SP 2018., skupina A, 3. kolo, 25.06.2018, 16:00 h, Samara Arena, Samara
Suci: DIEDHIOU Malang, CAMARA Djibril, SAMBA El Hadji (svi SEN), TESSEMA Bamlak (ETH)
Urugvaj
Urugvaj
Luis Suarez 10'
Denis Čerišev 23' (ag)
Edinson Cavani 90'
3:0(2:0) Rusija
Rusija

VIDEO: Urugvajci razbili Rusiju i osvojili skupinu

Dario Dodić • ponedjeljak, 25.06.2018.
VIDEO: Urugvajci razbili Rusiju i osvojili skupinu
Foto: EPA

U prvoj utakmici trećeg kola na Svjetskom prvenstvu nogometaši Urugvaja su u Samari s laganih 3:0 pobijedili domaćina Rusiju i osvojili vrh skupine A, što znači da će u osmini finala igrati u Sočiju protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B...

Urugvaj
Rusija
Urugvaj
Rusija
1
Fernando Muslera
3
Diego Godin
6
Rodrigo Bentancur
(do 63')
8
Nahitan Nandez
(do 73')
9
Luis Suarez
14
Lucas Torreira
15
Matias Vecino
17
Diego Laxalt
19
Sebastian Coates
21
Edinson Cavani
(do 90'+3')
22
Martin Caceres
Pričuvni igrači
10
Giorgian De Arrascaeta
63'
7
Cristian Rodriguez
73'
18
Maxi Gomez
90'+3'
Trener
Oscar Tabarez
1
Igor Akinfejev
3
Ilja Kutepov
4
Sergej Ignaševič
6
Denis Čerišev
(do 38')
8
Jurij Gazinskij
(do 46')
11
Roman Zobnjin
13
Fjodor Kudrjašov
15
Aleksej Mirančuk
(do 60')
19
Aleksander Samedov
22
Artjom Dzjuba
23
Igor Smolnikov
Pričuvni igrači
2
Mario Fernandes
38'
7
Daler Kuzjajev
46'
10
Fjodor Smolov
60'
Trener
Stanislav Čerčesov
Slika 4 od 4.
Foto: EPA

Nakon dvije impresivne pobjede uslijedilo je bolno prizemljenje za reprezentaciju Rusije. U Samari se na otvaranju trećeg kola Svjetskog prvenstva vodila bitka za prvo mjesto u skupini A. Iako je Rusiji trebao samo bod, prvo mjesto dohvatio je Urugvaj s više nego uvjerljivih 3:0.

Ne može se reći da su Urugvajci impresionirali kako to možda rezultat sugerira. Odigrali su još jednom Urugvajci čvrsto u obrani, a u napadu su iskoristili što su im darežljivi domaćini podarili. Prvi put u povijesti Urugvajci su skupinu odradili s tri pobjede, a nisu primili niti jedan pogodak. Zadnja momčad kojoj je pošlo za rukom ne primiti nijedan pogodak u skupini bila je Argentina 1998. godine.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Proklinjali su mnogi Luisa Suareza nakon prvog kola. Napadač Barcelone nije bio na posebno dobroj razini, promašio je nekoliko izglednih prilika, ali na njegovu sreću i sreću Urugvaja, uspjeli su Urugvajci upisati pobjedu. Već im se u drugoj utakmici odužio Suarez pogotkom za sva tri boda, a na isti je način započeo i današnji susret protiv Rusa.

U desetoj minuti upravo je Suarez izveo slobodnjak s ruba kaznenog prostora. Kapetan Rusije Igor Akinfejev nije dobro pazio na svoj kut, Suarez je silovito opalio i pogodio donji desni kut za vodstvo Urugvaja. Zabio je Suarez sedam golova za Urugvaj na svjetskim prvenstvima, preskočio je Forlana na drugom mjestu, još mu jedan treba da se izjednači s najboljim svih vremena, Oscarom Miguezom.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Nisu se Rusi pošteno niti oporavili od šoka kada je uslijedio novi - igrala se 23. minuta, jednu opasnu situaciju Rusi čiste slabo, lopta stiže do Diega Laxalta koji puca s ruba kaznenog prostora. Na putu lopta pogađa Čeriševa, mijenja smjer i vara Akinfejeva. Već je šesti put na ovom SP-u postignut autogol, izjednačen je rekord postavljen 1998. godine, a kako stvari stoje samo je pitanje dana kad će biti nadmašen.

Ni na 2:0 nisu stali Rusi s poklonima, u razmaku od samo devet minuta u prvom dijelu Igor Smolnikov čini dva prekršaja za žuti karton i ostavlja suigrače na cjedilu. Teško je Urugvajcima zabiti s 11 igrača u polju, s deset je praktički nemoguće.

Slika 5 od 5.
Foto: EPA

Najraspoloženiji kod Rusa bio je Artem Dzjuba, ali ni njega nije išlo kad je u pitanju bila završnica. Propustio je jednu solidnu prigodu za barem počasni pogodak u nastavku. Jedan je odličan prodor Smolova sjajno zaustavio Muslera. Urugvajski je vratar postao rekorder svoje države po broju nastupa na Svjetskom prvenstvu (14).

Bilo je jasno kako se Rusi ne mogu mjeriti s brojčano nadmoćnim Urugvajcima, a točku na i velike pobjede stavio je Edi Cavani u 90. minuti. Nakon kornera s desne strane nebeski je skočio Godin i odlično opalio glavom, obranio je njegov pokušaj Akinfejev, ali loptu odbija na nogu Cavanija koji zabija prvi gol na ovom SP-u. Iz 13. udarca. Postao je tako Cavani tek drugi urugvajski igrač koji je zabijao na tri različita SP-a, prvi je Luis Suarez.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Rusija će pokušati što brže zaboraviti današnju utakmicu i okrenuti se osmini finala. Danas su Rusi tek tri puta pucali na gol Urugvaja što im je najgori učinak u utakmicama svjetskog prvenstva.

Prolaz u četvrtfinale tražit će protiv prvoplasirane momčadi iz skupine B, ta utakmica osmine finala igra se na Lužnjikiju u Moskvi, dok će Urugvaj protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B zaigrati u Sočiju.

SP 2018., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Urugvaj3:0Rusija
Saudijska Arabija2:1Egipat
1Urugvaj 35:0+59
2Rusija 38:4+46
3Saudijska Arabija 32:7-53
4Egipat 32:6-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!