Nogomet

SP 1998.: Prvenstvo koje ćemo zauvijek pamtiti, prvi nastup i odmah bronca

Branimir Korać • srijeda, 06.06.2018.
SP 1998.: Prvenstvo koje ćemo zauvijek pamtiti, prvi nastup i odmah bronca

Prvo svjetsko prvenstvo na kojem je nastupila hrvatska reprezentacija bilo je ono u Francuskoj 1998. godine. Reprezentacija pod vodstvom Ćire Blaževića s okosnicom sastavljenom od zlatne "čileanske" generacije, ostvarit će jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta u povijesti, postat će treća reprezentacija svijeta.

Francuzi su se pokazali kao sjajni organizatori. Sve je funkcioniralo gotovo savršeno, a kao šlag na tortu, njihova reprezentacija podigla je pehar.

Hrvatska je u kvalifikacijama u skupini zauzela drugu poziciju iza Danske, a plasman na Svjetsko prvenstvo može se zahvaliti i Peteru Schmeichelu, vrataru danske reprezentacije, koji je u posljednjem susretu u skupini izludio grčke napadače i spriječio Grke da pobijede i plasiraju se ispred Hrvatske. Kao drugoplasirana reprezentacija u skupini, Hrvatska je ušla u dodatne kvalifikacije gdje je protivnik bila Ukrajina. U prvom susretu u Maksimiru Hrvatska je odigrala jednu od najboljih utakmica u povijesti svladavši tada izuzetno jaku Ukrajinu s 2:0. U uzvratu u Kijevu na vrlo teškom terenu susret završava 1:1, a pogodak vrijedan prolaza postigao je Alen Bokšić.

Iako je njegov pogodak odveo Hrvatsku u Francusku, Alen Bokšić neće vidjeti najveću nogometnu smotru zbog ozljede. Unatoč tom hendikepu, Hrvatska je u Francuskoj briljirala i uzela broncu.

U debiju u Lensu Hrvatska pobjeđuje Jamajku 3:1. Egzotični Otočani nisu bili ravnopravan protivnik, a najveća prepreka našim reprezentativcima bila je startna nervoza. Ipak, nju razbija Mario Stanić spretnim pogotkom u 27. minuti za vodstvo. U posljednjim trenucima prvog dijela Jamajčani u jednom od rijetkih izleta pred vrata Ladića poravnavaju preko svog najboljeg igrača Roberta Earlea. Već na startu drugog dijela, u 53. minuti, Robert Prosinečki antologijskim golom potpuno iskosa vara Barretta i vraća prednost Hrvatskoj, a točku na i stavlja Davor Šuker u 69. minuti.

Davor Šuker

Najbolji strijelac hrvatske reprezentacije svih vremena, Davor Šuker, sa šest golova bio je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Na vrhuncu nogometne moći, majstor šesnaesterca, briljirao je u Francuskoj gdje je potvrdio status jednog od najvećih golgetera svijeta tog vremena.

Karijeru je započeo u Osijeku otkud 1989. godine prelazi u zagrebački Dinamo. Nakon sjajnih igara u Dinamu, s početkom rata u Hrvatskoj, prelazi u Sevillu. U Sevilli igra s Diegom Maradonom, dolazi do statusa ljubimca navijača i 1996. godine odlazi u madridski Real. S Realom uzima naslov španjolskog prvaka i osvaja Ligu prvaka i nakon SP-a u Francuskoj, 1999. godine prelazi u Arsenal. Nakon Arsenala igra još u West Hamu i Münchenu 1860 gdje i završava karijeru 2003. godine.

Danas je predsjednik HNS-a, a 2004. godine Pele ga je uvrstio među 125 najboljih živućih nogometaša.

Nakon Jamajčana na red su došli Japanci. Po pasjoj vrućini u Nantesu 90 minuta Hrvatska je napadala, probijala čvrstu obranu upornih i agresivnih Japanaca i tek u 77. minuti postigla pogodak. Šuker je još jednom pokazao genijalnost, sjajnim primanjem lopte izbacio dvojicu Japanaca iz igre i prevario odličnog Kawaguchija za 1:0. Dan-danas mnogi reprezentativci spominju ovu utakmicu kao jednu od najtežih koje su igrali u karijeri. Temperatura blizu plus 40, neugodni Japanci, imperativ pobjede...

U posljednjem susretu u skupini, utakmici koja je odlučivala tek o prvom mjestu, Hrvatska je igrala protiv Argentine. Dvoboj u Bordeauxu nije ponudio spektakl, obje reprezentacije igrale su dosta suzdržano, a pobjedu je odnijela Argentina pogotkom Hectora Pinede u 36. minuti. Najveću priliku Hrvatska je propustila u drugom dijelu kada Goran Vlaović sjajnim udarcem iz velike udaljenosti pogađa gredu. Na kraju su naši reprezentativci završili kao drugoplasirani što im je u osmini finala donijelo Rumunjsku.

Brazil je bio izraziti favorit skupine A, ali nije dominirao kako se očekivalo. U prvom susretu dugo su se Brazilci mučili sa Škotima i na kraju teško slavili 2:1. Pomogao im je Tom Boyd autogolom 15 minuta prije kraja susreta. Slabiju igru sa starta naplatili su protiv Maroka koji je lako svladan 3:0 pogocima trojice velikana Ronalda, Rivalda i Bebeta. Posljednji susret u skupini za Brazil nije imao nikakav značaj, ali je puno značio Norvežanima koji se fanatično bore i na kraju pobjeđuju 2:1. Brazil je poveo u 78. minuti preko Bebeta i u tom trenutku Norveška je bila van osmine finala. No u 83. minuti Tore Andre Flo poravnava, a u 87. minuti Kjettil Rekdal iz jedanaesterca odvodi Norvešku u osminu finala. Trećeplasiranom Maroku tako je za tri minute pobjegla osmina finala.

Talijani su nakon traumatičnog prolaza skupine u SAD-u najavljivali puno manje živciranja za svoje navijače. No, ulazak u Prvenstvo im je bilo po mnogočemu slično onom od prije četiri godine. Prvi protivnik bio je Čile koji je vodio pogocima Salasa do 85. minute kada Roberto Baggio realizira jedanaesterac i donosi Talijanima bod. U drugom susretu igrali su protiv Kameruna i konačno upisali pobjedu u prvom dijelu natjecanja. Dva pogotka Vierija i jedan Di Biagija dovoljnih za visokih 3:0. Posljednji protivnici bili su im Austrijanci koji su ih još teoretski mogli prestići, ali Italija na Saint Denisu slavi s 2:1. Drugoplasirani je Čile koji je ubilježio remije u sva tri susreta.

U skupini C domaćin Francuska od samog početka melje protivnike. Prvo s 3:0 pobjeđuju Južnu Afriku, a zatim s 4:0 Saudijsku Arabiju. U borbi za prvo mjesto u skupini, u posljednjem susretu bez suspendiranog Zidanea pobjeđuju s 2:1 Dance. Danska prolazi dalje kao drugoplasirana unatoč kiksu u susretu s Južnom Afrikom gdje je odigrala tek 1:1.

Do posljednjeg susreta neizvjesno je bilo u skupini D. Španjolci su važili za favorita skupine, ali završili su tek kao treći i ostali bez osmine finala. Ključnim će se pokazati poraz sa starta SP-a gdje su Španjolci imali 2:1 protiv Nigerije na 15 minuta do kraja susreta, ali tada Lawal i Oliseh preokreću rezultat. Nakon toga Španjolska igra tek 0:0 s defanzivno orijentiranim Paragvajem, a u posljednjem susretu im ne pomaže niti 6:1 pobjeda protiv Bugara obzirom da Paragvaj pobjeđuje neopterećenu Nigeriju s 3:1 i prolazi dalje. Paragvajci su malo pokazali do tog posljednjeg susreta, ali i to im je bilo dovoljno za prolaz. Nigerija je bila prvoplasirana.

I u skupini E vodila se borba do posljednjeg kola. Nizozemska je s pet bodova ipak zauzela prvu poziciju. Uoči posljednjeg kola trebala je bod s Meksikancima bez obzira na rezultat drugog susreta i tako je i bilo. Protiv Meksika je odigrala 2:2 i s Meksikancima otišla dalje. Belgija je trebala pobjedu protiv Južne Koreje kako bi došla u kombinaciju za prolaz, ali nakon ranog vodstva, Korejci su ipak uspjeli poravnati i udaljiti Belgiju od prolaza.

Veliki favoriti za prolaz u skupini F bili su Njemačka i Jugoslavija. Njemačka je s 2:0 svladala Iran i SAD, a Jugoslavija s 1:0 iste protivnike. U međusobnom dvoboju odigrali su 2:2. Mijatović i Stojković donijeli su Jugoslaviji vodstvo 2:0, ali autogolom Mihajlovića i golom Bierhoffa Njemačka poravnava na 2:2.

Kolumbija je doživjela novi neuspjeh završivši kao trećeplasirana u skupini G i tako ostala bez osmine finala. U posljednjem susretu u skupini trebala im je pobjeda protiv Engleza za prolaz, ali Engleska pogocima Andertona i Beckhama pobjeđuje 2:0 i završava kao druga. Prvo mjesto uzela je Rumunjska koja je u drugom kolu svladala Englesku 2:1 pogotkom Petrescua u 90. minuti te tako osigurala prvu poziciju.

Hrvati u Francuskoj

Hrvatska na SP-u u Francuskoj: Dražen Ladić, Petar Krpan, Anthony Šerić, Igor Štimac, Goran Jurić, Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Silvio Marić, Marjan Mrmić, Mario Stanić, Zvonimir Soldo, Igor Tudor, Ardian Kozniku, Robert Jarni, Zoran Mamić, Goran Vlaović, Dario Šimić, Krunoslav Jurčić, Vladimir Vasilj.

U osmini finala Hrvatska je išla na Rumunjsku. Nakon velike borbe naši reprezentativci slave 1:0 pogotkom Davora Šukera iz jedanaesterca sa samog starta drugog poluvremena. Jedanaesterac je isprovocirao Aljoša Asanović, a Šuker iz dva pokušaja nadmudruje Steleu. U ovom susretu u Bordeauxu Hrvatska je bila apsolutno bolji protivnik i zasluženo ušla među osam.

Kvalitetom nogometa očekivano najslabiji dvoboj bio je onaj između Italije i Norveške. Dvije reprezentacije čvrstih obrana nisu previše toga ponudile, a dalje su otišli Talijani pogotkom Vierija iz 18. minute. Brazilci su se poigrali sa Čileom i lakoćom ga svladali s 4:1. Po dva pogotka postigli su Cesar Sampaio i Ronaldo dok je za Čile kao i obično strijelac bio Salas. Dosta problema imali su Francuzi u Lensu s Paragvajem. Pobjedu su izborili tek u produžetku, u 113. minuti pogotkom Laurenta Blanca. Čvrsta obrana Paragvaja na čelu sa Chilavertom nije uspjela izdržati do kraja susreta. Danci su odigrali sjajnu utakmicu protiv Nigerije i pregazili ju s 4:1. Möller, Laudrup, Sand i Helveg doveli su Dansku do ogromnih 4:0, a smanjio je Tijani Babangida.

Meksiko je u Montpellieru bio na pragu iznenađenja, držao Njemačku u šahu, ali nije izdržao. Imali su vodstvo pogotkom Hernandeza do 75. minute, ali onda Klinsmann poravnava. Četiri minute prije kraja ponovno Bierhoff u samoj završnici postiže važan pogodak za njemački prolaz. Sjajnu utakmicu odigrali su Nizozemska i Jugoslavija. Nizozemci su poveli pogotkom Bergkampa, a poravnao je Komljenović. Duboko u sudačkoj nadoknadi Edgar Davids postiže pogodak za 2:1 i prolaz Nizozemaca. Najintrigantniji dvoboj osmine finala bio je onaj između Engleske i Argentine. Argentina je već u šestoj minuti povela golom Batistute iz jedanaesterca, ali Shearer i Owen preokreću rezultat. Zanetti poravnava na 2:2, a ubrzo Beckham udara Simeonea i zarađuje isključenje koje će ga na dugo vremena obilježiti kod engleskih navijača. Do kraja utakmice Engleska hrabro drži 2:2, ali na jedanaesterce prolazi Argentina nakon promašaja Incea i Battyja.

Četvrtfinalni dvoboj Hrvatske i Njemačke zauvijek će ostati upisan u povijesti hrvatskog nogometa. Nakon nesretnog ispadanja u četvrtfinalu Europskog prvenstva od istih protivnika, tražila se osveta u Francuskoj. I dobivena je. Susret je riješen u 40. minuti kada Wörns na sredini terena starta na Šukera i zarađuje izravni crveni karton. Na samom isteku sudačke nadoknade prvog dijela Robert Jarni povukao je loptu i krasno opalio s 20 metara i pogodio malu mrežicu Köpkeovog gola. U drugom dijelu Hrvatska briljira. Napadi se nižu kao na traci, a na 2:0 podiže Goran Vlaović na vrlo sličan način kao Jarni. Konačnu potvrdu pobjede donio je Šuker nakon što je povaljao njemačku obranu i pogodio za 3:0. Diljem Hrvatske nakon ove pobjede bučno je proslavljen prolazak u polufinale.

Francuzi su među četiri ušli na mala vrata. S Talijanima su vodili veliku borbu svih 120 minuta, ali pogodaka nije bilo. Polufinalist je odlučen iz jedanaesteraca. Danci su dosta namučili Brazil, ali nisu napravili iznenađenje. Već u drugoj minuti poveli su preko Jorgensena, ali Bebeto i Rivaldo do poluvremena preokreću rezultat. Na samom startu drugog dijela Laudrup poravnava na 2:2, ali nakon sat vremena igre Rivaldo postavlja konačnih 3:2. Nizozemci su sretno izborili prolaz protiv Argentine. Rano su poveli preko Kluiverta, ali Claudio Lopez vrlo brzo poravnava. U 76. minuti Nizozemska ostaje bez Numana koji zarađuje isključenje, a Ortega radi kobnu pogrešku u 87. minuti kada zarađuje također crveni karton. Brojčano poravnati na terenu, Nizozemci uspostavljaju ravnotežu i u 89. minuti preko Bergkampa dolaze do pogotka vrijednog polufinala.

Hrvatska je u polufinalu na Saint Denisu igrala protiv domaćina Francuza. Ravno 60 sekundi Hrvatska je bila finalist SP-a. Početkom drugog poluvremena Davor Šuker doveo je Hrvatsku u vodstvo, ali Lilian Thuram odmah poravnava. Bio je to prvi pogodak Thurama u reprezentativnom dresu u karijeri. Sredinom drugog dijela Thuram potvrđuje ulogu našeg krvnika i podiže na 2:1. Nada se javlja kada Blanc zbog udaranja Bilića zarađuje isključenje u 76. minuti, ali klupa kasno reagira i Francuska se uspijeva obraniti. Robert Prosinečki ulazi prekasno i prilike za preokret nema.

U drugom polufinalu Brazil na jedanaesterce prolazi Nizozemsku. Južnoamerikanci su poveli preko Ronalda, a tri minute prije kraja Kluivert poravnava. Na jedanaesterce prolazi Brazil.

U dvoboju za treće mjesto Nizozemska igra sjajno, ima niz stopostotnih prilika, ali na vratima Hrvatske stajao je sjajni Dražen Ladić koji je branio i nemoguće. Pogocima Šukera i Prosinečkog Hrvatska pobjeđuje 2:1 i uzima broncu. Za Nizozemsku je strijelac bio Zenden.

Brazil je u veliko finale protiv Francuza ušao oslabljen. Ronaldo je igrao, ali potpuno nespreman i Francuska u euforičnom izdanju slavi 3:0 pogocima Zidanea (dva) i Petita.

Finale

Brazil - Francuska 0:3 (0:2)

Strijelci: 0:1 Zidane (27), 0:2 Zidane (45), 0:3 Petit (90).

Brazil: Taffarel, Cafu, Junior Baiano, Aldair, Roberto Carlos, Cesar Sampaio (Edmundo 57), Leonardo (Denilson 46), Dunga, Rivaldo, Bebeto, Ronaldo.
Francuska: Barthez, Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu, Petit, Deschampes, Zidane, Karembeu (Boghossian 56), Djorkaeff (Vieira 74), Guivarch (Dugarry 66).

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!