Nogomet

Rusi i Saudijci otvaraju Svjetsko prvenstvo, domaćinova forma ne ulijeva povjerenje

Branimir Korać • četvrtak, 14.06.2018.
Rusi i Saudijci otvaraju Svjetsko prvenstvo, domaćinova forma ne ulijeva povjerenje
Foto: EPA

Nakon (pre)dugog čekanja napokon počinje Svjetsko prvenstvo. Domaćin Rusija otvara ga protiv Saudijske Arabije u susretu reprezentacija koje sanjaju plasman u osminu finala...

Odmah nakon ždrijeba skupina Svjetskog prvenstva, svi su uglavnom ustvrdili kako je skupina A kvalitetom najskromnija. Urugvaj je favorit skupine, a klasičnog autsajdera nema, ostale tri reprezentacije borit će se za prolaz dalje.

Rusija kao domaćin ima nešto veće šanse, međutim igra i posljednji rezultati ne ulijevaju povjerenje. Dok su se ostali borili kroz kvalifikacije, Rusi su odrađivali prijateljske utakmice i uglavnom se nisu dobro proveli. Sada su u negativnom nizu od čak sedam utakmica bez pobjede što je malo ohladilo i navijače koji nemaju velika očekivanja.

Od 4:2 pobjede protiv Južne Koreje u listopadu prošle godine, Rusija nije uspjela nikoga svladati, doduše imala je i kvalitetne protivnike, ali barem se očekivao napredak u zadnja dva pripremna susreta, no on se nije dogodio. Austrija ju je svladala s 1:0 u susretu u kojem su Rusi potpuno nadigrani, a zatim je neporažena ostala i Turska koja je u Moskvi remizirala 1:1.

Bez obzira na sve to, Rusi i dalje vjeruju i inzistiraju na prolazu u osminu finala. "Pod svaku cijenu moramo proći skupinu. Moramo slaviti i u prvoj i u drugoj utakmici te ne smijemo prolaz skupine držati pod upitnikom do posljednje sekunde. Bio sam dosad na tri velika natjecanja i svaki put odlučivali smo o prolazu u posljednjem kolu, sada se moramo pobrinuti da nam se to ne ponovi. Znamo koji su nam ciljevi i što želimo", poručuje Aleksandr Samedov.

Najopasniji ruski igrač bit će Fjodor Smolov, prvi napadač ove Rusije, igrač koji nosi dres Krasnodara i od kojeg domaćini puno očekuju. Smolov je upoznao Saudijsku Arabiju i poručuje kako je riječ o tehnički dobroj reprezentaciji.

"Tehnički su vrlo dobra reprezentacija, igraju s dosta kratkih dodavanja i vole kontrolirati igru. U napadu imaju nekoliko brzih igrača, a trener im je iz Čilea i pokušava im usaditi svoju filozofiju igre", poručuje Smolov.

Rusi nisu dugo iskusili pobjedu, ali nisu niti Saudijci. Njihova prednost je činjenica da su prvi krenuli s pripremama, već početkom svibnja bili su na okupu i u ovom pripremnom razdoblju odigrali su pet utakmica. Nakon što su svladali Alžir i Grčku s po 2:0, uslijedila su tri poraza i to od Italije (2:1), Perua (3:0) i Njemačke (2:1).

Ta posljednja utakmica s Njemačkom pokazala je napredak u igri, nakon lošeg prvog poluvremena u kojem su mogli biti u vrlo visokom zaostatku, u završnici susreta Saudijci su mogli čak i do remija.

Nešto duže pripreme dobro su došle Saudijcima koji su se tako mogli bolje upoznati s radom Juana Antonija Pizzija koji je naslijedio za kormilom Berta van Marwijka nakon što je Nizozemac odveo Saudijsku Arabiju u Rusiju.

Legendarni saudijski napadač Sami Al Jaber svjestan je kako za njegovu reprezentaciju dvoboj protiv Rusije igra ključnu ulogu i pokazat će koliko Saudijska Arabija može na ovom Prvenstvu.

"Protiv Njemačke se vidjelo da smo na pravom putu. Uz presing u sredini terena možemo stvoriti dosta problema u kontranapadima. Naši bekovi su vrlo brzi i lako se mogu transformirati iz obrane u napad, neki od igrača su na visokoj razini i mogu se ravnopravno nositi s protivnicima. Ako mogu igrati bez problema protiv Tonija Kroosa, mogu protiv svakog na svijetu. Optimist sam, ali to ne znači da ćemo sigurno u osminu finala", poručuje Al Jaber.

Susret u Moskvi na Lužnjikiju počinje u 17 sati, a na otvaranju Svjetskog prvenstva sudi Argentinac Nestor Pitana.

SP 2018., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rusija5:0Saudijska Arabija
Egipat0:1Urugvaj
1Urugvaj 35:0+59
2Rusija 38:4+46
3Saudijska Arabija 32:7-53
4Egipat 32:6-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!