Nogomet

Urugvaj očekuje pobjedu, Egipat vjeruje u Salaha

Jan Šneler • petak, 15.06.2018.
Urugvaj očekuje pobjedu, Egipat vjeruje u Salaha
Foto: EPA

Nakon odličnog otvaranja i golijade u Moskvi, vrijeme je za novi dan i drugi susret u skupini A. Urugvaj protiv Egipta, neki će reći borba za prvo mjesto, drugi očekuju laganu pobjedu Južnoamerikanaca...

Kao što smo već i ranije naglašavali, skupinu A čine jedan izraziti favorit, Urugvaj, i tri momčadi koje više-manje imaju slične šanse za prolazak dalje. Nakon velike pobjede nad Saudijskom Arabijom, domaćin Rusija postala je potpuno legitiman kandidat za osminu finala. Upravo zato, ogled Urugvaja i Egipta, mogao bi odrediti daljnji tijek događaja.

Urugvaj ulazi u dvoboj kao izraziti favorit, što uostalom niti ne skriva. Njihov cilj nije doći u Rusiju i odigrati tri utakmice, već puno veći i puno ambiciozniji. Uostalom, svojom snagom i kvalitetom, na to imaju potpuno pravo.

"Ovo je vrlo kompaktna skupina igrača, puna pravih prijatelja i velikih lidera. Plasman u Rusiju za nas je važan i došli smo ovdje uživati u svakom trenutku te postići velike stvari. Mislim da smo u dobroj formi. Imamo respekt prema Egiptu, ali mislim da imamo jako dobre šanse za pobjedu", rekao je izbornik Urugvaja, Oscar Tabarez.

U današnjem susretu posebno će se gledati i na najveću egipatsku zvijezdu, Mohameda Salaha. Iako je bilo upitno hoće li nakon ozljede ramena biti spreman, posljednje informacije govore kako Salah kreće od prve minute. Izbornik Urugvaja ističe kako su navikli igrati protiv igrača poput Messija, Neymara i Salaha te neće ništa specijalno pripremati.

S druge strane, mnogi Egipćani bi dali sve da popularni Bog vjetra bude u najboljoj formi. Ipak, važno je naglasiti kako Salah neće moći sam pobijediti Urugvaj. Iako je sigurno kako će Urugvaj posebnu pažnju pridati Egipćaninu, prostor koji će on otvarati morat će iskoristiti netko od njegovih suigrača te tako dodatno opteretiti urugvajsku obranu.

Egipat, kojemu je ovo prvo Svjetsko prvenstvo nakon davne 1990. godine, sigurno neće juriti protiv Urugvaja. Poznato je kako izbornik Hector Cuper gaji defenzivni nogomet s egipatskom momčadi te po njegovim riječima, nema nikakve namjere uspješnu taktiku mijenjati. Remi protiv Urugvaja bio bi Egipćanima zlata vrijedan, dok bi eventualna pobjeda dodatno mobilizirala već euforične navijače.

"Ne bih volio isprobavati stvari na Svjetskom prvenstvu koje nismo nikada probali. Ponekad, treba biti perfektan i uigran u onome što radiš najbolje. Više od tri godine pratimo jedan put i napravili smo fenomenalne stvari. Bilo bi preriskantno na ovako velikom natjecanju mijenjati taktiku s kojom smo toliko usklađeni", dodao je izbornik Cuper.

U Jekaterinburgu, od 14 sati, sastat će se Egipat i Urugvaj, a pravdu će dijeliti nizozemski sudac Bjorn Kuipers. Napomenimo za kraj kako su se ove dvije momčadi dosad susrele samo jednom. U prijateljskom susretu 2006. godine u Aleksandriji Urugvaj je slavio s 2:0. Interesantno, nekoliko igrača koji će i danas nastupiti igralo je tada, a izbornik Urugvaja bio je Tabarez.

SP 2018., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rusija5:0Saudijska Arabija
Egipat0:1Urugvaj
1Urugvaj 35:0+59
2Rusija 38:4+46
3Saudijska Arabija 32:7-53
4Egipat 32:6-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!