Nogomet

Sve se vrti oko Jamesa Rodrigueza, u Brazilu su se pokazali kao ozbiljan protivnik

Branimir Korać • petak, 08.06.2018.
Sve se vrti oko Jamesa Rodrigueza, u Brazilu su se pokazali kao ozbiljan protivnik
Foto: EPA

Kolumbija je reprezentacija koju uglavnom ne vide među kandidatima za osvajanje titule svjetskog prvaka, ali mnogi je smatraju "dark horseom". U skupini su favoriti, a za dalje trebat će sreće...

Kolumbija na dosadašnjim prvenstvima

Kolumbiji će ovo biti tek šesti nastup na Svjetskim prvenstvima. Prije devedesetih upisala je tek jedan nastup, a dva od pet puta probila se do nokaut faze. Nisu Kolumbijci bili toliko loši u tim ranijim godinama nego su jednostavno južnoameričke kvalifikacije bile krcate kvalitetom i nije bilo jednostavno probiti se.

Kolumbija

Nadimak: Los Cafeteros

FIFA ranking: 16. mjesto

Izbornik: Jose Pekerman

Kapetan: Radamel Falcao

Najviše nastupa: Carlos Valderrama 111 (1985.-1998.)

Najviše golova: Radamel Falcao 29 (2007.-)

Najbolji nastup: SP 2014. - četvrtfinale

Taj jedini nastup prije devedesetih upisan je 1962. godine kada je Kolumbija u Čileu u debitantskom nastupu završila na posljednjem mjestu u skupini. Francisco Zuluaga prvi je kolumbijski strijelac na svjetskim prvenstvima i to za vodstvo protiv Urugvaja u prvom susretu, no Urugvajci su na kraju ipak okrenuli rezultat i slavili 2:1. Prvi bod Kolumbija je osvojila protiv Sovjetskog Saveza koji je vodio 3:0 nakon 11 minuta, imao i 4:1, no susret je okončan 4:4 golom Marina Klingera u 86. minuti. Ostavilo je to Kolumbiju u igri za prolaz, no morala je svladati Jugoslaviju koja se pokazala puno boljom te je slavila 5:0 uz po dva gola Milana Galića i Dražana Jerkovića.

Na novi nastup na svjetskim prvenstvima Kolumbija je čekala sve do 1990. godine kada je s trećeg mjesta prošla u osminu finala. Pobjeda protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata u prvom kolu 2:0 otvorila je vrata prolaza Kolumbijcima, a za nju su zaslužni strijelci Bernardo Redin i legendarni Carlos Valderrama. Nakon toga uslijedio je poraz od Jugoslavije 1:0 pa remi s Njemačkom 1:1 zahvaljujući golu Freddyja Rincona u 93. minuti. U osmini finala Kolumbija je išla na Kamerun i izgubila 2:1 u produžecima, dvostruki strijelac bio je Roger Milla, a Redin je zabio za Kolumbiju.

S velikim nadanjima Kolumbija je otputovala na Svjetsko prvenstvo u SAD 1994. godine, ali je ostala u skupini. Krenula je porazom od Rumunjske 3:1 (Adolfo Valencia) da bi nakon toga izgubila i od SAD-a 2:1. Bilo je to veliko iznenađenje, a autogol je postigao Andres Escobar koji je ubijen nakon Prvenstva. U posljednjem kolu Kolumbija je svladala Švicarsku 2:0 golovima Gavirije i Lozana, ali ta joj pobjeda ništa nije značila.

U skupini je zapela i 1998. u Francuskoj, ali ovdje je barem bila u igri za pobjedu do posljednjeg kola. U prvom susretu ponovno su je svladali Rumunji, ovaj put 1:0 da bi nakon toga Preciado donio pobjedu 1:0 protiv Tunisa. U posljednjem kolu trebala je pobjedu protiv Engleske, ali je izgubila 2:0 i ostala na trećem mjestu, ovaj put nedovoljnom za osminu finala.

16 godina prošlo je do sljedećeg kolumbijskog nastupa i on je bio najuspješniji. U Brazilu 2014. godine došla je do četvrtfinala. U skupini je bila maksimalna, pregazila je Grčku i Japan s 3:0 i 4:1 te s 2:1 bila bolja od Obale Bjelokosti. U sve tri utakmice među strijelcima bio je James Rodriguez. U osmini finala imala je južnoamerički okršaj protiv Urugvaja kojeg je svladala 2:0 golovima Rodrigueza da bi u četvrtfinalu izgubila od Brazila 2:1 u susretu koji je Neymara izbacio s Prvenstva.

Put do Rusije

Kolumbija je nastup na Svjetskom prvenstvu izborila kao četvrtoplasirana u južnoameričkim kvalifikacijama. U ovim kvalifikacijama imala je dosta uspona i padova, a izravan plasman osigurala je tek u posljednjem kolu.

Posljednji susret južnoameričkih kvalifikacija bio je ujedno i dvoboj za izravan plasman u Rusiju, Kolumbijci su gostovali u Limi kod Perua i remizirali 1:1. Za četvrto mjesto trebali su bod, poraz ih je bacao na peto mjesto u dodatne kvalifikacije i uspjeli su ostvariti zacrtano. Poveli su golom Jamesa Rodrigueza, 13 minuta prije kraja autogolom Ospine Peru je izjednačio, ali ostalo je na tome.

U ovim kvalifikacijama Kolumbija nije svladala nijednu reprezentaciju koja je završila ispred nje dok je uglavnom pobjeđivala one koje su završile iza. Ti dobri rezultati sa slabijim protivnicima u konačnici su joj donijeli prolaz.

Embed from Getty Images

Plusevi

U Jamesu Rodriguezu i Radamelu Falcau Kolumbija ima dvojicu vrlo kvalitetnih igrača u igri prema naprijed, njima treba pridružiti i Carlosa Baccu te je jasno kako svaku obranu mogu staviti na iskušenja. Obrana je nova, u središnjici su Barcelonin Yerry Mina i Tottenhamov Davinson Sanchez, igrači koji će još dugo godina nositi kolumbijsku defenzivu.

U svakom slučaju Kolumbija je pojedinačno jako dobra, na svim pozicijama ima odlične individualce. U prilog joj ide i skupina koja je dosta izjednačena i prolazna te će sve osim osmine finala za Kolumbiju predstavljati podbačaj i neugodno iznenađenje.

Embed from Getty Images

Minusi

Kolumbija je u teškim južnoameričkim kvalifikacijama zauzela četvrto mjesto što je lijep rezultat, ali nije uspjela upisati nijednu veliku pobjedu. Niti na svom travnjaku nije uspjela svladati Argentinu, Brazil i Urugvaj, koje su nominalno najjače reprezentacije Južne Amerike. U tim susretima vidjelo se kako Kolumbijcima ipak nešto nedostaje za iskorak na još višu razinu.

U sredini terena u tim susretima bilo je problema, središnji veznjaci teško su se nosili s protivnicima i izbornik Pekerman morat će pronaći način kako to promijeniti do nokaut faze gdje Kolumbiju očekuju puno teži izazovi.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

James Rodriguez apsolutna je zvijezda ove reprezentacije, igrač oko kojeg se svi okupljaju kada se Kolumbija negdje pojavi i igrač o kojem ova reprezentacija najviše ovisi. Strijelac, asistent, nositelj igre, organizator. Pekerman za njega zamjenu jednostavno nema.

Iako igra jako dobro u Bayernu, Rodriguez svoje najbolje igre ipak prikazuje u dresu reprezentacije. Uostalom briljantan nastup na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, širom mu je otvorio vrata transfera u Real Madrid gdje se nije najbolje snašao.

Od prvog poziva u reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, Rodriguez je konstanta u prvih 11. Nije bio pozivan samo kada je imao problema s ozljedama, a na prste jedne ruke mogu se nabrojati utakmice u kojima nije krenuo od prve minute.

Za Kolumbiju je skupio ukupno 61 nastup i postigao 21 pogodak uz 18 asistencija, a još puno može pružiti ovoj reprezentaciji. Tek mu je 26 godina i pred njim je još barem šest-sedam godina vrhunske karijere.

Što se tiče klupske karijere, tu se vrlo brzo otisnuo u inozemstvo i kao 17-godišnjak preselio u Banfield otkud je 2010. godine otišao u Porto. Tamo je stekao reputaciju, vrlo brzo primijetili su ga i ostali klubovi pa je u vrijeme stvaranja velikog Monaca otišao u kneževinu. Transferom u Real postao je najplaćeniji kolumbijski igrač u povijesti, a prošlu sezonu proveo je na posudbi u Bayernu gdje želi i ostati.

Embed from Getty Images

Izbornik

Na klupi Kolumbije sjedi iskusni 68-godišnji Jose Pekerman koji je godinama važio za jednog od najboljih trenera u svijetu nogometa za rad s mladima, a tek 2004. godine počeo je raditi sa seniorima i to odmah je preuzeo reprezentaciju Argentine.

Nakon što je odrađivao odličan posao u školama nogometa Chacarite, Argentinos Juniorsa i Colo Cola, 1994. godine preuzeo je mladu reprezentaciju Argentine i s njom osvojio dva naslova prvaka Južne Amerike te čak tri naslova svjetskog prvaka do 20 godina.

I ranije su mu nudili preuzimanje A reprezentacije, nakon odlaska Daniela Passarelle bio je glavni kandidat, ali je odbio i predložio Marcela Bielsu. Bielsa se zadržao na klupi šest godina, a zamijenio ga je upravo Pekerman. U A reprezentaciji izdržao je dvije godine, a klupu je napustio nakon ispadanja u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva od Njemačke.

Kolumbiju je preuzeo 2012. godine i odmah su se vidjeli tragovi njegovog rada. Odveo je ovu reprezentaciju do četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu što je najveći kolumbijski uspjeh u povijesti.

Embed from Getty Images

Prognoza

Iako je skupina u kojoj se nalazi prilično izjednačena, Kolumbija bi trebala proći dalje. Japan, Poljska i Senegal nisu reprezentacije od kojih bi Kolumbija trebala strahovati i cilj je završiti na prvom mjestu u skupini.

Osmina finala donijela bi još jačeg protivnika, vjerojatno Belgiju ili Englesku i ako Kolumbija bude u "brazilskom izdanju", mogla bi iznenaditi. Tako bi se ponovno našla u četvrtfinalu i ponovila svoj najveći uspjeh.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!