Nogomet

Hoće li Kalinjingrad biti sretan za Hrvatsku? Protiv Nigerije po prekid neugodne serije

Mihaela Bradovski • subota, 16.06.2018.
Hoće li Kalinjingrad biti sretan za Hrvatsku? Protiv Nigerije po prekid neugodne serije
Foto: FaH

Dva puta Brazil i jednom Meksiko pobjeđivali su Hrvatsku u prvom kolu u posljednja tri nastupa hrvatske reprezentacije na svjetskim prvenstvima. Prekid tog niza traži se protiv Nigerije u mogućem izravnom dvoboju za osminu finala...

Ono što danas slijedi čekalo se mjesecima. Hrvatska protiv Nigerije bilježi prvi nastup na ovogodišnjem izdanju Svjetskog prvenstva i traži prekid niza od tri uzastopna poraza na startu svjetskih prvenstava. Računica je jasna, Hrvatska mora ići po pobjedu kako bi si olakšala posao u nastavku grupne faze. Uostalom, Nigerija je uz Island i glavni konkurent za to jedno mjesto ako pretpostavimo da je Argentina veliki favorit za prolaz.

O Nigeriji se apsolutno sve zna. Njena igra i pojedinci raščlanjeni su već nebrojeno puta i nema nikakve sumnje da igrači znaju apsolutno sve o današnjem protivniku. Riječ je o reprezentaciji koja je donekle slična Senegalu s kojim je Hrvatska igrala u prijateljskom susretu, Nigerijci imaju slabiju posljednju liniju, ali zato imaju kvalitetniji vezni red. Što se tiče napadačkog dijela, tu su vrlo slični Senegalcima, imaju brza krila i napadače koji mogu pobjeći i zabijati.

Hrvatska definitivno ima puno više iskustva, na papiru znatno kvalitetnije pojedince, ali teren će pokazati kako funkcionira kao momčad. U ova dva prijateljska utakmica uoči puta u Rusiju pokazivala je dva lica. protiv Brazila izgledala je dosta dobro u prvih sat vremena, ali pala u završnici. Protiv Senegala je odigrala jako loše u prvih 45 minuta pa puno bolje u drugom poluvremenu.

Na Svjetskom prvenstvu nema toliko prostora za oscilacije, protivnici su kvalitetni i neugodni te se svaka greška itekako brutalno kažnjava. Bit će vrlo važno držati koncentraciju kroz svih 90 minuta, ne gubiti lopte jer je Nigerija izrazito opasna u tranziciji i brzom kontranapadu. Svaka nepotrebno izgubljena lopta može biti kobna, posebno jer je Hrvatska protiv Senegala pokazala koliko ima problema na otvorenom prostoru kada takva tranzicija krene na našu obranu.

"Ne razmišljamo o nigerijskom renkingu, ali znamo njihove kvalitete, možda su i najbolja afrička momčad. Igraju brz i okomit nogomet, imaju vrlo brze napadače. U prvim utakmicama nema velikih favorita, bit će to dosta izjednačeno i tako ćemo se postaviti. Ne opterećujemo se time što nas drugi stavljaju među favorite, pokušat ćemo igrati kako izbornik očekuje i pokazati protiv dobrog suparnika što smo radili prošlih tjedana", poručuje Luka Modrić.

Od Modrića će se puno očekivati, u Realu je motor, igrač koji dirigira igrom i bez kojeg Real Madrid ne izgleda dobro. Očekuje se takav nastup i u hrvatskom dresu bez obzira na sva događanja koja itekako mogu ostaviti traga. Dobar dio ovih igrača nastupio je i u Brazilu protiv još jedne afričke reprezentacije, Kameruna, u kojem je Hrvatska pokazala kako igrati protiv takvog protivnika. Tamo je slavila s 4:0 i ne bi se bunili da se takvo što ponovi.

Dobra je vijest da Zlatko Dalić nema problema s ozljedama uoči početka Prvenstva, nema ih niti nigerijski izbornik Gernot Rohr i očekuje se da i jedni i drugi istrče s najjačim adutima. Obje reprezentacije ovdje traže isključivo pobjedu svjesne kako ih poraz dovodi u iznimno tešku situaciju u kojoj moraju upisati pobjedu protiv Argentine što je ipak puno teži posao.

Susret u Kalinjingradu koji je prepun hrvatskih navijača, na rasporedu je od 21 sat što je najkasniji dvoboj ovog Svjetskog prvenstva. Pravdu će dijeliti Brazilac Sandro Ricci.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!