
21. lipnja Francuska - Peru
24. lipnja Japan - Senegal
27. lipnja Meksiko - Švedska

Grad je postao 18. studenog 1723. godine kada je i dobio naziv Jekaterinburg po supruzi ruskog cara Petra Velikog te je ubrzano rastao. Kako se nalazi na području bogatom rudama, postao je i jedan od prvih ruskih industrijskih gradova te središte metalurške industrije.

Kako je grad bio okružen visokim zidinama, bio je ujedno i trgovačko središte, ali i utvrda na granici između Europe i Azije. Nakon što je sibirska ruta puštena u promet, Jekaterinburg je dobio još više na značaju.

Nakon Oktobarske revolucije, car Nikola II i njegova obitelj prebačeni su u Jekaterinburg u kućni pritvor, tamo su ih držali sve do 17. srpnja kada je cijela obitelj pogubljena. Ubijeni su po nalogu boljševika koji su dobili informaciju kako Čehoslovaci dolaze osloboditi carsku obitelj što se nije tada dogodilo već su njihove trupe u grad ušle tjedan dana kasnije.

Embed from Getty Images

Godinu dana kasnije Crvena armija vratila je grad u svoje ruke, a 1924. godine Jekaterinburg je preimenovan u Sverdlovsk prema ruskom boljševiku Jakovu Sverdlovu.

Nakon što je Josif Staljin došao na vlast, Sverdlovsk je postao glavni ruski industrijski grad i samo u to vrijeme sve tvornice su potpuno proširene i obnovljene, a grad se utrostručio po broju stanovnika i površini te bi najbrže rastući sovjetski grad.

1991. godine nakon neuspješnog Kolovoškog puča, Sverdlovsk, u kojem je Boris Jeljcin uživao veliku popularnost, proglašen je za drugo administrativno središte nakon Moskve, a grad je od 4. rujna 1991. godine vratio ime Jekaterinburg. Inače, u Drugom svjetskom ratu Jekaterinburg nije bio na meti njemačkih trupa iz jednostavnog razloga što je prilično daleko, od Moskve je udaljen 1700 kilometara.

Embed from Getty Images

Ovo područje obilježavaju i veliki klimatski ekstremi pa je tako ljeti temperatura iznad 35 stupnjeva uobičajena dok je zimi najniža zabilježena od čak minus 47 stupnjeva. 70-ak centimetara snijega zimi nije ništa neobično.

Grad je u međuvremenu postao i turističko središte pa je tako 2015. godine bio peti ruski grad po broju posjete turista, odmah iza Moskve, St. Peterburga, Novosibirska i Vladivostoka.

Nakon Moskve i St. Peterburga Jekaterinburg je najveće prometno čvorište Rusije, kroz njega prolazi šest autoputeva, sedam glavnih željezničkih linija te posjeduje veliku međunarodnu zračnu luku.

Po javnom prijevozu ne razlikuje se od ostalih velikih ruskih gradova jer tu prometuju autobusi, tramvaji, trolejbusi, metro, taksiji... Metro prometuje u dužini od 13 kilometara i devet stanica te je posljednji metro koji je otvoren u vrijeme Sovjetskog saveza.

Embed from Getty Images

Tramvajskih linija je 30, a njima prometuje čak 459 tramvaja na ukupno 185 kilometara pruge. Na 93 autobusne linije prometuje više od 530 autobusa te na 19 trolejbuskih linija čak 250 trolejbusa.

Kroz zračnu lugu Kolcovo godišnje prođe preko pet i pol milijuna putnika, a osim linija prema svim većim ruskim gradovima, prometuju i linije prema Astani, Kišinjevu, Antalyji, Biškeku, Dubaiju, Barceloni, Burgasu, Pragu, Solunu, Helsinkiju, Heraklionu, Larnaci, Podgorici, Parizu, Rimu, Tel Avivu, Riminiju, Bologni, Rodosu.

Jekaterinburg Arena

Središnji stadion u Jekaterinburgu izgrađen je još 1957. godine, ali je za potrebe odigravanja utakmica Svjetskog prvenstva renoviran u dva navrata. Kapacitet mu je podignut na 35 tisuća gledatelja, a nakon SP-a bit će spušten na 23 tisuće.

Rekonstrukcija stadiona dovela je do potpune modernizacije, stari, socijalistički stadion pretvoren je u prekrasno zdanje dostojno odigravanju utakmica Svjetskog prvenstva.

Na ovom stadionu bit će odigrane četiri utakmice grupne faze, bio je u igri i za odigravanje susreta četvrtfinala i osmine finala, ali kapacitet od "svega" 35 tisuća gledatelja na kraju je predstavljao prepreku. Postojala je opcija kako bi se stadion preuredio i dogradio s dodatnih pet tisuća mjesta, međutim od toga se odustalo i Jekaterinburg će se zadovoljiti s četiri susreta.

Nakon Svjetskog prvenstva na ovom stadionu nastavit će s nastupanjem lokalni Ural, inače član najvišeg ranga ruskog nogometa.

Embed from Getty Images

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu01.06.2018. u 06:58
    Evo, meni je sjelo na prvu :)! Cestitke, I samo nastavite kao i do sada!
    vjesu
  • Bogomdani31.05.2018. u 22:58
    Super tekst!
    Bogomdani