Nogomet

Iran i Maroko u borbi za vrijedne bodove na startu Prvenstva

Petar Jenjić • petak, 15.06.2018.
Iran i Maroko u borbi za vrijedne bodove na startu Prvenstva
Foto: EPA

Druga utakmica dana igrat će se u Sankt Peterburgu gdje će snage odmjeriti Maroko, koji nastup na svjetskoj smotri čeka 20 godina, i Iran koji u svom petom nastupu traži prvi prolazak skupine...

Skupina B spojila je Maroko i Iran u potrazi za prolaskom u osminu finala, ali ove momčadi dobile su po još dva teška protivnika, Španjolsku i Portugal. Međusobni dvoboj i poraz u prvom kolu tako bi jednu reprezentaciju već nakon prvog kola dovesti u jako nezgodnu poziciju, iako su iznenađenja uvijek u nastavku Prvenstva moguća.

Još od Francuske 1998. godine Maroko nije vidio Svjetsko prvenstvo i sada je spreman ugrabiti dobivenu priliku. U prvoj utakmici turnira nikako ne smiju dopustiti ispuštanje bodova, a kada bi gledali samo formu u posljednje vrijeme, to se ne bi trebalo dogoditi.

Maroko je trenutno na nizu od 18 utakmica bez poraza, tek Belgija i Španjolska imaju jednu odnosno dvije pobjede više. Afrička reprezentacija nema prevelikih problema u momčadi, tek je Nabil Dirar pod upitnikom za nastup.

Bit će ovo ujedno i prvo Svjetsko prvenstvo za izbornika Hervea Renarda koji kaže kako njegova momčad nije došla izletnički u Rusiju te kako će napraviti sve da ostvari dobar rezultat.

"Nismo ovdje došli kako bi se slikali ispred spomenika u Sankt Peterburgu, ovdje smo se došli natjecati. Pratili smo sve njihove utakmice posljednjih mjeseci i pogledali sve susrete u posljednje dvije godine. Stvar je za nas jednostavna. S nama u skupini tri su reprezentacije koje su iznad nas po rankingu. Iran je superiorniji u odnosu na nas i za njih smo se pripremili kao i za Španjolsku i Portugal."

S druge strane, peti je ovo nastup Irana na velikoj smotri, ali još nikako nije uspio proći grupu, a nadaju se kako bi to mogli ostvariti u Rusiji. Azijska reprezentacija igrat će bez suspendiranog Saeida Ezatolahija, dok su pod upitnikom Mehdi Taremi i Askhan Dejagah.

Svjestan toga je i iranski izbornik Carlo Queiroz koji je posebno istaknuo Maroko kao utakmicu koju trebaju pobijediti.

"Znamo da je ova utakmica koju moramo pobijediti jer obje momčadi su ovdje s misijom te će napraviti sve kako bi slavile i osvojile tri boda. Znam da su naši igrač puni entuzijazma i energije. U nogometu je pobjeda kao lijek i ako do toga dođemo u prvoj utakmicu, bit ćemo dodatno motivirani u nastavku Prvenstva. Napast ćemo hrabro u želji za pogocima."

Motivirani kapetan Masoud Shojaei kratko se nadovezao na riječi izbornika: "Ne možemo dočekati početak prve utakmice, želim obećati svim Irancima kako ćemo dati sve od sebe na terenu."

Utakmica između Maroka i Irana igrat će se u Sankt Petersburgu s početkom u 17 sati, a utakmicu će voditi turski suci predvođeni Cüneytom Cakirom.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!