Nogomet

Krnja Kolumbija traži dobar rezultat protiv psihološki uzdrmanog Japana

Jan Šneler • utorak, 19.06.2018.
Krnja Kolumbija traži dobar rezultat protiv psihološki uzdrmanog Japana
Foto: EPA

U prvom susretu skupine H sastaju se Kolumbija i Japan, a japanski nogometaši utakmicu dočekuju prilično rastrojeni nakon vijesti o potresu u Osaki...

Kao i na prošlom Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, Kolumbija i Japan nalaze se u istoj skupini. Na tom natjecanju, Kolumbija je prilično uvjerljivo prošla skupinu i porazila Japan s 4:1. Danas, a opetovano to ističe i izbornik Jose Pekerman situacija nije ista.

Izbornik Kolumbije vrlo oprezno priča o prvom suparniku u Rusiji. Kolumbijci su svakako favoriti grupe, no činjenica je da smo već na ovom Svjetskom prvenstvu vidjeli brojne favorite kako neočekivano gube bodove. Iz tog razloga, jasno je kako opuštanja i podcjenjivanja neće biti.

"Mislim da će Japan biti vrlo nezgodan. Zaboravili smo što se dogodilo na prošlom Svjetskom prvenstvu. Japan je odlična momčad prepuna iskusnih igrača. Dogodila se promjena na izborničkoj klupi, ali novi izbornik promijenio je neke igrače i sigurno je da će drugim načinom igre pokušati doći do rezultata. Japan svakako ima odlične igrače koji su igrali vrlo dobro u domaćem natjecanju i sigurno mogu dati dodatnu dozu energije i kvalitete. Slični su nama, imaju miješani sastav iskusnih i mladih igrača i sigurno je da neće biti lagan protivnik", rekao je Pekerman na konferenciji za novinare.

Kolumbija će ući u susret kao favorit, međutim ono što već danima brine kolumbijsku javnost je pitanje spremnosti njihovog najboljeg igrača Jamesa Rodrigueza. Pekerman ističe kako će biti nekih promjena u sastavu, no također ne dvoji kako ima odličan sastav koji može odgovoriti na sve izazove.

"Veoma smo sretni što smo ovdje. Iznimno sam ponosan što Kolumbija ponovno igra na Svjetskom prvenstvu. Naša momčad je puno mlađa nego što je bila 2014. godine. Moguće je da postoji mala doza nesigurnosti i nervoze jer je nekima ovo prvo veliko natjecanja, ali ipak sve su to odlični igrači. Mislim da imamo odličnu momčad s puno mladih igrača i nekoliko iskusnijih. Uvijek čekamo do posljednjeg trenutka za odluku u vezi startne postave. Znamo da igrači nastupaju nakon dugačke sezone i da su umorni. Istina je da su neki igrači došli u Rusiju možda manje spremni ili načeti ozljedama. To je potpuno normalno s obzirom na dugu sezonu i pripreme koje smo imali", dodao je kolumbijski izbornik.

Jedan od onih koji su nastupili na prošlom Svjetskom prvenstvu je i vratar Kolumbije David Ospina. Vratar londonskog Arsenala dao je do znanja kako je momčad potpuno spremna i jedva čeka prvi susret u Rusiji. Kao i izbornik, Ospina također ističe kako rezultat protiv Japana možda je indikativan, ali nikako nije presudan.

"Vrlo sam sretan i motiviran. Uvijek sam govorio da kad nosim nacionalni dres dajem sve od sebe. Ovo je velika šansa i učinit ćemo sve da ostvarimo svoje snove. Već smo igrali protiv Japana. Pazili smo na sve detalje. Znamo da je svaka utakmica drugačija te se koncentriramo isključivo na današnju utakmicu s misijom da damo sve od sebe", istaknuo je vratar Kolumbije.

S druge strane, Japanci ne dočekuju Kolumbiju u najboljem trenutku. Potres koji je pogodio Osaku i u kojem je poginulo nekoliko te stradalo više desetaka ljudi, očigledno je ostavio traga i na igračima. Izbornik Japana Akira Nishino tek je u travnju došao na ovu funkciju zamijenivši Vahida Halilhodžića i dodatne poteškoće mu stvaraju još veći problem.

"Bio je veliki potres u Osaki, igrači su bili malo potreseni te su bili zabrinuti za obitelji i prijatelje te s te strane psihološki nismo na najboljoj razini. Ipak, razgovarali smo i nastojali da se svi smire i koncentriraju na dvoboj s Kolumbijom. Također, imali smo i jedan incident u hotelu. Upalio se alarm i igrači su bili vidno uznemireni. Zbog okolnosti koje su se dogodile, imali smo samo mjesec dana za pripremu, dok je izbornik Kolumbije imao četiri godine. Kada bismo uzimali samo taj faktor u obzir, apsolutno nismo blizu pobjede. Ipak, pripremili smo se maksimalno koliko smo mogli. Ako i nećemo biti na vrhuncu svojih mogućnosti, vjerujem da ćemo dati sve od sebe i pokazati da smo se adekvatno spremili", rekao je izbornik Japana.

Iako većina vjeruje kako će Japan biti u podređenom položaju protiv Kolumbije, Nishino negira da je to njegov plan. Japanski izbornik svjestan je kako je svaka utakmica ključna na turnirskom natjecanju te je mogućnost iznenađenja u jednom susretu velika. Ne treba niti pomišljati kako bi značajno bilo kada bi Japanci ostvarili pozitivan rezultat protiv objektivno najjače momčadi u skupini.

"Nećemo se samo braniti. Ne želimo igrati na taj način. Nastojat ćemo preuzimati kontrolu, biti što aktivniji. Imamo kvalitetne igrače u napadu, vješte igri s loptom i želimo biti fokusirani na napadačke zadaće", zaključio je Nishino.

Japan i Kolumbiju možete pratiti od 14 sati. Mjesto odigravanja dvoboja je Saransk, a pravdu će dijeliti ponajbolji svjetski sudac, Slovenac Damir Skomina. Sudeći po najavama trenera i igrača, mogao bi nas očekivati zanimljiv dvoboj. Jedno je sigurno. Japan nikada ne smijete podcijeniti, a nakon svih događanja posljednjih dana, nekako ne vjerujemo da će si to Kolumbija dozvoliti.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!