Nogomet

Najjača Belgija u povijesti doputovala u Rusiju s velikim očekivanjima

Jan Šneler • srijeda, 13.06.2018.
Najjača Belgija u povijesti doputovala u Rusiju s velikim očekivanjima
Foto: EPA

Posljednjih nekoliko godina, prije svakog natjecanja, Belgija redovito ulazi u krug kandidata za vrh. To nikako nije prenapuhana izjava jer Belgija doista posjeduje nevjerojatan potencijal i količinu kvalitetnih pojedinaca. Problem Belgije često zna biti timska igra i zatomljenje individualnosti u korist kolektiva. Čini se kako je Martinez to uspio popraviti jer Belgija izgleda jako dobro...

Belgija na dosadašnjim prvenstvima

Belgija je bila čest sudionik Svjetskih prvenstava. Od 1930. godine propustili su osam natjecanja, a svakako je pamtljiva i ta prva svjetska smotra održana u Urugvaju. Najbolji uspjeh, Belgijci su ostvarili 1986. godine kada su došli na korak do medalje.

Nakon slabijeg rezultata u skupini, Belgija je u nokaut fazi pokazala drugačije lice. Pobjedama protiv Sovjetskog Saveza (4:3 nakon produžetaka) i Španjolske (5:4 nakon jedanaesteraca), Belgijci dolaze do polufinala gdje ih je čekala Argentina. Protiv Maradone i njegovih Gaučosa nisu mogli, a u borbi za treće mjesto, u produžecima je bila bolja Francuska.

Kao što nisu bili niti ranije, niti kasnije Belgija nije uspijevala ponoviti sličan uspjeh. Čak tri puta su zapinjali u osmini finala, a 1998. godine ispali su u grupnoj fazi nakon tri remija. Inače, na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, svoje minute zabilježio je i Branko Strupar. Na prošlom natjecanju u Brazilu, Belgija je došla s velikim očekivanjima, no ovoga puta kobno je bilo četvrtfinale.

Iako su prilično lako prošli grupom i svladali SAD u osmini finala, jedini poraz nanijela im je Argentina i to u četvrtfinalnom susretu. Razočarenje je bilo golemo, pogotovo jer je Belgija bila iznimno aktivna i opasna po gol Argentine.

Put do Rusije

Bez imalo pretjerivanja možemo reći kako je kvalifikacijski put za Belgiju bio mačji kašalj. Toliko dominantno, lagano i prilično uvjerljivo Belgijci su odradili kvalifikacije. O tome prilično zorno govori gol razlika koja je iznosila nevjerojatnih 43:6.

Uz Belgiju, u skupini su bili Grčka, BiH, Estonija, Cipar i Gibraltar. Složit ćemo se kad kažemo da skupina nije bila najteža, no Belgija je pokazala kako bi i u jačoj konkurenciji bila jednako kvalitetna i učinkovita.

Čak devet pobjeda i jedan remi upisala je Belgija. Remi je došao protiv Grčke i to na vlastitom terenu. S drugim reprezentacijama problema nije bilo, iako je bila iznimno zanimljiva utakmica BiH i Belgije u Sarajevu. BiH je vodila 2:1, Belgija je izjednačila na 3:3, da bi Yannick Carrasco u 84. minuti postavio konačnih 3:4. U kvalifikacijama se posebno istaknuo Romelu Lukaku koji je postigao 11 pogodaka, dok je Eden Hazard dodao šest.

Plusevi

Nije tajna kako je Belgija iznimno potentna u veznoj liniji i napadu. Raspon igrača koji imaju na tim pozicijama vrlo je sličan Francuskoj. Belgija ima nekoliko odličnih igrača poput Hazarda, Lukakua Kevina de Bruynea, Driesa Mertensa i Mouse Dembele. Takav raspon i širina svakako treba moći iskoristiti.

S druge strane, ne treba podcijeniti niti obranu. Iako Vincent Kompany ima probleme s ozljedom, Belgija još ima Tobyja Alderweirelda, Jana Vertonghena, Thomasa Vermaelena i Thomasa Meuniera a ne smijemo zaboraviti niti na vratara Thibauta Courtoisa.

Minusi

Jedan od velikih minusa Belgije je nedostatak timskog duha koji ih je krasio na prethodnim natjecanjima. Belgijci moraju shvatiti da ovo nije natjecanje u kojemu pojedinac može sve napraviti i riješiti pitanje pobjednika, već je izuzetno bitna timska igra.

Belgijci su godinama mučili muku s takvim pristupom, no ova generacija mlađih, potentnih igrača došla je do jednog dijela u kojemu treba konačno pružiti dobar rezultat. Za četiri godine Hazard će imati 31 godinu, De Bruyne 30, Dembele 34, Mertens 35, a gotovo sigurno je kako Vermaelena i Kompanyja, a možda i Alderweirelda i Vertonghena neće biti.

S jedne strane, ovo je posljednji krik dobrog dijela momčadi, no s druge strane, veliki pritisak je na leđima Belgije koja "mora" postići dobar uspjeh.

Prva zvijezda - Eden Hazard

Gotovo sigurno najteže pitanje i najkompleksniji odgovor. Kada reprezentacija ima toliko kvalitetnih igrača, gotovo je nemoguće izabrati pojedinca. Odlučili smo se za Edena Hazarda isključivo zbog kapetanske trake. Preciznije, dilema je bila između Hazarda i De Bruynea.

Hazard je fantastičan igrač koji već godinama nastupa kao ponajbolji igrač londonskog Chelseaja. Još u dobar kada je igrao za Lille, Hazard je pokazivao sjajne kvalitete, kako napadačke, tako i kreativne. Hazard je iznimno brz, hitar u kontrama s fenomenalnim pregledom igre što je posebno važno za ubitačnu kontru.

Belgijski reprezentativac posjeduje vrhunsko tehničko znanje, što mu omogućuje lakšu tranziciju lopte, brzi dribling ili pronalaženje slobodnog suigrača. Nije mu strano ni postići pogodak. Za belgijsku nacionalnu vrstu već je bio strijelac 22 puta u 85 nastupa.

Što se tiče klupskog natjecanja, tu je također Hazard među najboljim i najefikasnijim igračima Chelseaja. Ne samo što je Hazard postigao 12 pogodaka prošle sezone u Premierligi, njegov veliki forte su i asistencije, kojih je podosta imao na prošlom Svjetskom prvenstvu.

Jednostavno rečeno, radi se o fantastičnom igraču, kapetanu, igraču koji može pokriti više pozicija, premda mu krilna nisu strana zbog iznimne brzine i tehničkih kvaliteta. Dobro se osjeća s loptom, izrazito je aktivan u kreiranju napada i nerijetko dolazi u završnicu poput klasičnog napadača.

Embed from Getty Images

Izbornik

Bivši solidni igrač i trener s bogatim iskustvom, Roberto Martinez, na klupi Belgije zamijenio je Matsa Wilmotsa. Wilmots je bio iznimno konfliktan i često nije bio na komunikacijskoj razini s igračima.

Što se tiče Martineza, za sada sve funkcionira bez problema. U kvalifikacijama su Belgijci prošli neokrznuto, prijateljske utakmice odrađuju odlično (posljednji poraz doživjeli su u rujnu 2016. godine kada su izgubili od Španjolske 0:2). Martinezova Belgija izgleda puno bolje od Wilmotsove te s pravom navijači očekuju pozitivniji rezultat i konačni iskorak.

Ono što je prilično zbunilo i na neki način šokiralo jest nepozivanje Radje Naingollana. Ovaj 29-godišnji veznjak Rome izrazito je bio pogođen odlukom te je odmah najavio povlačenje iz reprezentacije. S obzirom na to koga sve ima u sastavu, pitanje je koliko je Martinez dobar potez povukao. Ipak, s druge strane, izbornik Belgije pokazao je zorno kako neće trpjeti išta što odudara od profesionalizma i poštivanja. Jedan od pomoćnika mu je i proslavljeni Thierry Henry koji će svakako odličnim savjetima moći pomoći napadačkom dijelu igre.

Embed from Getty Images

Prognoza

Grupnu fazu Belgija mora proći. Protiv Paname i Tunisa, Egipćani su favoriti i moraju to dokazati na terenu. Posljednji dvoboj skupine bit će direktan za prvo mjesto protiv Engleske.

U slučaju da Belgija bude prva u skupini, u narednom kolu ide na prvoplasiranu iz skupine H. Kada bi Belgija došla do četvrtfinala, vrlo vjerojatno bi ju čekao prvi favorit Prvenstva - Brazil. Tu je pitanje može li Belgija slomiti otpor vjerojatno prvih favorita za zlato. Procjena je da nemaju te će vrlo vjerojatno Belgija svoj put završiti u četvrtzavršnici. Dvoboj protiv Brazila bio bi dostojan finalne utakmice i šteta je ako ćemo takav susret morati gledati u četvrtfinalu.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!