Nogomet

SP 2010.: Španjolci prvi put na krovu svijeta, Prvenstvo bez Hrvatske

Sportnet • ponedjeljak, 11.06.2018.
SP 2010.: Španjolci prvi put na krovu svijeta, Prvenstvo bez Hrvatske
Foto: EPA

Po prvi put u povijesti svjetska nogometna smotra se prebacila na afrički kontinent. Južnoafrička Republika je bila domaćin 19. Svjetskog prvenstva. Prvenstvo koje se odigralo po sasvim drugačijim uvjetima, prvenstvo koje su unatoč glasnim zvukovima vuvuzela i jako malom broju postignutih pogodaka po prvi put u povijesti osvojili Španjolci. Momčad Vicentea del Bosquea je osvojila trofej nakon dramatičnog finala, u kojemu po prvi put u povijesti nije bilo ni Njemačke ni Italije ni Brazila ni Argentine. JAR je promijenila povijest svjetskih prvenstava, zar ne?

Bilo je potrebno punih osam desetljeća da se nogometno prvenstvo svijeta preseli na Crni kontinent. Južnoafrička Republika je bila domaćin najboljima na svijetu, ali i mjesto gdje su se rušili rekordi. Ipak, na jugu Afrike nije bilo hrvatske reprezentacije, dok su od zemalja bivše Jugoslavije bile Slovenija i Srbija.

Prvenstvo je otvoreno susretom između domaćina JAR-a i reprezentacije Meksika i podjelom bodova rezultatom 1:1. U toj skupini je Urugvaj iskočio kao prvoplasirani, ispred momčadi Meksika, dok su domaćini također s četiri osvojena boda ispali u prvom krugu. Iznenađenje su priredili finalisti Prvenstva četiri godine ranije, Francuzi. Prvenstvo u Africi je bio turnir kada su se Francuzi kolektivno posvađali s izbornikom Raymondom Domenechom. Nakon Prvenstva, došlo je do ekstremnih promjena kod Tricolora, sve u nadi da se nešto slično neće ponoviti u Brazilu.

U skupini B Argentinci su skupili svih devet bodova, dok je Južna Koreja završila kao drugoplasirana, s bodom ispred Grka. Nigerijci su u potpunosti podbacili osvojivši samo jedan jedini bod. Skupina C je bila poprilično interesantna, samim time što su Sjedinjene Američke Države okončale grupnu fazu na prvom mjestu, ispred Engleza. Slovenci su odigrali dobar turnir, ali je presudila utakmica protiv Amerikanaca, u kojoj je momčad Matjaža Keka imala prednost od 2:0.

Diego Forlan

Forlan je bio najbolji pojedinac urugvajske reprezentacije, tadašnji igrač Atletico Madrida zasluženo je proglašen najboljim na Svjetskom prvenstvu 2010. Urugvajac koji je tik pred Prvenstvo vodio Atletico Madrid do naslova u Europskoj ligi, bio je u ulozi vođe i u momčadi Oscara Tabareza. Zabio je pet golova koliko i Sneijder, Müller i Villa.

Najznačajniji njegov pogodak na Prvenstvu u Južnoafričkoj Republici bio je onaj iz slobodnog udarca protiv Gane u četvrtfinalu.

Suarez je i „rukama“ i nogama pomagao Urugvaju da se domogne iznenađujuće četvrte pozicije u JAR-u, no Forlan je bio pravi vođa.

Nijemcima nije bilo lako u skupini D. Došli su s podmlađenim sastavom, s nekolicinom manje eksponiranih igrača, igrača koji se tek trebaju iskazati. Četiri „komada“ Australcima nagovijestila su dobar turnir, ali u drugoj su utakmici iznenađujuće izgubili od Srbije. Ključne bodove donio im je Mesut Özil protiv Gane, dok je Srbija na opće iznenađenje „prosula“ bodove protiv Australije i prepustila Gani drugi krug.

Nizozemci su se poigrali u skupini s Japanom, Danskom i Kamerunom, no zato se iznenađenje dogodilo u skupini F. Nakon viceprvaka iz Njemačke, u skupini su ispali i svjetski prvaci četiri godine ranije. Naime, Talijani nisu uspjeli apsolvirati skupinu s Paragvajem, Slovačkom i Novim Zelandom, iako se prije samog turnira mislilo da će Squadra Azzurra bez poteškoća proći skupinu. Poraz od 3:2 protiv Slovaka presudio je te je Slovačka po prvi put u povijesti izborila plasman u drugi krug Svjetskog prvenstva. Zanimljiv podatak je taj da je Novi Zeland jedina momčad na SP-u 2010., koja nije upisala niti jedan poraz. Time se ne mogu pohvaliti niti konačni svjetski prvaci.

Brazil i Portugal su prošli skupinu G, odigravši bez golova u posljednjem kolu. Eventualni poraz Portugalaca u toj utakmici pomogao bi Obali Bjelokosti, koja bi u tom slučaju imala svoje šanse za plasman dalje. Skupinu G obilježila je Sjeverna Koreja, momčad koja je odigrala fenomenalno protiv Brazila, izgubivši samo 2:1, ali je stiglo brzo prizemljenje i visok poraz 7:0 od Portugala.

U skupini H Španjolci su igrali protiv Čilea, Švicarske i Hondurasa. Upravo Švicarci kreirali su veliko iznenađenje svladavši europske prvake iz Austrije i Švicarske s 1:0. No, do kraja skupine Švicarci su prokockali veliku šansu da se plasiraju u knock-out fazu, propustivši doći do bodova protiv Hondurasa. Španjolci su na koncu ipak kao prvi prošli skupinu, dok su ih kao drugi ispratili Čileanci.

U osmini finala bilo je vrlo zanimljivih susreta. U prvom susretu Urugvaj je prošao Južnu Koreju, da bi iste večeri Gana nakon produžetaka i pogotka Asamoaha Gyana izborila svoje prvo svjetsko četvrtfinale. Nijemci su s velikih 4:1 svladali Engleze, u utakmici koja je kao još nekolicina njih obilježena katastrofalnim sudačkim pogreškama. Ovog puta suci nisu priznali čist pogodak Franka Lamparda. Da su pri rezultatu od 2:1 Englezi izjednačili tim pogotkom, tko zna bi li rasplet Prvenstva bio isti.

Argentina je u reprizi osmine finala iz Njemačke slavila protiv Meksika 3:1, a prelijep pogodak, jedan od ljepših na Prvenstvu zabio je Carlos Tevez. Nizozemci i Brazilci su rutinerski izborili međusobni susret. Nizozemska je svladala Slovačku (2:1), a Brazil Čile (3:0). Paragvaj i Japan odigrali su „dosadnih“ 120 minuta, da bi potom nakon jedanaesteraca Paragvajci izborili plasman u četvrtfinale. Španjolska je pogotkom Davida Ville svladala Portugalce i nagovijestila svoju kandidaturu za prvaka svijeta.

Prvo četvrtfinale odigrali su Nizozemska i Brazil. Brazil je poveo preko Robinha, dok je Sneijder dvama pogocima odveo Oranje u polufinale. Gana je pak protiv Urugvaja propustila povijesnu priliku da se plasira među četiri najbolje reprezentacije svijeta. Asamoah Gyan je propustio realizirati jedanaesterac u 120. minuti utakmice, nakon što je Luis Suarez igrao rukom na gol crti. Suarez se u konačnici pokazao kao heroj nacije, budući da su Urugvajci slavili nakon lutrije jedanaesteraca. Nakon uvjerljive pobjede nad Englezima, Nijemci su četiri pogotka zabili i Argentini. Lionel Messi i društvo nisu imali nikakvo raspoloživo oružje protiv momčadi Joachima Löwa. Španjolska se dugo mučila protiv Paragvaja, da bi pogotkom Davida Ville sedam minuta prije kraja ipak izborila svoje mjesto u polufinalu.

Prvu polufinalnu utakmicu odigrali su Nizozemska i Urugvaj. Fantastičan pogodak za 1:0 postigao je Giovanni van Bronckhorst, da bi pred odlazak na odmor poravnao Diego Forlan. No, pogoci Sneijdera i Robbena presudili su u korist Nizozemaca. U drugoj utakmici poluzavršnice Španjolci su ponovno upisali pobjedu od 1:0, a strijelac je nakon kornera bio Carles Puyol. Ovog puta žrtve su bili sjajni Nijemci, koji su odigrali odlično Prvenstvo. Nijemcima je pripala bronca, nakon što su u utakmici za treće mjesto s 3:2 svladali Urugvaj.

U velikom finalu sastali su se Nizozemci i Španjolci. Po prvi put igralo se svjetsko finale bez prisutnosti Argentine, Brazila, Njemačke i Italije. Na prepunom Soccer Cityju u Johannesburgu pred desecima tisuća vuvuzela, Španjolci su po prvi put u povijesti digli trofej prvaka svijeta. Nakon 90 minuta igre nije bilo pogodaka, a da bi četiri minute prije isteka vremena u produžecima Iniesta matirao Stekelenburga i uzrokovao erupciju oduševljenja u španjolskim redovima. Finale je obilježio i crveni karton Heitinge, ali i brutalan start De Jonga nad Xabijem Alonsom, koji je morao biti sankcioniran kartonom te boje.

Nizozemci tako ni u svome trećem svjetskom finalu nisu uspjeli podignuti pehar, dok je Španjolcima to pošlo za rukom po prvi put u njihovoj povijesti. Čak četiri igrača postigla su po pet pogodaka, dok je titula najboljeg strijelca ipak pripala Thomasu Mülleru.

Finale

Španjolska – Nizozemska 1:0 (0:0, 1:0)

Strijelci: Iniesta (116)

Španjolska: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevila, Sergio Busquets, Xabi Alonso (Cesc Fabregas 87'), Xavi, Iniesta, Pedro (Jesus Navas 60'), Villa (Fernando Torres 106')

Nizozemska: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (Braafheid 105'), Van Bommel, de Jong (Van der Vaart 99'), Robben, Sneijder, Kuijt (Elia 71'), Van Persie

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!