SP 2018., skupina A, 1. kolo, 15.06.2018, 14:00 h, Jekaterinburg Arena, Jekaterinburg
Suci: KUIPERS Bjorn (NED), VAN ROEKEL Sander (NED), ZEINSTRA Erwin (NED), MAŽIĆ Milorad (SRB)
Egipat
Egipat
0:1(0:0) Urugvaj
Jose Gimenez 89'
Urugvaj

VIDEO: Urugvajci kroz ušicu igle prošli Egipat, Salah ostao na klupi

Dario Dodić • petak, 15.06.2018.
VIDEO: Urugvajci kroz ušicu igle prošli Egipat, Salah ostao na klupi
Foto: EPA

U drugoj utakmici Svjetskog prvenstva i ujedno drugoj utakmici skupine A u Jekaterinburgu su snage odmjerili Urugvaj i Egipat. Faraoni su na kraju čitav susret odigrali bez Mohameda Salaha, pokleknuli su tek u 90. minuti, junak južnoameričke reprezentacije bio je Jose Gimenez...

Egipat
Urugvaj
Egipat
Urugvaj
23
Mohamed El-Shenawy
2
Ali Gabr
6
Ahmed Hegazi
7
Ahmed Fathy
8
Tarek Hamed
(do 50')
9
Marwab Mohsen
(do 63')
13
Mohamed Abdel-Shafy
17
Mohamed Elneny
19
Abdallah Said
21
Trezeguet
22
Amr Warda
(do 82')
Pričuvni igrači
5
Sam Morsy
50'
11
Kahraba
63'
14
Ramadan Sobhi
82'
Trener
Hector Cuper
1
Fernando Muslera
2
Jose Gimenez
3
Diego Godin
4
Guillermo Varela
6
Rodrigo Bentancur
8
Nahitan Nandez
(do 58')
9
Luis Suarez
10
Giorgian De Arrascaeta
(do 59')
15
Matias Vecino
(do 87')
21
Edinson Cavani
22
Martin Caceres
Pričuvni igrači
5
Carlos Sanchez Arcosa
58'
 
Cristian Rodriguez
59'
 
Lucas Torreira
87'
Trener
Oscar Tabarez

48 godina Urugvajci nisu slavili na otvaranju Svjetskog prvenstva. Zadnji su put daleke 1970. godine pobijedili Izrael s 2:0, nakon čega su u idućih šest nastupa ubilježili tri remija i tri poraza. I danas im se protiv Egipta u Jekaterinburgu smješio neriješen ishod, ali 48 godina nakon pobjede nad Izraelom i nakon 89 minuta igre protiv Egipta Urugvaj je trijumfirao.

Nije bilo lako. Egipćani su na kraju svih 90 minuta odigrali bez Mohameda Salaha, dobro su se držali, ponajviše na krilima maestralnog vratara El-Shenawyja, do same završnice, pomagao im je svesrdno i Luis Suarez, koji je potpuno izvan forme, ali Egipćani nisu izdržali do kraja.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Kad neće napad, hoće obrana. Pobjedu Urugvaju u 90. je minuti donio neočekivani junak, Jose Gimenez. Gimenez je u posljednje dvije utakmice za Urugvaj zabio isto toliko golova. Za isti mu je pothvat prethodno trebalo 27 utakmica - kad te hoće, hoće te.

Gimeneza je lopta htjela, Cavanija i Suareza nipošto. I dok Suarez samo sebe može kriviti, Cavaniju se ne može puno toga zamjeriti - kreirao je prigode i za sebe i za Suareza, u nekoliko navrata zaista sjajno tukao, ali odličan je bio El-Shenawy.

Prvo poluvrijeme bilo je za zaborav, izuzmemo li par prigoda s obje strane. Lijepo se Cavani nakon 20-ak minuta igre riješio jednog egipatskog braniča i iz voleja ljevicom opalio s ruba kaznenog prostora - glavom ga blokira Ali Gabr. Nakon toga indisponirani Suarez pogađa vanjski dio mreže.

Na samom startu drugog dijela mogli su Urugvajci do vodstva, ali opet je u glavnoj ulozi bio Suarez - ili bolje rečeno El-Shenawy. Gurnuo je Barcinog napadača u šansu Cavani, izbio je Suarez pred egipatskog vratara, dobro je pucao, ali sjajno brani El-Shenawy.

Najbolju prigodu za Egipat imao je Fathy, 20-ak minuta prije kraja silovito je opalio iskosa s desne strane, ali priseban je bio danas vrlo sigurni Muslera.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Uslijedila je još jedna sjajna prilika za Urugvaj, koju je još jednom kreirao Cavani, a uprskao Suarez. Ništa sretniji nije bio Cavani niti u ulozi udarača, prvo mu je fantastičan udarac obranio El-Shenawy u 83. minuti, da bi mu egipatski vratar i pet minuta kasnije još bolji udarac iz slobodnjaka skrenuo u vratnicu.

Činilo se kako će Egipat to zasluženog boda, no onda se u posljednjoj minuti regularnog dijela ukazao Gimenez. S desne je strane ubacio Carlos Sanchez, Gimenez je bio najviši u skoku i glavom donio pobjedu Južnoamerikancima.

Nakon 10.221 dana pauze Egipćani su se vratili na Svjetsko prvenstvo, ali bez prevelike sreće. Jedina su afrička momčad koja je odigrala toliko utakmica na SP-u (pet) bez ijedne pobjede, sreću će morati potražiti protiv Rusa i Saudijske Arabije, sa Salahom u igri bit će to drugačija priča.

SP 2018., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rusija5:0Saudijska Arabija
Egipat0:1Urugvaj
1Urugvaj 35:0+59
2Rusija 38:4+46
3Saudijska Arabija 32:7-53
4Egipat 32:6-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!