Nogomet

SP1990.: Schillaci, Milla i Goycochea igrači su o kojima se pričalo

Branimir Korać • ponedjeljak, 04.06.2018.
SP1990.: Schillaci, Milla i Goycochea igrači su o kojima se pričalo

14. Svjetsko prvenstvo organizirala je Italija. Ovo Prvenstvo, održano 1990. godine, ostaje zapamćeno kao Prvenstvo s dosad najslabijom kvalitetom nogometa. Argentina je kao finalist postala prva reprezentacija koja u završnom susretu nije postigla pogodak i finale je završila s devetoricom igrača.

Talijani su ozbiljno prionuli poslu i pokušali napraviti najspektakularnije SP dotad. Stadioni su potpuno renovirani, a u Torinu i Bariju sagrađeni su potpuno novi. Organizacija Prvenstva bila je bez premca, ali kvaliteta igre nije to popratila. Tri imena obilježit će ovo Prvenstvo. Roger Milla, kamerunski veteran koji je došao iz mirovine kako bi pomogao svojoj reprezentaciji, Toto Schillaci, do tada ne toliko poznati napadač bio je prvi strijelac turnira i talijanski junak te Sergio Goycochea, pričuvni vratar argentinske reprezentacije koji je briljirao na cijelom Prvenstvu.

Talijani su bili smješteni u skupini A i susrete igrali na Olimpijskom stadionu u Rimu. Na samom otvaranju dosta su se mučili s Austrijom koju su svladali pogotkom Schillacija u 78. minuti, četiri minute nakon što je zamijenio Carnevalea. Niti u drugom susretu domaćin nije briljirao, ali ponovno je minimalno slavio i to protiv SAD-a. U posljednjem susretu u skupini odlučivali su o prvom mjestu sa Čehoslovacima i slavili bez većih problema 2:0. Austrija i SAD ostali su bez osmine finala.

Salvatore Toto Schillaci

Salvatore Toto Schillaci rođen je 1964. godine u Palermu gdje je i započeo nogometnu karijeru. Da je netko prije SP-a u Italiji rekao kako će Toto biti prvi strijelac Prvenstva, vjerojatno bi ga spremali u psihičku ustanovu. Međutim, ovaj snalažljivi napadač postigao je šest pogodaka i predvodio strijelce Prvenstva.

Prije SP-a u Italiji imao je tek jedan nastup za reprezentaciju. U reprezentaciju je pozvan nakon što je preselio iz Messine u Juventus. Neposredno nakon SP-a započinju njegovi problemi s ozljedama i igra dosta promjenjivo. Juventus ga 1992. godine prodaje Interu, a nakon dvije godine u Interu, seli u Jubilo Iwatu kao prvi Talijan u japanskom nogometu.

Karijeru je završio u Jubilo Iwati 1997. godine, a sada živi u Palermu gdje je otvorio nogometnu akademiju.

U skupini B prava senzacija na startu Prvenstva. U utakmici koja je otvarala SP Kamerun je na San Siru svladao Argentinu 1:0. Pogodak za povijesnu pobjedu Kameruna postigao je Francois Omam-Biyik. Hrabri Afrikanci završili su utakmicu s devetoricom zbog isključenja Kane Biyika i Massinga, ali Argentina nije uspjela probiti sjajnog N'Kona. Kamerunci i u drugom susretu rade iznenađenje i pobjeđuju Rumunje 2:1 i već tada odlaze u osminu finala. Dvostruki strijelac bio je najstariji igrač Prvenstva Roger Milla. Rumunji u posljednjem susretu u skupini igraju 1:1 s Argentinom i zauzimaju drugo mjesto dok je Argentina treća, ali u osmini finala. U ranijem susretu u skupini sa Sovjetskim Savezom, Argentina je zbog ozljede ostala bez prvog vratara Neryja Pumpidoa, ali pokazat će se kako im to nije bio hendikep.

Senzacija skupine B bio je Kamerun, a skupine C Kostarika. Debitant na Svjetskom prvenstvu svladao je na startu Škote s 1:0 i u odlučujućoj utakmici za prolaz u osminu finala Šveđane 2:1. Šveđani su vodili, ali Kostarika je drugim pogotkom u 88. minuti uzela drugo mjesto i otišla dalje. Status nacionalnog junaka dobio je Hernan Medford koji je 88. minuti zatresao mrežu Ravellija. Nakon ovog SP-a Medforda angažira zagrebački Dinamo gdje s njim seli i suigrač iz reprezentacije Ronald Gonzalez. Prvo mjesto u skupini, s tri minimalne pobjede, zauzeo je Brazil.

U skupini D izraziti favoriti bili su Njemačka i Jugoslavija. Ova dva protivnika susrela su se u prvom kolu i pobjeda je otišla Njemačkoj 4:1. Nijemci su u prvom poluvremenu iskoristili pogreške obrane Jugoslavije i poveli 2:0, smanjio je Davor Jozić na startu drugog dijela, ali Matthäus i Klinsmann donose pobjedu Nijemcima. U drugom susretu Davor Jozić ponovno postiže pogodak, ovaj put za pobjedu nad Kolumbijom 1:0. U posljednjem susretu u skupini Jugoslavija je bila bolja od Emirata sa 4:1 i kao druga otišla dalje. Njemačka je zauzela prvu poziciju, a u osminu finala probila se i Kolumbija s trećeg mjesta.

Od hrvatskih nogometaša Ivica Osim u Italiju je vodio Tomislava Ivkovića, Zlatka Vujovića, Zorana Vulića, Alena Bokšića, Roberta Prosinečkog, Roberta Jarnija, Davora Šukera i Andreja Panadića.

Španjolci su u skupini E nakon startnog remija s Urugvajem lakoćom svladali Južnu Koreju te u posljednjem susretu Belgiju. Belgiji su pobjede nad Korejom i Urugvajem donijele drugu poziciju, a Urugvajci su u odlučujućem dvoboju za prolaz svladali Južnu Koreju 1:0 pogotkom Daniela Fonsece u 90. minuti te s trećeg mjesta otišli dalje.

U skupini F bilo je najneizvjesnije. Nakon drugog kola sve četiri reprezentacije imale su po dva boda. U posljednjem kolu Englezi pobjeđuju Egipat 1:0 golom Marka Wrighta, a Nizozemska i Republika Irska bilježe i treći remi, ali prolaze u osminu finala. Aktualni europski prvaci Nizozemci u Italiju su došli kao jedni od glavnih favorita za naslov s Guulitom, Van Bastenom i Rijkaardom, ali u osminu finala ušli su na mala vrata.

U osmini finala Kamerun je nastavio s iznenađenjima. Eliminirao je Kolumbiju u produžecima 2:1, a oba pogotka za Kamerun postigao je, a tko drugi nego, Roger Milla. Drugo veliko iznenađenje, Kostarika, zaustavljeno je u ovom dijelu natjecanja. Čehoslovaci su ih nadigrali sa 4:1 uz tri pogotka Tomasa Skuhravyja. U velikom dvoboju na Delle Alpiju Argentina je pogotkom Caniggije svladala Brazil s minimalnih 1:0. Od ove utakmice najviše se očekivalo, ali na kraju su Južnoamerikanci malo toga pokazali. Nizozemska je ispala od Njemačke 2:1 u susretu koji će ostati zapamćen i po okršaju Franka Rijkaarda i Rudija Völlera nakon kojeg su obojica zbog pljuvanja i međusobnog udaranja isključeni. Nijemci su poveli 2:0 preko Klinsmanna i Brehmea, a kasni povratak Nizozemska je imala u 89. minuti kada Koeman realizira jedanaesterac.

Talijani su četvrtfinale izborili preko Urugvaja pobjedom 2:0, a strijelac je ponovno bio Toto Schillaci, tada već zvijezda, dok je drugi dodao Aldo Serena. Jugoslavija je s dva pogotka Stojkovića eliminirala Španjolsku. Nakon 90 minuta bilo je 1:1, a onda Stojković na samom startu produžetaka odvodi Jugoslaviju dalje. Pogodak za Španjolce postigao je Julio Salinas. Engleska je tek u 119. minuti izborila prolaz protiv Belgije. U tvrdoj utakmici krasnim golom na samom kraju drugog produžetka Engleskoj prolaz donosi David Platt. Republika Irska na jedanaesterce je eliminirala Rumunjsku.

Sjajnu utakmicu odigrala je Jugoslavija u četvrtfinalu protiv Argentine. Iako je od 31. minute igrala s igračem manje zbog isključenja Refika Šabanadžovića, Jugoslavija je izdržala do isteka 120. minute i izborila jedanaesterce. Ipak, Argentinci prolaze na jedanaesterce u polufinale. Engleska je zaustavila Kamerun nakon velike borbe u produžetku 3:2. Apsolutno ravnopravni Kamerunci imali su 2:1, ali u 83. minuti Lineker iznuđuje jedanaesterac i pretvara ga u pogodak. Lineker i u produžetku preuzima ulogu spasitelja, ponovno je rušen u 16 metara i ponovno zabija. Na kraju susreta Kamerunci su otrčali počasni krug koji su svojim prezentacijama apsolutno zaslužili. Schillaci je ponovno izvukao Talijane koji su izbacili Republiku Irsku s 1:0, a Njemačka je pogotkom Matthäusa eliminirala Čehoslovačku.

Talijani su polufinalni dvoboj odigrali van Olimpica (po prvi puta van Rima na ovom SP-u) i izgubili. Argentinci su bili uspješniji nakon jedanaesteraca. Italija je povela preko Schillacija, a izjednačio je Caniggia. Prilikom kaznenih udaraca briljirao je Goycoechea koji je najzaslužniji za argentinski prolaz. Drugi dvoboj također je odlučen nakon jedanaestaraca. Njemačka je bila sretnija od Engleske. U 120 minuta susret je završen 1:1, a strijelci su bili Brehme i Lineker.

Finale između Argentine i Njemačke smatra se najlošijom finalnom utakmicom na svim prvenstvima dosad. Jako loš nogomet, dosta nervoze i minimalna 1:0 pobjeda Nijemaca pogotkom Brehmea iz jedanaesterca u 85. minuti. Argentinci su kraj dočekali s devetoricom zbog isključenja Monzona i Dezottija, a Njemačka je postala prvi svjetski prvak bez prave igre.

Finale

Njemačka - Argentina 1:0 (0:0)

Strijelci: 1:0 Brehme (85).

Njemačka: Ilgner, Berthold (Reuter 75), Augenthaler, Kohler, Buchwald, Brehme, Hässler, Matthäus, Littbarski, Klinsmann, Völler.
Argentina: Goycoechea, Simon, Serrizuela, Ruggeri (Monzon 46), Troglio, Sensini, Burruchaga (Calderon 54), Basualdo, Lorenzo, Maradona, Dezotti.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!