Nogomet

Portugal traži što veću pobjedu, Maroko bi se mogao naći na rubu ispadanja

Jan Šneler • srijeda, 20.06.2018.
Portugal traži što veću pobjedu, Maroko bi se mogao naći na rubu ispadanja
Foto: EPA

Nakon što su u prvom kolu odigrali neriješenih 3:3 sa Španjolskom, mnogi su ustvrdili kako nas u sljedeće dvije utakmice čeka iznimna borba za što većim pobjedama. Naime, Španjolska i Portugal žele s prvog mjesta ići u osminu finala...

Trenutna nestvarna situacija na tablici skupine B vrlo vjerojatno će se promijeniti nakon današnjih utakmica. Iran, koji je svladao Maroko u prvom kolu, teško će uspjeti održati prvu poziciju. Španjolska i Portugal legitimni su kandidati za prolaz dalje i nastojat će to prikazati u današnjim susretima.

Portugal igra protiv Maroka, momčadi koja nije zaslužila poraz od Irana, pogotovo ne u posljednjim trenucima susreta. Taj poraz im je dodatno poremetio planove jer im sada protiv Portugala igra isključivo pobjeda. Remi im ne bi bio dovoljan, dok bi poraz značio automatsko ispadanje.

Svjesni su toga i u portugalskom stožeru. Uvijek staloženi i mirni Fernando Santos zna kako će se boriti protiv teškog i motiviranog suparnika. S druge strane, Portugal također neće biti zadovoljan s minimalnom pobjedom. Iz tih razloga, očekuje nas prilično uzbudljiva i nadamo se, golovima bogata utakmica.

"Maroko je jako dobra momčad, jedna od najboljih afričkih momčadi. Puni su iskustva, većina igrača im igra u europskim ligama poput talijanske, francuske i nizozemske, tako da im organiziranosti i reda ne nedostaje", rekao je Santos na konferenciji za novinare.

Kada god igra Portugal, glavna vijest je Cristiano Ronaldo. Izbornik Portugala ne krije koliko cijeni sjajnog Ronalda koji je postigao tri pogotka protiv Španjolske, no ističe kako niti on ne može igrati sam. Santos je svjestan kako Ronaldu treba pomoć i žarko želi da mu se netko od suigrača priključi kako bi igra Portugala bila još bolja.

"Nadam se da će Cristiano imati odličnu utakmicu. Navikli smo na to, ne samo sada već kroz cijelu njegovu karijeru. Vjerujem da su on i naša momčad spremni za Maroko. Portugal je postao prvak Europe s Ronaldom zato što je kapetan izuzetno važan. Međutim, još nisam vidio igrača koji može sam dobiti utakmicu", zaključio je portugalski izbornik i time istaknuo kako ne želi ovisiti samo o jednom igraču.

Dok Santosa brine kako da pronađe još raspoloženih igrača uz Ronalda, izbornika Maroka Hervea Renarda muči kako zaustaviti najboljeg portugalskog igrača. Tu će biti ključ marokanske obrane - kako zaustaviti Ronalda, a da istovremeno ne budu ostali igrači slobodni i neometani. Sigurno je kako će važnu ulogu imati i najbolji igrač Maroka Medhi Benatia koji igrajući za Juventus svakako ima iskustva s najboljim svjetskim igračima.

"Čak i kad nađete najbolji plan za zaustavljanje Ronalda, on će pronaći načina. On uvijek radi razliku. Ponekad navodi momčad na najbolji put, a u najboljoj opciji, rješava utakmice i pitanje pobjednika. Riječ je o fantastičnom igraču i moguće je da ga nećemo moći dovoljno kvalitetno čuvati. No nemojte sumnjati, dat ćemo sve od sebe da ga što bolje zatvorimo", istaknuo je Renard.

Marokanska obrana morat će biti na najvišoj razini kako bi zaustavila Ronalda, no jednako dobar učinak morat će napraviti igrači u veznoj liniji i napadu. Maroko će morati zaustaviti brze kontre i prijenos lopte Portugala i možda bi u pozicijskoj igri imali veće šanse nego na otvorenom prostoru. Renard ipak upozorava da Ronaldo nije jedini igrač u Portugalu te da se trebaju paziti mnogih drugih.

"Ako bih stavio tri igrača da čuvaju Ronalda, tko bi onda pokrivao ove ostale? Portugal ima velik broj odličnih ofenzivnih igrača. Uostalom mi igramo protiv prvaka Europe. Nemojte zaboraviti kako je u finalu Eura 2016. Ronaldo bio ozlijeđen, no Portugal je svejedno došao do titule prvaka", indikativno je zaključio marokanski izbornik.

Maroko i Portugal igrali su jedanput međusoban dvoboj i to na Svjetskom prvenstvu 1986. godine. Maroko je u tom susretu slavio s 3:1, no sigurno je kako taj dvoboj neće imati nikakav utjecaj na ovaj u Rusiji. Ovoga puta ove momčadi će se sastati na najvećem ruskom stadionu, Lužnikiju u Moskvi. Sudac utakmice bit će Amerikanac Mark Geiger, a dvoboj drugog kola skupine B počinje u 14:00.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!