Nogomet

Azijski tigar u neugodnoj skupini: Južna Koreja će teško do pozitivnog rezultata u Rusiji

Jan Šneler • nedjelja, 03.06.2018.
Azijski tigar u neugodnoj skupini: Južna Koreja će teško do pozitivnog rezultata u Rusiji
Foto: EPA

Nakon teških kvalifikacija, koje su jedva završile pozitivno za Južnu Koreju, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, azijsku momčad čeka još jedan težak zadatak. Proći skupinu u kojoj su Njemačka, Meksiko i Švedska, neće biti nimalo lak zadatak...

Južna Koreja na dosadašnjim prvenstvima

Najbolji nastup Južne Koreje na Svjetskim prvenstvima dogodio se 2002. godine kada su uostalom, uz Japan, bili i domaćini svjetske smotre. Puno se kontroverzi veže uz to natjecanje i nastup domaćina, međutim azijska momčad je došla na korak do brončane medalje.

Južna Koreja je grupnu fazu završila na prvom mjestu ispred SAD-a, Portugala i Poljske. Ne pretjerano atraktivno, Korejci su postigli četiri pogotka i osvojili sedam bodova. U nokaut fazi, ždrijeb nije mogao biti teži. Osmina finala donijela je Italiju, četvrtfinale Španjolsku i konačno polufinale Njemačku. Posebno je važna utakmica protiv Italije, za koju mnogi i danas tvrde da je sudački dirigirana.

Sudac utakmice bio je Ekvadorac Byron Moreno, a njegove su odluke bile kontroverzne. Moreno je počeo svoju "predstavu" sumnjivim kaznenim udarcem za Južnu Koreju, kojeg je obranio Gianluigi Buffon, da bi u 103. minuti produžetka isključio Francesca Tottija i poništio pogodak Damianu Tommasiju zbog navodnog zaleđa.

Epilog je bio pogodak Ahn Jung-Hwana u 117. minuti (tada se još igralo po pravilu zlatnog gola) s kojim je Južna Koreja prošla dalje. Je li Moreno bio potplaćen ili jednostavno nesposoban, vjerojatno nikada nećemo saznati, ali da je bio sasvim čist, teško je za vjerovati. Dokazao je to godinama kasnije, kada je u New Yorku uhićen s nekoliko kilograma heroina, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu, a imao je show i u ekvadorskom prvenstvu.

Što se tiče Južne Koreje, nakon Italije, protiv Španjolske su prošli na jedanaesterce, a od Njemačke u polufinalu izgubili s 1:0. U najvažnijem susretu, za treće mjesto, bolja je bila Turska rezultatom 3:2. Nakon tog natjecanja, kao uostalom i prije, Južna Koreja nije postizala veće rezultate. Dva puta su ispali u skupini, a 2010. u osmini finala od Urugvaja (2:1).

Put do Rusije

Azijske kvalifikacije često su vrlo predvidljive. S obzirom na to da Azija daje četiri predstavnika direktno na Svjetsko prvenstvo, dok se još jedan bori u interkontinentalnim kvalifikacijama s predstavnikom Sjeverne Amerike, jasno je kako najjače reprezentacije rijetko imaju probleme.

U drugom krugu kvalifikacija, Južna Koreja bila je u skupini G s Libanonom, Kuvajtom, Mianmarom i Laosom. Koliko su te reprezentacije slabe govori podatak da Južna Koreja nije primila niti jedan pogodak. Svih osam utakmica, Korejci su odradili na visini zadatka i s gol razlikom 27:0 prošli u treći krug. Tamo je zadatak bio nešto teži, no ni približno nemoguć. Na prvi pogled skupina A s Iranom, Sirijom, Uzbekistanom, Kinom i Katarom, činila se kao idealnom.

Ipak, Južna Koreja se mučila. Vodila je protiv Kine 3:0 pa spašavala pobjedu, gubila od Katara 1:2, igrala neriješeno sa Sirijom i jedva svladala Uzbekistan. Kad se tome pribroji i poraz od Irana, početak nije bio idealan. Nakon šest od deset kola, Južna Koreja bila je na drugom mjestu s 10 bodova, a za vrat su puhali Uzbekistan s devet i Sirija s osam bodova. Bilo je jasno kako prava na pogrešku više nemaju, jer bi svaki poraz ili gubitak bodova mogao biti teško nadoknadiv.

Ipak, gubitak bodova se dogodio, slabe igre ponavljale u kontinuitetu i u posljednjem kolu Južna Koreja morala je strepiti za prolazak dalje. Na gostovanju kod Uzbekistana, remi bi im odgovarao ako Sirija ne bi pobijedila mirni Iran koji je bio sigurno prvi. Sirija je povela protiv Irana, koji je na kraju ipak uspio preokrenuti. Južna Koreja je pak odigrala neriješenih 0:0 protiv Uzbekistana i s dva boda ispred Sirije i Uzbekistana prošla u Rusiju.

Embed from Getty Images

Plusevi

Osim očiglednog, najboljeg igrača, Son Heung-mina, Južna Koreja ima kapetana momčadi Ki Sung-yuenga, donedavnog veznjaka Swansea Cityja. Njegovo iskustvo igranja u redovima škotskog Celtica i Premierligi bit će od vitalnog značaja za veznu liniju koja bi u pravilu trebala biti najjači dio momčadi.

U veznoj liniji su i Lee Chung-yong iz Crystal Palacea, koji ipak nije previše igrao ove sezone te Koo Ja-cheol koji igra u Augsburgu. S te strane, vezna linija Južne Koreje ne izgleda loše. Također, ne treba zaboraviti niti na mladog napadača Red Bull Salzburga, Hwang Hee-Chana koji bi mogao biti odličan dodatak napadu uz Sona.

Embed from Getty Images

Minusi

Obrana je svakako najveći problem Južne Koreje. Bolje rečeno, Korejci bi mogli imati velikih problema sa svim reprezentacijama u skupini koje su fizički jače, snažnije u skoku i pokretljivije. Izbornik Južne Koreje možda gaji napadački nogomet, ali u Rusiji bi njegova reprezentacija morala najviše pažnje pridavati obrambenim zadaćama.

S jedne strane, defenzivna igra protiv Njemačke ili Meksika puno je bolja opcija od otvorene igre gdje bi protivnicima otvarali puno više prilika za postizanje pogodaka. Ipak, s druge strane, postoji opasnost da Son bude izoliran u vrhu napada i tako potpuno bezopasan.

Vrlo težak posao očekuje izbornika koji će morati pomiriti vrlo velike razlike u kvaliteti svojih linija. Posebna opasnost prijetit će i kod prekida gdje su Nijemci izuzetno jaki i često dolaze s velikim brojem igrača prema naprijed. Obrana će biti na velikom testu u Rusiji, a s obzirom na to da će im morati pomagati svi igrači, postoji opasnost da time potpuno zanemare napadačke akcije.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda - Son Heung-min

Jedan od najboljih igrača Tottenhama, Son Heung-min bit će i najveća uzdanica Južne Koreje u Rusiji. Nakon uvodne sezone u Premierligi, Son je prošle eksplodirao i s pravom zaradio dvije nagrade za najboljeg igrača mjeseca (rujan 2016. i travanj 2017.). Prošle sezone, Son je pokazao kako na njega mogu računati u Tottenhamu, a ove je to dodatno potvrdio.

Son je igrač iznimne brzine, vješt s loptom i odličan napadač. Iako je u Tottenhamu u sjeni prve violine napada, Harryja Kanea, Son je uspio završiti sezonu s 12 pogodaka u prvenstvu te 18 u svim natjecanjima. Igrača sličnog kalibra, Južna Koreja ne posjeduje te je Son apsolutno vitalan faktor momčadi.

Pokazao je to u nedavnoj prijateljskoj utakmici protiv Hondurasa gdje je postigao prvi pogodak (Južna Koreja slavila s 2:0). Jasno je kako bez Sona, Južna Koreja nije ista momčad. Ne samo što donosi ekstra kvalitetu u napadu, nego Son svojim kretanjima i opterećenjem na braniče, otvara prostor suigračima te time čini svoju reprezentaciju još opasnijom.

Igrač poput Sona, u sustavu koji je pun kvalitetnih igrača, kao što je Tottenham, dolazi do izražaja i ima priliku pokazati kvalitetu. U Južnoj Koreji, kvaliteta momčadi je daleko ispod one na koju je Son navikao u klubu. S te strane, bit će iznimno važno da izbornik pronađe pravu poziciju Sonu i tako iskoristi maksimum njegovih sposobnosti.

Njegova fizička sprema i brzina svakako su mu adut i u defenzivnijoj varijanti gdje bi Son mogao kao usamljeni napadač iz polukontri i kontri napraviti nered u protivničkoj obrani. S druge strane, postava u kojoj bi bio uz još jednog napadača, bila bi možda i najidealnija jer bi dobio partnera s kojim bi mogao otvarati prostor i koristiti svoje asistentske sposobnosti.

Embed from Getty Images

Izbornik

Iako je izbornik Južne Koreje, Shin Tae-yong, prilično nepoznat u europskim okvirima, u Aziji je ostvario solidnu karijeru. Najveći uspjeh ostvario je 2010. godine kada je s južnokorejskim klubom Seongnan Ilhwa Chunmom, u kojem je proveo i igračku karijeru, osvojio azijsku Ligu prvaka.

Što se tiče reprezentacije, dugo vremena je u Savezu. Bio je pomoćnik bivšem izborniku, Uliju Stielikeu, vodio je kraće vrijeme i mlade U-20 i U-23 selekcije, a od lipnja prošle godine samostalno vodi A-vrstu. Nakon loših rezultata u kvalifikacijama, preuzeo je Južnu Koreju i s dva remija osigurao prolazak u Rusiju.

Izbornik Južne Koreje bio je solidan igrač, čak i odličan za južnokorejske prilike i s obzirom na iskustvo pomoćnika u vođenju ovog sastava, nepoznanica nema. S te strane, Južna Koreja ne može imati boljeg izbornika jer je Shin upoznat sa stanjem u momčadi. S druge strane, sve loše što je bilo pod njemačkim trenerom Stielikeom, dijelom je odgovornost i njegovog pomoćnika. Ipak, ono što ide u prilog sadašnjem izborniku je činjenica da nema imperativ rezultata jer je skupina na Svjetskom prvenstvu iznimno teška.

Embed from Getty Images

Prognoza

Skupina u kojoj se nalazi Južna Koreja izuzetno je teška, za njih nepremostiva. Osim aktualnog svjetskog prvaka, Njemačke, tu su Meksiko i Švedska. Prva utakmica protiv Švedske pokazat će u kojoj mjeri je Južna Koreja spremna za ovo natjecanje. Objektivno, teško će izvući pozitivan ishod protiv Švedske, koja se ionako smatra slabijom od Meksika i Njemačke.

Južna Koreja se doslovno provukla kroz kvalifikacije i teško je očekivati da mogu proći skupinu. Iako je na velikim natjecanjima sve moguće, realnost je takva da bi prolazak skupine Južne Koreje bilo smatrano velikim iznenađenjem. Slučaj u kojem bi Južna Koreja ispala s tri poraza puno je izgledniji.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!