Nogomet

Iberijski derbi zatvara drugi dan, Španjolska nakon niza šokova ide na noge Ronaldu i društvu

Branimir Korać • petak, 15.06.2018.
Iberijski derbi zatvara drugi dan, Španjolska nakon niza šokova ide na noge Ronaldu i društvu
Foto: EPA

Portugal i Španjolska odigrat će posljednju utakmicu drugog dana Svjetskog prvenstva u Rusiji, vrlo zanimljiv dvoboj koji će pružiti odgovor je li se Španjolska oporavila od stresova posljednja dva dana. Osim toga vidjet ćemo i koliko može Portugal, aktualni europski prvak koji je došao s visokim ambicijama i na Svjetsko prvenstvo...

Najjača utakmica dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva bit će odigrana večeras u Sočiju gdje se sastaju europski "teškaši" Portugal i Španjolska. Uvod u dvoboj bio je buran i to u španjolskom taboru gdje su se šokovi nizali jedan za drugim.

Sve je počelo kada je kao grom iz vedra neba stigla Realova objava kako će novi trener madridskog diva biti Julen Lopetegui, tadašnji španjolski izbornik. Stvar i ne bi bila toliko šokantna da Lopetegui nekih dva tjedna ranije nije potpisao novi ugovor sa Španjolskim savezom koji poboljšan u odnosu na onaj raniji.

Lopetegui je sve to napravio iza leđa predsjednika Saveza kojeg nije obavijestio o svojoj odluci, sve do pet minuta prije objave madridskog kluba. Izazvalo je to šok kod dijela igrača koji nisu znali za Lopeteguijevu namjeru, ali i kod čelnika Saveza. Kako Španjolci tvrde, samo igrači Reala znali su što će se dogoditi. Predsjednik Saveza odmah je zatražio raskid ugovora, većina igrača tražila je ostanak Lopeteguija i unatoč sukobu koji se dogodio, predsjednik je izgurao svoju želju i otpustio Lopeteguija.

Sve to događali se dan uoči otvaranja Prvenstva što dodatno pojačava dramu, a na kraju je reprezentaciju u ruke dobio Fernando Hierro koji će imati jako težak posao. Koliko su se Španjolci oporavili od svega što se događalo, pokazat će dvoboj protiv Portugala. Iako igrači tvrde suprotno, normalno je da su nakon svega nervozni, a to najbolje pokazuje ispad Sergija Ramosa koji je odbrusio novinarima kada su počeli ispitivati o njegovom budućem treneru u Realu.

Španjolska mora što prije zaboraviti sve što se događalo i okrenuti se Portugalu. I da se nije sve ovo izdogađalo, posao bi bio težak, a ovako će s psihološke strane biti još teži. Oči svijeta bit će usmjerene prema tim igračima i to ne samo zbog onoga zbog čega se ova utakmica čekala, već će sve zanimati kako će Španjolska reagirati nakon svega što se dogodilo.

"Igrači s nestrpljenjem čekaju početak, ovo je veliki izazov za sve i nemamo vremena za kukanje. Znam da će pružiti sto posto od sebe. Na Svjetskom prvenstvu nema popusta, svi znamo kolika je odgovornost na svima", poručio je kratko Hierro.

I dok su Španjolci na mukama, Portugalci se mirno i u dobrom raspoloženju pripremaju za ovaj dvoboj. Aktualni europski prvaci predvođeni Cristianom Ronaldom nakon svega vide svoju šansu i nadaju se kako će uspjeti uzeti sva tri boda

Dvoboj Ronalda i Ramosa posebno intrigira, međutim s obje strane tu je još niz velikih igrača koji će tražiti svoju priliku za iskakanje. Izbornik Fernando Santos bio je portugalski junak u Francuskoj i nema sumnje da će ovaj vrsni taktičar znati uputiti svoje igrače kako se postaviti protiv ovog protivnika.

"To su Španjolska i Portugal. Španjolska igra isto već deset godina i ne vjerujem da može biti nekih iznenađenja. Riječ je o fantastičnom protivniku koji ima uigran sustav i sigurno ga neće mijenjati nakon svega što se događalo", tvrdi Santos.

Što se tiče izostanaka, Španjolcima se u trening vratio Dani Carvajal, ali još nije sigurno hoće li moći nastupiti već u prvom susretu pa bi ga mogao zamijeniti Alvaro Odriozola. Santos nema problema s izostancima i ima sve igrače na raspolaganju.

U posljednjem međusobnom dvoboju 2012. godine u polufinalu Europskog prvenstva Španjolci su slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca. Današnju utakmicu sudit će poznati talijanski sudac Gianluca Rocchi.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!