Nogomet

Hrvatsku samo teorija odvaja od prvog mjesta, Island juri po pobjedu

Petar Jenjić • utorak, 26.06.2018.
Hrvatsku samo teorija odvaja od prvog mjesta, Island juri po pobjedu
Foto: FaH

Island i Hrvatska odmjerit će snage u trećem kolu skupine C gdje će Islanđani tražiti priliku za sva tri boda i prolazak skupine, a Vatreni moći igrati nešto opuštenije, s obzirom na to da ih samo teorija može odvojiti od prvog mjesta...

Treća utakmica skupine D između Islanda i Hrvatske može Vatrenima tek u teoriji oduzeti prvo mjesto u skupini, dok je s druge strane Island u prilično teškoj situaciji, s obzirom na to da im čak niti pobjeda možda neće biti dovoljna.

U slučaju pobjede Nigerije napuštaju natjecanje, ali ako Argentina pobijedi ili odigra neriješeno, onda će se gledati gol razlika. Naravno, sve u slučaju da svladaju Hrvatsku.

Za razliku od 4-4-2 formacija koja je igrala protiv Nigerije očekuje se kako će Islanđani prijeći u formaciju 4-5-1 koju su koristili u remiju protiv Argentine. Tada je utakmicu započeo Emil Hallfredsson i očekuje se kako će se sada vratiti u početnu postavu s Johannom Gudmundssonom koji je blizu potpunog oporavka.

Izbornik Heimir Hallgrimsson najavio je utakmicu: "Svi su spremni za sutra, Gudmundsson je trenirao s nama i čini se da će biti dobro. Kao što sam rekao, napreduje iz dana u dan i očekujem kako će biti spreman za utakmicu."

"Samo će se polovica reprezentacija plasirati u osminu finala. Za nacije poput Argentine, Portugala i Njemačke bila bi pomalo sramota da u tome ne uspiju, ali za nas bi to bio ogroman uspjeh. Tako samo stvari pokušavam staviti u kontekst, što bi značilo nama, a što drugim momčadima."

"Hrvatski igrači koji su igrali prve dvije utakmice mogli bi biti demotivirani, razmišljajući o ozljedama i kartonima. Ali kada bi igrali oni s manjom minutažom, oni bi mogli biti motivirani i dati sve od sebe jer to im je prilika za dokazati se."

"Ako će problem biti gol razlika, tada možemo promijeniti naš pristup, ali mislim kako ne postoji puno načina za pobijediti Hrvatsku. Ući ćemo u utakmicu s opreznim stavom, takvi susreti do sada nisu obilovali golovima", zaključio je islandski izbornik.

S druge strane, nakon veličanstvene pobjede protiv Argentine reprezentacija Hrvatske može kudikamo mirnije ući u posljednju utakmicu skupine u kojoj će tražiti i treću pobjedu bez primljenog pogotka.

Izbornik Zlatko Dalić mogao bi promijeniti nekoliko igrača u početnoj postavi, što se pokazalo dobrim na prošlom Europskom prvenstvu kada je Hrvatska u odličnoj utakmici stigla do pobjede protiv Španjolske.

"Na sastanku u utorak složit ćemo prvu jedanaestoricu. Ovo je Hrvatska, bez obzira tko nastupi, i smatramo da nije lijepo govoriti o nekoj B-momčadi. Igrat ćemo isto kao protiv Nigerije i Argentine, i možemo do dobrog rezultata. Nitko među nama uopće ne spominje kalkulacije, to nikada nije dobro i to se uvijek nekako vrati", istaknuo je hrvatski izbornik.

Jedan od onih igrača koji bi mogao krenuti od prve minute jest i vratar Lovre Kalinić koji se nada kako će dobiti priliku za nastup.

"Mnogo mi znači što ću možda dobiti priliku protiv Islanda, to je velika stvar. Dobro poznajemo islandski stil igre, oni su čvrsti, snažni u duelima, igraju na duge lopte i znat ćemo odgovoriti na njihovu igru."

Utakmica u Rostovu na Donu igra se s početkom u 20 sati, a pravdu će dijeliti Španjolac Antonio Martu Lahoz koji je na utakmici protiv Nigerije bio četvrti sudac.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!