Nogomet

Dvoboj dviju momčadi koje nisu bile u prvom planu: Senegal i Japan u borbi za osminu finala

Jan Šneler • nedjelja, 24.06.2018.
Dvoboj dviju momčadi koje nisu bile u prvom planu: Senegal i Japan u borbi za osminu finala
Foto: EPA

Iako su mnogi prije početka Svjetskog prvenstva isticali Kolumbiju i Poljsku kao favorite skupine H, Senegal i Japan pokazali su kako su na ovako velikim natjecanjima iznenađenja moguća...

Iako bismo mogli reći kako je jedan dio stručne javnosti isticao Senegal kao odličnu momčad koja bi imala šanse ugroziti Kolumbiju ili Poljsku, gotovo sigurno možemo reći kako nitko nije spominjao Japan u kontekstu osmine finala. Nije doduše Japan izborio daljnji krug, ali je na korak do tog ostvarenja.

Japanski izbornik Akira Nishino nije imao previše vremena na japanskoj klupi da radi s igračima. Od travnja ove godine, kada je Vahid Halilhodžić dobio otkaz, Nishino je preuzeo klupu Japana i napravio fenomenalan posao. Japan je protiv Kolumbije osvojio tri boda, a posebno u drugom dijelu vidljiv je rukopis trenera i fantastični osjećaj za utakmicu.

"Tijekom poluvremena s Kolumbijom, neki od igrača govorili su kako smo već napravili posao (rezultat je bio 1:1, op.a.), ali ja sam rekao da idemo po pobjedu. Upravo zato poslao sam ih na teren s napadačkom strategijom i to je razlog zašto imamo tri boda. Uvijek govorim svojim igračima kako je druga utakmica na turniru ključna. To je moje razmišljanje i to sam rekao igračima. Iako je riskantno, želim da igraju napadački", iskren je bio Nishino.

Japanski izbornik svjestan je kako je njegova momčad fizički slabija od većine na Svjetskom prvenstvu. Ipak, treba reći kako su Japanci protiv Kolumbije drugi pogodak postigli upravo glavom iz prekida. Nishino je na vrlo šaljiv način prokomentirao kako će se morati orijentirati na svoju brzinu kada su već manji i fizički slabiji od protivnika.

"Rekao sam Takashi Inuiju i Ryoti Oshimi da moraju dobiti pet kilograma i narasti pet centimetara, ali kako nam je taj plan propao, morali smo se prebaciti na drugi. Imamo pregršt drugih ideja. Ako se utakmica pretvori u fizički sraz, to će biti naš nedostatak. Upravo zato, nastojat ćemo brzinom i brzim kretanjem lopte nadoknaditi taj manjak", zaključio je japanski izbornik.

Što se tiče Senegalaca, u prijateljskom susretu protiv Hrvatske, a i u Rusiji protiv Poljske, bilo je vidljivo koliko su brzi, kvalitetni u završnici i vrlo nezgodni kada idu u kontre i polukontre. Nije to klasična afrička momčad koja je često nedisciplinirana i nesklona taktičkom podvrgavanju. Izbornik Aliou Cissé vrlo je uspješan u svom planu da napravi od Senegala discipliniranu i taktički potkovanu momčad.

"Želimo uspjeh kao i onaj iz 2002. godine. To je bila jedna predivna generacija, ali jednako takva je i ova. Samo ako pobjeđujemo možemo biti bolji nego 2002. godine. Pobijedili smo već jednu utakmicu. Mentalitet grupa je različit, ponajprije u glavama igrača. Tada smo imali veći broj ekstrovertiranih igrača, dok su sada većina introvertirani. Ovo su igrači koji su zreli, koji su već duže vrijeme u reprezentaciji i u velikim klubovima. Žele pisati svoju povijest. Svjetsko prvenstvo se ne igra svake godine i oni znaju da bi ovo moglo biti njihovo zadnje", rekao je Cissé.

Dvoboj Senegala i Japana bit će iznimno zanimljiv. Iako će mnogi na prvi pogled reći kako će biti riječ o jednoj dosadnjikavoj utakmici, to svakako nije istina. Uvjereni smo kako ćemo svjedočiti jednoj atraktivnoj, napadačkoj utakmici prepunoj dobrog nogometa. Obje momčadi već su napravile uspjeh pobijedivši svaka u prvom kolu. To svakako ne znači da će tu stati. Podcijenjene momčadi često imaju prednost jer na njih nitko ne računa. U ovom slučaju, Japan i Senegal su se pokazali u pravom svjetlu i napravili dobar rezultat. Sada je samo pitanje, kad su svjetla reflektora uperena u njih, a ne u njihove protivnike, mogu li jednako dobro nastaviti igrati.

Odgovore na ta pitanja saznat ćemo od 17 sati kada će talijanski sudac Gianluca Rocchi u Jekaterinburgu dati znak za početak susreta koji bi nekoj od ove dvije momčadi mogao donijeti osminu finala.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis24.06.2018. u 13:36
    "Nije to klasična afrička momčad koja je često nedisciplinirana i nesklona taktičkom podvrgavanju." ta bezvezna fama se ponavlja već desetljećima bez podloge. kad će netko prestati reciklirati tekstove iz 80-ih godina prošlog stoljeća? bože sačuvaj. više taktičke nediscipline se vidi kod... [više na forumu]
    cameosis