Nogomet

Peruanci željni uspjeha vraćaju se na Svjetsko prvenstvo nakon 36 godina

Petar Jenjić • nedjelja, 10.06.2018.
Peruanci željni uspjeha vraćaju se na Svjetsko prvenstvo nakon 36 godina
Foto: EPA

Nakon 36 godina reprezentacija Perua vraća se na najveću svjetsku nogometnu scenu, željna velikog rezultata. Predvođena u posljednje vrijeme često spominjanim Paolom Guerrerom itekako može zaprijetiti i doći do prolaska skupine, a time bi bila i eventualan protivnik Hrvatskoj u osmini finala...

Peru na dosadašnjim prvenstvima

Na prvom održanom Svjetskom prvenstvu Peru je nastupio s pozivnicom koju ipak nije uspio opravdati. U grupnoj fazi odigrao je dvije utakmice i upisao dva poraza uz jedan postignut pogodak. Prvo je bolja bila Rumunjska s 3:1, da bi u drugoj utakmici minimalno slavio kasniji svjetski prvak Urugvaj.

Peru

Nadimak: La Blanquirroja, Los Incas

FIFA ranking 11. mjesto

Izbornik: Ricardo Gareca

Kapetan Paolo Guerrero

Najviše nastupa: Paolo Guerrero 128 (2004. - )

Najviše golova: Paolo Guerrero 34 (2004. - )

Najbolji nastup: Četvrtfinale 1970., druga runda 1978.

Najuspješniji nastup uslijedio je 40 godina kasnije u Meksiku gdje su Peruanci igrali jako dobro u skupini gdje su porazili Bugarsku s 3:2, a zatim i Maroko s još uvjerljivijih 3:0. U trećem susretu skupine nisu imali previše šanse protiv Zapadne Njemačke koja je slavila s 3:1 što je značilo kako ih u četvrtfinalu čeka jaki Brazil. Selecao je stigao do pobjede, a kasnije i to trećeg naslova svjetskog prvaka.

1978. godine Peruanci su ponovno ostavili vrlo dobar dojam. U grupnoj fazi svladali su Škotsku s 3:1 i Iran s 4:1, dok su protiv jako dobrih Nizozemaca odigrali bez pogodaka. Do druge faze stigli su s prvog mjesta, ali više od toga nije išlo. U utakmicama protiv Brazila, Poljske i Argentine upisali su tri poraza pri čemu nijednom nisu postigli pogodak uz gol razliku 10:0.

Na posljednjem velikom natjecanju Peru je nastupio četiri godine kasnije gdje je grupu otvorio remijima protiv Kameruna (0:0) i Italije (1:1), ali nakon visokog poraza od Poljaka (5:1) zaključili su svoj nastup na Prvenstvu u Španjolskoj.

Put do Rusije

Vrlo zanimljive i dramatične kvalifikacije su iza Peruanaca koji su, kao i većina reprezentacija Južne Amerike, nastup osigurali tek u završnici. Bilo je jasno kako će Brazil zaključiti kvalifikacije na prvom mjestu, dok su se ostale reprezentacije borile za preostala tri mjesta koja vode direktno za Rusiju, a jedno koje vodi i dodatne kvalifikacije.

Uoči posljednjeg kola na petom mjestu bili su Čileanci koji su imali 26 bodova i utakmicu protiv Brazila. S druge strane Peru je imao bod manje i igrao kod kuće protiv Kolumbije te u konačnici uspio doći do dodatnih kvalifikacija. Čileanci su izgubili od Brazila s 3:0, dok je Peru remizirao protiv Kolumbijaca. Završilo je 1:1, a "junak" Perua bio je David Ospina koji je postigao autogol u 77. minuti.

U dodatnim kvalifikacijama igrao je protiv Novog Zelanda, a u prvoj utakmici u Wellingtonu završilo je bez pogodaka. Iskoristili su to Peruanci pred domaćim navijačima na najbolji mogući način te pogocima Jeffersona Farfana i Christiana Ramosa izborili prvo Svjetsko prvenstvo nakon 36 godina.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

Čak i da kojim slučajem ranije niste čuli za ime Paola Guerrera, mogli ste jako često posljednjih mjeseci. Legenda peruanske reprezentacije, najbolji strijelac i igrač s najviše nastupa vrlo lako mogao je propustiti prvo i vjerojatno posljednje veliko natjecanje.

34-godišnji nogometaš dobio je šest mjeseci zabrane igranja nakon što su na doping testu pronađeni metaboliti kokaina što je opravdano kontaminiranim čajem pri čemu je Guerrero negirao ikakvu krivicu. Međutim pred CAS-om, gdje se nadao i tražio potpuno brisanje suspenzije, na opći šok u Peruu Guerrero je dobio zabranu igranja do sljedeće godine.

Međutim, situacija je dobila i svoj konačan epilog prije petnaestak dana. Vrhovni sud u Švicarskoj odlučio je zamrznuti 14-mjesečnu suspenziju kako bi kapetan Perua dobio priliku zaigrati u Rusiji, a Arbitražni sud objavio je kako se neće miješati u spomenutu odluku. Čini se kako su Švicarci uzeli u obzir kako je ovo njegova prva i posljednja prilika za nastup na velikom natjecanju.

Još kao 19-godišnjak potpisao je ugovor s Bayernom gdje se u dvije sezone s prvom momčadi nije previše naigrao. Ipak, najbolje ga pamtimo kao igrača HSV-a gdje je, između ostalog, dijelio svlačionicu s Ivicom Olićem i Mladenom Petrićem. U dresu Hamburgera upisao je 134 nastupa pri čemu je postigao 37 pogodaka.

Nakon završetka europske avanture vratio se u Južnu Ameriku, točnije u brazilski Corinthians s kojim je osvojio naslov svjetskog klupskog prvaka. Guerrero je bio strijelac pobjedničkog gola u finalnoj utakmici protiv Chelseaja.

S istim klubom osvojio je i jedno nacionalno prvenstvo Brazila te Recopa Sudamericanu nakon čega je preselio u Flamengo za koji igra i danas.

Embed from Getty Images

Izbornik

Već 22 godine Ricardo Gareca plovi trenerskim vodama u kojima je imao neke vrlo zapažene uspjehe koji su ga 2015. doveli na mjesto prvog čovjeka peruanske nogometne reprezentacije. Odmah na prvom velikom natjecanju Peru je stigao do polufinala na Copa Americi i u konačnici osvojio treće mjesto pobjedom protiv Paragvaja 2:0.

Još u sezoni 1997./98. s argentinskim Talleresom izborio je plasman u najviši rang argentinskog nogometa, a godinu dana kasnije i posljednje izdanje Copa CONMEBOL-a kada je u finalu s ukupnih 5:4 bio bolji od brazilskog CSA.

Sve do 2008. s više ili manje uspjeha vodio je južnoameričke klubove, a upravo u spomenutoj sezoni s Universitariom osvojio je naslov čileanskog prvaka. Nije to prošlo nezapaženo od argentinskog Veleza s kojim je u sljedeće četiri sezone osvojio tri nacionalna prvenstva.

Svjetsko prvenstvo bit će prvo veliko natjecanje ne samo za Peruance već i za argentinskog trenera koji je kroz karijeru nosio dresove Boca Juniorsa, Veleza, River Platea i Independientea. U dresu reprezentacije debitirao je 1981. godine u utakmici protiv Poljske, a u 20 nastupa ubilježio je pet pogodaka.

Zanimljivo, jedan od tih pogodaka stigao je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1986. godine kada je zabio za izjednačenje i u konačnici remi 2:2 upravo protiv Perua čime je Argentini donio izravan plasman na novo veliko natjecanje, a Peruance gurnuo u dodatne kvalifikacije gdje nisu imali uspjeha.

Embed from Getty Images

Prognoza

Peru će igrati u skupini C s Francuskom, Australijom i Danskom, a Prvenstvo će otvoriti protiv Danske 16. lipnja. U slučaju pobjede, očekuje se poraz u sljedećem kolu od Francuske, a zatim borba s Australcima za prolazak skupine.

Peruanci imaju dovoljno kvalitete za osminu finala što ne bi bilo iznenađenje. Tamo bi se mogli susreti s Hrvatskom koja igra u skupini D. Ipak, nešto više od osmine finala bilo bi iznenađenje.

Embed from Getty Images

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2018. u 21:59
    Gledao sam ih sinoć protiv Švedske. Prilično loši. Nije mi jasno, kako su nas pobijedili
    Obrisan korisnik