SP 2018., skupina D, 1. kolo, 16.06.2018, 21:00 h, Kalinjingrad, Kalinjingrad stadion
Suci: Sandro Ricci (Brazil), Emerson De Carvalho (Brazil), Marcelo Van Gasse (Brazil)
Hrvatska
Hrvatska
Oghenekaro Etebo 32' (ag)
Luka Modrić 71' (11m)
2:0(1:0) Nigerija
Nigerija

VIDEO: Start po željama, Hrvatska svladala Nigeriju i spremila prva tri boda

Mihaela Bradovski • subota, 16.06.2018.
VIDEO: Start po željama, Hrvatska svladala Nigeriju i spremila prva tri boda
Foto: FaH

Baš onako kao što smo se i nadala Hrvatska je krenula u Svjetsko prvenstvo. Svladala je Nigeriju, pokazala da je bolji protivnik i s tri osvojena boda otvara Svjetsko prvenstvo...

Nigerija
Hrvatska
Nigerija
18
(do 78')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić
23
Francis Uzoho
2
Brian Idowu
4
Wilfred Ndidi
5
William Troost-Ekong
6
Leon Balogun
8
Oghenekaro Etebo
9
Odion Ighalo
(do 72')
10
John Obi Mikel
(do 88')
11
Victor Moses
12
Shehu Abdullahi
18
Alex Iwobi
(do 62')
Pričuvni igrači
7
Ahmed Musa
62'
14
Kelechi Iheanacho
72'
13
Simeon Nwankwo
88'
Trener
Gernot Rohr

Dobar nastup Hrvatske, s dosta prostora za napredak, ali bez obzira na to, tri boda su osvojena i to je najbitnije. Nigerija je od početka označena kao najvažnija utakmica, a Hrvatska ju je odradila onako kako se i nadala.

Hrvatska je u Kalinjingradu od početka imala veliku podršku s tribina, tijekom cijelog dana navijači su pristizali u ovaj "izdvojeni" grad i stvorili su sjajnu atmosferu. Nigerijci su bili inferiorni na tribinama, ali na terenu nisu previše zaostajali za Hrvatskom.

U početku se nije puno toga događalo, obje reprezentacije disciplinirano su držale raspored, a tek u 15. minuti Hrvatska je prvi put zaprijetila. Mario Mandžukić nakon dodavanja Rebića dobro je pronašao Ivana Perišića koji opasno puca s ruba kaznenog prostora, ali malo previsoko.

Nedugo zatim izvana je zapucao i Andrej Kramarić, također malo neprecizno i već tada bilo je jasno kako će se pokušavati što više s obzirom da je na vratima Nigerije mladi vratar koji nema previše iskustva.

Nigerijci su imali priliku na sredini prvog poluvremena kada je Ighalo pobjegao Vidi, ali samo nakratko, dobro je zatvoren u nastavku akcije i prilika za Nigeriju je propala.

U 32. minuti Hrvatska je stigla do vodstva. Pogotku je prethodio dobar pokušaj Rebića nakon još jednog dodavanja Mandžukića, lopta se odbila od bloka u korner. Korner je izveo Modrić, Rebić je prebacio do Mandžukića koji u padu puca glavom, lopta dolazi na drugu vratnicu gdje su Etebo i Kramarić, a Nigerijac je nespretno skreće u svoju mrežu.

Do kraja prvog dijela Hrvatska je još dva puta opasno zaprijetila, prvo je Mandžukić asistirao za Vrsaljka koji puca vrlo neprecizno, a zatim je Rakitić u kaznenom prostoru pronašao Kramarića, a on glavom puca preko gola.

U posljednjim trenucima prvog dijela bilo je vrlo opasno pred golom Subašića, odbijena lopta došla je do Iwobija koji puca snažno iz prve, ali Lovren požrtvovno ulazi u blok i spašava Hrvatsku.

Na odmor se otišlo s 1:0 za Hrvatsku koja je bila taman toliko opasnija, sretno je stigla do pogotka, ne može se reći nezasluženo.

Nigerija je nešto bolje ušla u drugo poluvrijeme i dva puta je zaprijetila u prvih pet minuta preko Baloguna i posebno opasno preko Mosesa, no nijedan od ta dva pokušaja ipak nije išao u okvir gola.

Sve do 70. minute malo toga događalo se na travnjaku, Nigerija je imala prividnu inicijativu, a onda je Hrvatska povećala vodstvo. Troost-Ekong je kod kornera srušio Mandžukić, dosuđen je kazneni udarac potpuno opravdano, a Luka Modrić s 11 metara povisio je na 2:0!

Do kraja susreta posao je mirno priveden kraju, Hrvatska je u završnici trebala i do trećeg pogotka kada je Kovačić bio sam pred nigerijskim vratarom, pucao je jako loše, a mogao je proigrati i samog Perišića.

Tri boda su osvojena i to je najvažnije, Hrvatska je dobro otvorila Svjetsko prvenstvo i mirno će se pripremati za Argentinu.

SP 2018., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Argentina1:1Island
Hrvatska2:0Nigerija
1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!